Rysovacia diéta odbúra tuk a spevní svaly: Ako na ňu?

Rysovacia diéta odbúra tuk a spevní svaly: Ako na ňu?

Konečne ste sa dostali do štádia, kedy máte dostatok objemu a chceli by ste začať „rysovačku“? Je tu pár vecí, ktoré by ste mali vedieť predtým, než sa do nej pustíte. Pozrime sa na pár tipov pre zhadzovanie prebytočného tuku a udržanie ťažko získaného svalstva. 


Životný štýl

Pri rysovacej diéte si musíte dávať ešte väčší pozor na svoje návyky, zlozvyky a tajné chute. Žiadne sladkosti, žiadne vianočné koláče a čokoládky vám pri rysovacej diéte nepomôžu. Pozor aj na rôzne nebezpečné prázdne kalórie, ktoré sa vyskytujú prevažne v alkoholických drinkoch. Také pivo alebo sladké víno je pre rysovačku úplná katastrofa. Vyvarujte sa všetkým týmto lákadlám a môžete začať zhadzovať tuk.

Zmena stravy

Inak povedané – samotná rysovacia diéta. Počas rysovačky je dôležité maximálne obmedziť príjem sacharidov. Preč so sladkým gainerom, radšej si zarobte čistý proteín. Napriek rôznym fanúšikom ketodiét, počas ktorých neprijmú niekedy celé dni ani gram sacharidov, neodporúčame zachádzať do takýchto extrémov. Telo potrebuje vyváženú stravu, ktorá obsahuje aj sacharidy, no v menšom množstve a z prírodných zdrojov. Ryža a zemiaky dennú potrebu dokonale pokryjú a nepokazia vám vašu rysovačku.

Iný typ tréningu

Aby telo začalo spaľovať tuky, treba ho k tomu prinútiť. Na to najlepšie slúži intervalový vysoko intenzívny tréning. Poznajú ho všetci workouteri a crossfiťáci. Kruhové tréningy s vlastnou váhou donútia telo čerpať všetky možné zásoby energie, ktorá sa nachádza práve v uložených tukoch. Nadšenci klasickej kulturistiky zase odporúčajú vysoký počet opakovaní s menšími váhami.

Aeróbna aktivita

Pri rysovačke pomáha aj klasický aeróbny tréning. Avšak, účinnosť joggingu nie je až taká veľká pri veľkých vzdialenostiach a dlhých časových úsekoch. Pri hodinovom behu telo očakáva vysokú záťaž, a preto sa snaží spotrebovať čo najmenej energie. Aj v tomto prípade sú lepšie šprinty a iné intervalové tréningy.