Doplnky výživy na objem: Ktoré sú pre vás najvhodnejšie? #1

Doplnky výživy na objem: Ktoré sú pre vás najvhodnejšie? #1

O doplnkoch výživy sa toho popísalo už mnoho. Pravdivé, pochybné, ale aj úplne zlé informácie o potrebách ľudského tela nájdete takmer na každom webe, ktorý sa zaoberá kulturistikou, fitness, zdravým životným štýlom a predajom rôznych doplnkov. Ako je to však naozaj?


NEEXISTUJE univerzálny model

Väčšina trénerov propagujúcich rôzne produkty vám nahovorí nespochybniteľnú potrebu proteínového nápoja, diagnostikujú vám nedostatok aminokyselín a odporučia vám pribrať pomocou gaineru. Tieto rady sú však najčastejšie výplodom čistej amatérčiny.

Ľudské telo je komplexný organizmus fungujúci na báze všetkých vyššie spomenutých doplnkov, minerálov, vitamínov a ďalších komponentov. Je tu však malý háčik. Každé ľudské telo pracuje inak, každá postava a ľudská kostra sa vyvíja inak a každý človek potrebuje iné doplnky v inom pomere pre cielený nárast svalovej hmoty.

Ektomorf, mezomorf, endomorf

Je pravda, že postava je rozhodujúcim faktorom pri príjme doplnkov na priberanie svalstva a zbavovania sa tuku. Ektomorf sa nemusí báť nadmerného príjmu živín a jednoducho ich spáli, mezomorf nemá problém s naberaním svalovej hmoty a endomorf by mal výrazne znížiť príjem sacharidov.

Aj napriek tomu však nemožno naordinovať jeden ideálny jedálny lístok a rovnaký objem doplnkov pre všetkých. Každý človek má nepochybne inú intenzitu vstrebávania bielkovín, inú potrebu príjmu minerálov a vitamínov atď.

Čo teda brať a čo nie?

Pozrime sa spolu teda, ktoré doplnky sú nevyhnutné alebo minimálne prospešné:

Antioxidanty  chránia naše telo pre nebezpečnou oxidáciou.

Omega 3 a 6  esenciálne mastné kyseliny. Je treba ich pravidelne dopĺňať, najmä tie omega 3.

Proteíny – základný kameň svalov. Bez proteínov svaly jednoducho rásť nebudú.

Vitamíny – tie treba dopĺňať najmä v prípade ich nedostatku z prirodzených zdrojov (D zo Slnka, C z ovocia…).


Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…