5 ciest, ako čo „najrýchlejšie” pribrať na svaloch

5 ciest, ako čo „najrýchlejšie” pribrať na svaloch

Odjakživa môžete jesť všetko, na čo si len pomyslíte, ale napriek tomu, že vám všetci kamaráti závidia, sa necítite dobre? Ak chcete mať vyššiu hmotnosť čo najrýchlejšie, dopredu sa rozlúčte so zdravým priberaním. Trvalé výsledky sa dosahujú pravidelným cvičením a vyváženou stravou. No nielen dnes, ale po celé roky, až celý život.


To, čo je najrýchlejšie, nemusí byť najlepšie

Ak si poviete, že stačí konzumovať viac potravín (je jedno akých), môžete sa ľahko popáliť, lebo namiesto svalov naberiete tuk. Ektomorfovi (typ postavy, ktorá najťažšie priberá) sa veľké množstvo sacharidov začne ukladať v oblasti brucha, čím si „vyrysuje postavu záchodového pavúka”. Nohy aj ruky štíhle, len bruško trčí. Vidina rýchleho priberania môže byť lákavá, ale čo ňou dosiahnete? Trvalú zmenu životného štýlu určite nie.

Pribrať sa dá systematicky a zdravo

Ručička na váhe sa pohne smerom nahor až vtedy, keď začnete pravidelne cvičiť a uvažovať na tým, čo jete. Výsledky svojho úsilia uvidíte možno až o niekoľko rokov. Je to systematická práca, ako so všetkým, čo vám prinesie dlhodobú spokojnosť. Nikto za noc ešte nezbohatol.

Tu je päť tipov, vďaka ktorým podporíte priberanie a okrem toho, že budete zdravší, budete mať aj zdravé svaly. Možností, ako pribrať, je skutočne veľa, a preto sme vybrali niekoľko najzaujímavejších.

1.  Jedzte častejšie, ale s rozumom

Železné pravidlo, ktoré sme sa učili už na základnej škole je, že ak chcete mať vyššiu  hmotnosť, potrebujete prijať viac ako spálite. Čo to v praxi znamená? Jedzte 5 – 8-krát denne podľa potreby. Rastlinné a živočíšne bielkoviny sú samozrejmosťou, ale môžete si dovoliť aj viac sacharidov, ktoré sa pomalšie trávia, teda majú nízky glykemický index. Z potravín bohatých na bielkoviny si viete spraviť chutné raňajky i večere.

2.  Cvičte silový tréning

Ľuďom s problémom priberania sa menej odporúčajú kondičné a vytrvalostné tréningy, kde je predpoklad, že spália viac kalórií. Keď sa im chcete venovať, tak jedine pár minút v úvode cvičenia. Radšej zamerajte pozornosť na silové cvičenia s vlastnou váhou alebo činkami. Na začiatok sú výborné základné cviky ako drepy, mŕtve ťahy alebo benchpress.

3.  Užívajte proteínové nápoje alebo gainer

Keďže zo stravy nezískate dostatok bielkovín, zaobstarajte si proteíny vo forme prášku. Najviac sa vám budú hodiť srvátkové koncentráty, kazeíny a gainer. Proteín si rozložte na 2 – 3 dávky. Ešte lepší ako proteín je gainer, lebo z neho viete získať až o 850 kalórií viac.

4.  Skamaráťte sa so zdravými tukmi

Zdravé tuky alebo nenasýtené mastné kyseliny (Omega 3, 6,) by mali byť pevnou súčasťou vášho jedálnička. Cievy pomáhajú udržiavať v dobrej kondícii, no okrem toho podporujú hormonálnu aktivitu žliaz. Ich správna funkcia je kľúčová pri budovaní svalovej hmoty.

5.  Raz za 5 dní si doprajte 150 % kalórií

Vyskúšajte radu od medzinárodného majstra v trojboji Mauro Di Pasquale, ktorý odporúča raz za 5 dní prijať kalorickú bombu. Nie vo forme nezdravých jedál, ale zdravých tukov a bielkovín. Ak máte váhu napr. 60 kg, vynásobte ju číslom 35,6, čím dostanete odporúčaný príjem kalórií pre všedné dni – 2136. V piaty deň by ste mali kalórie navýšiť o 50 %, a teda prijať 3204 kcal.

Vytrvajte

Nezabudnite, že nič nie je nemenné, ak skutočne túžite po zmene. Meňte svoje stravovacie návyky a cvičte, ale neočakávajte zázraky z mesiaca na mesiac. Nenechajte sa odradiť pomalými výsledkami, buďte trpezliví a vytrvalí. Veď už len to, že ste sa rozhodli lepšie stravovať, je veľký krok pre vaše zdravie.

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…