Doplnky výživy vhodné do diéty

Doplnky výživy vhodné do diéty

Dostali ste sa do fázy, že potrebujete zhodiť nejaké to kilečko, či viac kíl?  V tomto článku sa dočítate niečo o tom, aké doplnky by vám mohli vo vašom úsilí pomôcť.


V prvom rade musím určite spomenúť a najväčší dôraz priložiť strave. Je jedno, či chcete váhu naberať alebo chcete schudnúť základom a tým najdôležitejším je vždy správny jedálniček. Bez neho sa môžete v posilke aj roztrhnúť, pojesť  všemožné doplnky ale postavu svoji dosiahnete len ťažko.

Takže, prvým bodom je upravenie jedálnička. Ak chceme schudnúť, náš energetický príjem musí byť nižší, než výdaj. Matika jednoducho nepustí a tým nižším príjmom v žiadnom prípade nemyslím hladovku, ani podobný miernejší extrém.

Druhým bodom k vysnívanej postave je mať dobre nadstavený tréning. Pod pojmom tréning rozhodne nemyslím hodiny kardia.  Tým prídete akurát tak o svalovú hmotu, ktorej máte máličko a v konečnom dôsledku môžete vyzerať ešte horšie, keďže budete mať postavu roztrasenej huspeniny a kto nechce mať predsa pekné a hlavné pevné krivky? 

Ak máme stravu a tréning zvládnutý na 100% môžeme sa začať obzerať po doplnkoch výživy.

Na prvé miesto ja osobne dávam kĺbovú výživu. Je jedno, či chcete chudnúť alebo naberať. Ak sa raz venujete športovaniu, respektíve hýbete sa viac, než len z práce domov a z domu do práce, je určite vhodné zakúpiť si kĺbovú výživu. Naše šľachy a väzivá sa pohybom namáhajú a opotrebúvavajú. A povedzme si na rovinu, ak začnú bolesti, so športom človek skončí raz-dva. Ja som si obľúbila novú túto novú jabĺčkovú kĺbovku. Má skvelé zloženie, tvorí ju veľa prospešných látok ako kolagén, glukozamín, chondroitín, MSM a iné.

Druhý doplnok, ktorý sa určite zíde je milión krát omieľný proteín. Ten je vhodné zaradiť buď ako rýchly zdroj živín po tréningu, prípadne, ak ste zistili, že vo vašej strave prijímate málo bielkovín. Práve proteín je jednoduchá forma rýchleho doplnenie bielkovín, ktoré sú pre nás veľmi dôležité.

Netreba zabudnúť na aminokyseliny BCAA, ktoré majú práve v diete veľký význam. Urýchľujú regeneráciu po ťažkých tréningoch, no čo je hlavné, chránia svalovú hmotu pred jej katabolizmom – stratou a ako iste vieme, vybudovať si svaly nie je jednoduché, treba sa o ich udržanie preto aj patrične starať.

Keďže diétujeme, prichádzame k najkontroverznejšej téme a tou sú spaľovače tuku. Budem sa opakovať, no zabudnite nato, že spaľovač bude chudnúť za vás ak chcete len sedieť pred telkou a papkať pizzu. Takéto chudnutie vám nezaručí žiaden doplnok na svete.


Moje odporúčanie? Najviac sa mi osvedčili dva výrobky.

Jedným je synefrín a tým druhým sú CLA, čo je Omega 6.


Synefrín má tú funkciu, že zvyšuje telesnú teplotu a zvyšuje rýchlosť bazálneho metabolizmu, to znamená, že aj pri neaktivite bude vaše telo páliť viac kalórií.                        

CLA pracuje zase na takom princípe, že v prvom rade využíva potravu na energiu a rast svalov a nemá preto tendenciu ukladania jedla do tukových zásob. K CLA určite odporúčam ešte pridávať aj Omega 3 mastné kyseliny pre lepší účinok samotných CLA.



Autor: Lucia Žuffová