Leucín - MAGICKÁ aminokyselina, ktorú ľudia často prehliadajú?

Leucín - MAGICKÁ aminokyselina, ktorú ľudia často prehliadajú?

L-Leucín je jeden z najpodceňovanejších doplnkov dneška, vďaka popularite iných podstatne menej účinných doplnkov. Stojí L-Leucín za kúpu? Čo môže tento doplnok cvičencovi priniesť?


L-Leucín je esenciálna aminokyselina - čo znamená že si ju Vaše telo nedokáže vyprodukovať samo - musíte ju teda dodávať vo forme stravy bohatej na bielkoviny alebo vo forme doplnkov stravy. L-Leucín nájdete aj ako základnú zložku doplnku BCAA, kde má väčšinou najväčšie zastúpenie. V strave sa leucín nachádza najmä v mäse, vajciach, sóji, mliečnych výrobkoch a ďalších bielkovinových pokrmoch. Doplnok stravy BCAA sa skladá z troch aminokyselín - Leucín / Isoleucín / Valín - pričom práve Leucín má najväčší potenciál ako aktivátor proteínu známeho ako mTOR ( aktivátor proteosyntézy )


Leucín a naberanie svalovej hmoty


- Leucín má ďaleko silnejší stimulačný efekt na proteosyntézu NEŽ AKÁKOĽVEK INÁ AMINOKYSELINA. Je vedecky preukázané, že proteosyntéza v tele začína reagovať už na veľmi malú dávku Leucínu (2-3g). Táto dávka slúži ako "zápalná šnúra", ktorá spustí syntézu bielkovín a dovolí telu využiť väčšinu, zo stravy prijatých bielkovín.


Leucín a rozpad svalovej hmoty


- Leucín môže spomaliť rozpad svalovej hmoty zapríčinený vyšším vekom jedinca, stresom alebo kalorickým deficitom. (Leucín v tele z istej časti metabolizuje na látku HMB, ktorá sa často užíva práve na ochranu svalstva pred jeho degradáciou)


Leucín a chudnutie


- štúdie, ktoré sledovali športovcov v diéte bohatej na bielkoviny ( špecíalne suplementovanej práve leucínom) a chudobnej na sacharidy, naznačujú, že práve táto diéta môže byť najefektívnejší a bezpečný spôsob chudnutia. Nakoľko sa leucín podieľa na budovaní svalovej hmoty, zvyšuje sa tak aj bazálny metabolizmus jedinca, teda čím viac svalov jedinec má - tým ľahšie sa zbaví prebytočného tuku.


Jedinečnosť L-Leucínu


Leucín je ako jediná z bežne dostupných aminokyselín "ketogénna" - čo znamená, že pri kalorickom prebytku ju telo nekonvertuje pomocou GLUKONEOGENÉZY na glukózu, ale konvertuje ju na KETÓNY.


Leucín a energia pri tréningu


- leucín slúži ako exkluzívne palivo pre svaly. Vďaka tomu, že tento doplnok je KETOGÉNNY- nemusíte mať obavu z priberania tuku ako pri veľa iných tréningových nápojoch.


Ako užívať L-Leucín?


1.- PRED TRÉNINGOM - 2g leucínu 30 minút pred tréningom posilní anabolický stimul tréningu
2.- POČAS TRÉNINGU - 5g leucínu si môžte rozrobiť vo vode a popíjať počas celého tréningu ako pohonnú hmotu pre Váš tréning - zabránite tým svalovému rozpadu zapríčinenemu ťažkým tréningom. Leucín Vám tiež môže pomôcť predísť potréningovej "svalovke"
3.-PO TRÉNINGU - 5g leucínu v potréningovom nápoji v kombinácii so sacharidmi a proteínovým práškom môže rapídne podporiť proteosyntézu. Jednoducho môžte výsledok rovnakého tréningu posunúť o úroveň ďalej, len vďaka pridaniu leucínu.
4.-PRED SPÁNKOM - 5g leucínu Vám môže pomôcť k lepšej hormonálnej tvorbe a urýchliť regeneráciu počas spánku.
5.-PRI JEDLE ( len počas nízkosacharidových diét ) - 1,2 - 2,5g leucínu Vám môže pomôcť ochrániť svalovú hmotu pred jej degradáciou a dodá Vám energiu, ktorej máte kvôli diéte nedostatok


LEUCÍN NÁJDETE V NAŠEJ PONUKE TU


 Autor článku: Vladimír Roško - Kult tela z môjho pohľadu

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…