8 dôvodov prečo zaradiť Arašidové maslo do svojho jedálnička

8 dôvodov prečo zaradiť Arašidové maslo do svojho jedálnička

Arašidové maslo je skvelou pochúťkou, ktorá už ovládla takmer celý svet. Donedávna však pre celý kulturistický a fitness priemysel bola táto pochutina jedným veľkým TABU práve pre relatívne vysoký obsah tukov. Dnes sa však na tento skvost chuti nazerá celkom inak.

 

Prečo by ste teda mali zaradiť arašidové maslo do svojho jedálnička?


1.- VYSOKÝ OBSAH ZDRAVÝCH TUKOV

Najväčším strašiakom na arašidových maslách bol vždy tuk. Kto však rozumie makroživinám vie, že arašidy obsahujú viac nenasýtených tukov než nasýtených, čo z tejto pochúťky robí skvelý zdroj "zdravých tukov". Zdravé telo potrebuje rozumný prísun zdravých tukov ako je olivový olej, avokádo alebo arašidové maslo.


2.- VYSOKÝ OBSAH BIELKOVÍN

Už 2 polievkové lyžice denne sú množstvom , ktoré odporúčajú známi tréneri konzumovať. Práve tieto 2 lyžice obsahujú až 7 gramov bielkovín, čo robí z arašidového masla skvelý prídavok k raňajkám alebo do potréningového, proteinového nápoja. Vďaka vysokému obsahu bielkovín Vás arašidové maslo rýchlo zasýti na dlhú dobu. Nezabúdajme, že bielkoviny sú nutné pre budovanie a regeneráciu svalovej hmoty.

 

3.- OBSAH VLÁKNINY

2 polievkové lyžice neobsahujú iba tuky a bielkoviny ale zároveň 2 gramy vlákniny. Dostatočný príjem vlákniny je nevyhnutný pre zdravé fungovanie Vášho tela a trávenia. Síce existujú aj suroviny s bohatším zastúpením vlákniny ale máloktorá chutí tak skvelo ako arašidové maslo :)


4.- VYSOKÝ OBSAH DRASLÍKA

Veľa ľudí v dnešnej dobe konzumuje v strave príliš vysoké množstvo sodíka (soli). Dnes už všetci vieme aké problémy nášmu telu a najmä kardiovaskulárnemu systému prináša zvýšený príjem sodíka. Arašidové maslo je skvelý zdroj DRASLÍKA, ktorý Vám pomáha chrániť zdravý pomer minerálov v tele.


5.- DODÁ VÁM POTREBNÚ ENERGIU

Ako som vyššie spomínal, arašidové maslo obsahuje veľké množstvo zdravých tukov a bielkovín. To znamená, že obsahuje veľa kalórií, ktoré Vám dodajú kopec energie pre všetky Vaše aktivity. Práve preto je vhodné konzumovať arašidové maslo hneď ráno.

 

6.- MÔŽE POMÔCŤ PRI CHUDNUTÍ

Áno znie to možno šialene ale nieje to tak. Aj cez vysoký obsah tukov, bielkovín, minerálov a vlákniny má arašidové maslo ďalšiu skvelú vlastnosť - rýchlo Vás zasýti, a na dlhú dobu sa budete cítiť plnší, čo znižuje pravdepodobnosť, že Vás ovládne šialená chuť na nezdravé jedlá. Znamená to, že príjmete veľa kalórií naraz, ale dokážete toho počas dňa v súčte zjesť menej.


7.- NUTRIČNÁ BOMBA

Bielkoviny, vláknina, zdravé tuky, draslík ... to nieje všetko! Arašidové maslo obsahuje značné množstvo horčíka, antioxidantov, vitamínu E a vitamínu B6, ktorý Vám pomáha udržať si pevnú imunitu.

 

8.- SKVELÁ SUROVINA DO VARENIA

Arašidové maslo dokáźe nahradiť vo varení "jemnosť" podobnú mliečnym výrobkom ako je smotana avšak bez obsahu laktózy. Je vhodné do studenej i teplej kuchyne na prípravu slaných aj sladkých pokrmov. Stačí sa nechať unášať chuťou :)

 


Na čo si dávať pozor pri kúpe arašidového masla?


Často v supermarketoch či hypermarketoch narazíte na lacné arašidové maslá, ktoré však majú často obsah arašidov pod 85%, sú dochucované cukrom a soľou, vďaka čomu sa z tejto pochutiny stáva pomerne nevhodná surovina.

Vyskúšajte si naše Arašidové maslá, ktoré neobsahujú nič iné než arašidy :)

V ponuke máme aj Proteinové maslá, ktoré sú obohatené o srvátkový proteinový koncentrát, kvôli zvýšenému množstvu bielkovín.
DOBRÚ CHUŤ :)

 

 Autor článku: Vladimír Roško - Kult tela z môjho pohľadu

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…