5 skvostných receptov, v ktorých využijete kakaové maslo
ĽAHKÉ ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY
INGREDIENCIE (vyjdú na 13 košíčkov):
- 200 g kakaového masla
- 3-5 lyžíc javorového sirupu
- 100 g nesladeného kakaového prášku
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- kakaové bôby
POSTUP:
Do hrnca nalejte 0.5 litra vody a nechajte ju variť sa na strednom plyne. Do vody pridajte kakaové maslo a nechajte ho sa pomaly roztápať (cca 2-3 min.). Do roztopenej zmesi za stáleho miešania pridajte javorový sirup, až kým nevytvoríte čo najtekutejšiu zmes, následne odoberte hrniec z plynu. Pridajte kakaový prášok, vanilku, soľ a miešajte, kým sa vám zmes nezačne zhlukovať, resp. tvoriť hrudky. Zmes ochutnajte a podľa chuti dochuťte javorovým sirupom, agávovým sirupom, cukrom či medom. Zmes vlejte do predpripravených formičiek (v našom prípade košíčkov) a posýpte ju kakaovými bôbmi. Vložte do chladničky, kým zmes kompletne nestuhne a podávajte.
NUTRIČNÉ HODNOTY (na jeden košíček):
Kalórie: 162
Bielkoviny: 1.1 g
Sacharidy: 2.5 g (vláknina 1.8 g)
Tuky: 16.5 g
minimalistbaker.com
DOMÁCE COOKIES
INGREDIENCIE (vyjdú na 28 cookies):
- 100 g kakaového masla
- 250 g cukru
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- štipka muškátového oriešku
- 100 g neslaného masla
- 1 veľké vajce
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 300 g hladkej múky
- 200 g mliečnej čokolády
- 30 g kakaových bôbov
POSTUP:
Do hrnca nalejte 0.5 litra vody a nechajte ju variť sa na strednom plyne. Do vody pridajte kakaové maslo a nechajte ho sa pomaly roztápať (cca 2-3 min.). Roztopenú zmes odstavte, nechajte chladnúť, a medzitým predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Do roztopeného kakaového masla pridajte cukor, soľ, kypriaci prášok, muškátový oriešok a neslané maslo. Všetky ingrediencie mixujte ručným mixérom cca 3 minúty, kým nevznikne jemná, belavá zmes. Za stáleho mixovania pridajte vajce a vanilku. Mixér odstavte a zmes posypte čokoládou a kakaovými bôbmi podľa chuti. Zmes prostredníctvom dávkovača rozdeľte rovnomerne na celý plech, avšak ponechajte medzi nimi dostatok priestoru (kvôli postupnému zväčšovaniu sa pri pečení). Pečte cca 15 minút, následne nechajte vychladnúť aspoň 5 minút a podávajte.
NUTRIČNÉ HODNOTY (na jeden cookie):
Kalórie: 283
Bielkoviny: 3 g
Sacharidy: 39 g (vláknina 1.2 g)
Tuky: 17 g
seriouseats.com
SKVOSTNÉ PROTEINELLA BROWNIES
INGREDIENCIE (vyjdú na 16 brownies):
- 400 g Proteinelly
- 200 g kakaového masla
- 200 g tmavej čokolády
- 175 g cukru
- 3 veľké vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 75 g hladkej múky
- 30 g kakaového prášku
- 2 čajové lyžičky soli
POSTUP:
Veľký plech na pečenie potrite maslom, aplikujte papier na pečenie a po celej jeho ploche rozotrite Proteinellu. Nechajte vychladnúť v chladničke po dobu 1 hodiny, medzitým predhrejte rúru na 180 stupňov. Do teplorezistentnej nádoby vhoďte maslo, tmavú čokoládu a zohrejte na plyne, prípadne v mikrovlnnej rúre, kým nedôjde k jej roztopeniu (cca 1 min.). Nechajte zmes pár minút vychladnúť, pridajte vajcia, cukor, vanilku a vymiešajte mixérom. Pridajte múku, kakaový prášok, soľ a opäť vymiešajte. Vychladnutú Proteinellu vyberte z plechu do druhého, čistého plechu. Na pôvodný plech vylejte polovicu zmixovanej zmesi a rovnomerne ju rozotrite. Vychladnutú Proteinellu položte na plech s rozotrenou zmesou a polejte ju druhou polovicou zmesi. Pečte približne 35 minút, nechajte vychladnúť a podávajte.
NUTRIČNÉ HODNOTY (na jeden brownie):
Kalórie: 328
Bielkoviny: 10 g
Sacharidy: 31 g (vláknina 2 g)
Tuky: 18 g
DOMÁCA NUTELLA
INGREDIENCIE:
- 250 g lieskových (ľubovoľných) orechov
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 2 polievkové lyžice kakaového masla
- 80 g kakaového prášku
- 130 ml mlieka
- 50 ml vody
- 2 lyžice javorového sirupu
POSTUP:
Vložte 200 gramov orechov do kuchynského robota a mixujte na najvyššej rýchlosti cca 15 minút, kým sa nevytvorí kašovitá hmota. Do vytvorenej hmoty pridajte všetky zostávajúce ingrediencie s výnimkou zostávajúcich orechov. Všetky ingrediencie v robote mixujte do hladka. Zmes odstavte, nadávkujte do ľubovoľných nádob a posypte ju zostávajúcimi orechmi. Nádoby nechajte vychladnúť a podávajte. V chladničke skladujte po dobu 1 týždňa.
NUTRIČNÉ HODNOTY (na 100 gramov):
Kalórie: 420
Bielkoviny: 7 g
Sacharidy: 25 g (vláknina 5 g)
Tuky: 37 g
HORÚCA ČOKOLÁDA, KTORÁ ZAHREJE AJ POHLADÍ NA DUŠI
INGREDIENCIE:
- 50 g kakaového masla
- 400 ml kokosového mlieka
- 1-2 polievkové lyžice medu
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- ½ mätového extraktu
POSTUP:
Do hrnca nalejte 0.5 litra vody a nechajte ju variť sa na strednom plyne. Do vody pridajte kakaové maslo a nechajte ho sa pomaly roztápať (cca 2-3 min.). Do roztopenej zmesi za stáleho miešania pridajte mlieko a med, až kým nevytvoríte čo najtekutejšiu zmes, následne odoberte hrniec z plynu. Pridajte vanilkový a mätový extrakt, rozlejte do pohárov a podávajte.
NUTRIČNÉ HODNOTY (na 100 mililitrov):
Kalórie: 86
Bielkoviny: 2.5 g
Sacharidy: 9.5 g (vláknina 1.2 g)
Tuky: 4 g
lecremedelacrumb.com