Fitness výživa podľa Schwarzeneggera: 5 zásad, ktorými sa riadi

Fitness výživa podľa Schwarzeneggera: 5 zásad, ktorými sa riadi

Najznámejší kulturista všetkých čias, akčný filmový hrdina a guvernér. To sú len tri z mnohých oblastí pôsobenia obľúbeného Arnieho. Aké zásady pri stravovaní presadzuje tento velikán po desiatkach rokoch skúseností s kulturistikou a fitness?


Arnold
1.Proteín je základ

Profesionálny kulturista nesmie podceniť denný príjem bielkovín. Aj počas doby aktívnych účastí na svetových súťažiach sa Arnold zaujímal o podiel bielkovín v každom jeho jedle. Jeho diéta sa nezakladala na tom, na čo má chuť, ale na tom, či splnil denný predpísaný príjem bielkovín.

Steaky, kura, ryby a vajcia tvorili hlavný podiel ingrediencií v jeho strave. V tej dobe v nich našiel kompletné zdroje bielkovín so všetkými nevyhnutnými esenciálnymi aminokyselinami. Nie je prekvapivé, že tieto potraviny tvoria dodnes základ vyváženej stravy všetkých kulturistov.

(Arnold hovorí, že na efektívne budovanie svalstva potrebujete 2 gramy bielkovín na kilogram telesnej váhy denne.)


2.Nepodceňujte tuky

Obmedzovanie množstva tukov v potrave prišlo spoločne s nárastom počtu obéznych ľudí. Nízkotučné produkty boli masívne propagované v médiách a ľudia často nevedeli, že sú plné cukru. Priveľké množstvo tuku môže byť nebezpečné, no jeho vylúčenie je pre kulturistu neakceptovateľné.

Zdravé tuky potrebujete pre tvorbu testosterónu, obnovu svalov, ale aj pre správne spaľovanie tukov. Neprepadnite nízkotučnému trendu len preto, že bol tuk pred desiatkami rokov nesprávne označený ako nezdravý.


3.Neustále sa vzdelávajte

Množstvo kulturistov sa neustále zameriava len na zlepšenie techniky cvikov, no prehlbovanie znalostí o výžive je minimálne rovnako dôležité. Veľa z nich potom stagnuje a nedokáže nabrať požadovanú hmotu.

Úspešný kulturista je len ten, ktorý študuje a aktívne vyhľadáva nové poznatky v oblasti výživy. Treba vedieť vyberať medzi relevantnými zdrojmi a dezinformačnými článkami, no často sa správne riešenie objaví priamo pri testovaní na vlastnom tele. Stať sa dobrým kulturistom znamená investovať čas i peniaze do vzdelania v oblasti výživy, pokojne aj na vysokoškolskej úrovni.


4.Vyberajte si len to najkvalitnejšie jedlo

Niektoré cviky sú proste lepšie ako ostatné. Rovnaké pravidlo platí aj v kuchyni. Niektoré jedlá sú lepšie, rýchlejšie sa vstrebávajú, obsahujú kvalitnejšie zdroje živín, rýchlejšie budujú svalovú hmotu, sú z lepšieho chovu alebo bio farmy, ... Strácate hodiny týždenne v posilňovni preto, aby ste svalom dodali nezdravé potraviny? 


5.Sledujte si príjem živín

Raňajky, obedy, večere, doplnky výživy, váha prijatých živín, potréningové jedlo, veľkosť porcií. To sú všetko veci, ktoré musí mať kulturista v malíčku pre úspešné budovanie veľkých svalov. Neváhajte a založte si denník, zápisník, kalendár alebo tabuľky, do ktorých si môžete zapisovať váš denný príjem a sledovať tak, čo vášmu telu prospieva a pri čom zase stagnujete.


Zdroj: https://www.bodybuilding.com/fun/13-arnold-schwarzenegger-approved-nutrition-tips.html