Neznáme HMB? Objasníme vám jeho účinky

Neznáme HMB? Objasníme vám jeho účinky

Vo svete výživových doplnkov sa vyskytuje čoraz viac rôznych látok. Keď naši predkovia poznali len proteín a kreatín, v dnešnej dobe už máme desiatky izolovaných aminokyselín a stimulantov. Dnes sa pozrieme na menej známy, no čím ďalej obľúbenejší doplnok – HMB.


Skratka pre chemickú zlúčeninu

HMB je skratka pre Hydroxy Methyl Butyrate Monohydrate. Je to látka, ktorá je odvodená od vetvenej esenciálnej aminokyseliny L-Leucínu. Táto látka sa tvorí aj prirodzene v tele každého človeka a má podobné, no silnejšie účinky ako samotný L-Leucín.

Pre koho je HMB?

Podobne ako ostatné doplnky výživy a svalové stimulanty – pre športovcov. Avšak, užívanie HMB má na svaly priaznivý vplyv, vďaka ktorému rastú omnoho efektívnejšie. Na druhej strane sa dá povedať, že zabraňuje rozpadu svalov. Je teda určený pre všetkých športovcov, ktorí namáhajú svalstvo totálne na maximum. Ešte viac ho ocenia stagnujúci kulturisti, ktorí sa napriek vyváženej strave a intenzívnemu tréningu nevedia prebojovať k väčšiemu svalovému objemu. V skratke ide o látku, ktorá zabraňuje katabolizmu pohltiť vaše novonadobudnuté svaly.

Účinky HMB

Účinky tohto stimulantu môžeme rozdeliť do niekoľkých samostatných bodov.

-    silne stimuluje nárast svalovej hmoty

-    pomáha zvládať nadmernú fyzickú záťaž

-    chráni novonadobudnuté svaly pred úbytkom hmoty

-    pomáha pri redukcii podkožného tuku


Na čo si dať pozor?

Ako aj pri iných výživových doplnkoch – nesmiete podceniť dôležitosť správneho dávkovania. V najideálnejšom prípade sa poraďte s vašim trénerom a nikdy neprekračujte odporúčané dávky, ktoré uvádza výrobca konkrétneho produktu.

Z ponuky nášho e-shopu odporúčame HMB Calcium od Natural Nutrition. Viac informácií o tomto produkte nájdete priamo v e-shope v priloženom videu.