Máte po cvičení svalovicu? Buďte radi, posúva vás dopredu

Máte po cvičení svalovicu? Buďte radi, posúva vás dopredu

Každý z nás, kto niekedy cvičil, vie, čo je to svalovica. Bolesti nôh, rúk, lýtok, bicepsov, tricepsov,... v závislosti od toho, ktoré partie tela ste precvičovali. Aj keď  dokáže kvalitne znepríjemniť deň, pri športovaní je nevyhnutná.

Ak s cvičením len začínate, tak sa pripravte na to, že svalovicu budete mať zo začiatku stále. A je to dobre. Vo vašom tele sa po tréningu vytvárajú vo svaloch tzv. mikrotrhlinky, ktoré sú výsledkom namáhania svalových partií. Ide o drobné poškodenia vo svalových vláknach, ktoré sa prejavia bolesťou približne deň, dva po cvičení.


Natiahnuté svaly (alebo hranice možného?)

Ak vás vo fyzickom výkone podporuje tréner, ten sa bude snažiť, aby ste zakaždým prekonávali svoje limity. Čo to znamená? Že prvý mesiac budete behávať XY kilometrov, zdvíhať XY-kilové činky alebo budete chcieť schudnúť konkrétne číslo. Na to, aby ste to dosiahli, potrebujete každý deň, týždeň, mesiac podať čo i len o trošičku lepší výkon ako ten predchádzajúci. Sprievodný javom vášho posunu bude svalovica. S týmto faktom sa musíte zmieriť.

Nemusíte sa však zmieriť s tým, že bolesti svalov budú stále rovnaké. Teda viac-menej to záleží od vás.

Svalovicu majú aj profesionáli...

Aj profesionálni športovci mávajú po tréningoch svalovú horúčku. A to trénujú roky. Lenže oni stále skúšajú nové cviky, posúvajú si hranice, dávajú si vyššie a vyššie ciele.

Na čo treba upozorniť – pri zostavení tréningového plánu je potrebné poradiť sa s odborníkom, aby ste to neprehnali. Ten vám povie, či máte reálne alebo nereálne očakávania. Buďte si istí, že ak vám kilá pôjdu dole pomalšie, okrem nižšej konfekčnej veľkosti a lepšieho zdravia získate aj návyky na zdravý životný štýl. Tie si zachováte po zvyšok života.

Čo pomáha

Samozrejme, existuje mnoho tipov na prekonanie svalovice po cvičení. Toto sú tie najčastejšie:


  • Aktivita, nie odpočinok –klin sa klinom vybíja. Avšak v prípade svalovice je lepšie zvoliť iné cvičenie ako to, ktorou ste ju získali. Čiže ak ste vďaka behu dnes ubolení svalovicou, ako harmonizujúci pohyb zvoľte napríklad ľahké aeróbne cvičenie. Dôležité je to, aby ste ho zobrali zľahka a aby ste sa pred ním dobre natiahli strečingom.
  • Dostatok minerálov – na uvoľnenie svalstva môže zabrať doplnenie minerálnych látok, ako je horčík alebo vápnik.
  • Studená sprcha – cievy sa stiahnu a následne rozšíria, čím sa svalstvo pekne uvoľní.
  • Masť s účinnými látkami – na prekrvenie ubolených partií tela požiadajte partnera/partnerku o masáž. Za liečivé masti možno považovať kostihoj lekársky alebo konskú masť.
  • Suplementy na regeneráciu –na zmiernenie svalovice sú účinné aminokyseliny alebo inozín, o ktorom sa viac dozviete na našej stránke. V jeho zložení nenájdete konzervačné látky a éčka, čo je hlavnou kvalitou značky Natural Nutrition.
Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…