Účinky lecitínu na chudnutie: Čo hovorí veda?

Účinky lecitínu na chudnutie: Čo hovorí veda?

Lecitín je bez akýchkoľvek pochybností prospešná látka. Táto zmes fosfolipidov je nazvaná podľa gréckeho slova lekithos, čo v preklade znamená žĺtok. Práve vaječné žĺtky obsahujú veľké množstvo lecitínu. V poslednej dobe sa často skloňuje jeho meno pri cielenom úbytku váhy. Je pravda, že výrazne pomáha pri chudnutí?


Prvé objavy a výskumy

Nicolas-Theodore Gobley prišiel v roku 1850 s objavom tejto látky, ktorú izoloval zo žĺtka. Neskôr sa podarilo túto látku izolovať aj z mozgovej hmoty a iných orgánov. Na konci 19. storočia sa lecitín podarilo izolovať aj zo semien rastlín, pričom sa zistilo, že jeho najväčší obsah nájdeme v sójových bôboch.



A čo vedecká podpora?

Klinické výskumy a dôkazy, na ktoré by sa mohli predajcovia tohto doplnku relevantne odvolať, však stále chýbajú. Napriek mnohým výskumom a dôkazom stále nemožno tvrdiť, že lecitín na 100 % pracuje ako nejaký spaľovač tukov alebo prípravok na chudnutie.

Preukázateľné účinky

-     posilňuje funkcie nervového systému

-     zvyšuje výkonnosť a pomáha posilňovať svalstvo

-     urýchľuje regeneráciu svalov po veľkom výkone

-     upravuje trávenie


Používať pri chudnutí alebo nie?

Lecitín sa rozhodne oplatí vyskúšať pri pokusoch o úbytok váhy. Jeho bezkonkurenčná cena v porovnaní s ostatnými doplnkami výživy vás ani pri maximálnej odporúčanej dennej dávke nevyjde viac ako 4 eurá mesačne. Prečítajte si o produktoch v ponuke viac a pokojne navštívte aj stránky o vedeckých štúdiách, ktoré uvádzame pri lecitínových prípravkoch v našom e-shope.