Sú sacharidy v jedle pri chudnutí nevhodné?

Sú sacharidy v jedle pri chudnutí nevhodné?

Začali ste chudnúť a zo všetkých strán sa na vás valí iba to, aby ste nejedli sacharidy, lebo sa z nich najviac priberá? Áno, nízkosacharidová strava vás zbaví nadbytočných tukových vankúšikov. Avšak nemusíte im dať úplné zbohom. Prečítajte si o ich dobrých a negatívnych účinkoch.


Pozitívny a negatívny vplyv

Nepochybne, sacharidynevyhnutnou energiou pre náš organizmus. Keď sa dostanú do krvi, inzulín ich vo forme glukózy zabuduje do buniek. Viac sacharidov potrebujú dopĺňať najmä športovci. Ak však jete veľa sacharidovej stravy, stane sa to, že telo musí prebytočnú glukózu uložiť ako tuk.

Sacharidy nie sú rovnaké. Podľa ich glykemického indexu, teda rýchlosti, ako sa dostanú do krvi, sa delia na nízko-glykemické, stredno-glykemické a vysoko-glykemické. Najlepšie sú tie nízko a stredne glykemické, ktoré sa trávia pomalšie.

Okrem toho sa sacharidy delia podľa obsahu vlákniny a vody na vysokoncetrované, ktoré obsahujú málo vody, ale rýchlo dodajú energiu (typický je chlieb, cestoviny, ryža, zemiaky). Druhým typom sú nízkokoncetrované, ktorú sa vstrebajú pomaly a sú tvorené z veľkej časti vodou. Patrí sem zelenina a ovocie.

Koľko sacharidov v jedle si môžem dovoliť?

Otázka je nielen koľko, ale aj aké. Naše telo nefunguje tak, že spracuje jednu potravinu a nepozerá sa na žiadne ostatné, ktoré ste predtým zjedli. Zohľadňuje kombinácie potravín, ich pomer a množstvo.

Rýchle vysokoncetrované sacharidy dodajú energiu po športovom výkone. Pri chudnutí by ste ich mali však zminimalizovať. Je dôležité ich kombinovať so zdravými tukmi (olivový olej, orechy) alebo bielkovinami (syry). Vedeli ste napríklad, že špaldový chlieb patrí medzi vysoko koncentrované sacharidy? Ak si ho však dáte s maslom, olivovým olejom či syrom, spomalíte jeho vstrebávanie do tela, čo je žiadúce. Nízkokoncentrovaných si môžete dovoliť viac. Zelenina by mala tvoriť viac ako 50 % každého jedla.

To, koľko sacharidov by ste mali prijať, sa nedá zovšeobecniť. Záleží to od vášho celkového zdravotného stavu, hmotnosti a cieľa, ktorý úpravou stravy sledujete. Pri diétnej strave sa poraďte s odborníkom.

Tipy na recepty

Na internete nájdete veľké množstvo receptov, ktoré možno použiť pri nízkosacharidovej strave. Inšpirujte sa napríklad týmto komplexným stravovacím plánom.

Chudnite s cieľom, pomaly a vytrvalo. Pravidelne sa motivujte. Nezabudnite však pri tom na bežný život a radosti :-)

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…