Ako funguje a čomu pomáha prírodný enzým serrapeptáza?

Ako funguje a čomu pomáha prírodný enzým serrapeptáza?

Serrapeptáza je proteolytický enzým (schopný rozkladať bielkoviny) pochádzajúci z baktérií prirodzene sa vyskytujúcich v tráviacom trakte lariev priadky morušovej, ktorá je známa schopnosťou produkovať hodváb. Serrapeptáza zohráva kľúčovú úlohu v rozpúšťaní priadkiných zámotkov (ochranných kukiel), a tým umožnuje ich opustenie. Vo všeobecnosti je tento enzým používaný pre svoje protizápalové vlastnosti, no dnes sa ukazuje, že je veľmi účinný aj ako doplnok v oblasti kĺbovej výživy. Odstraňovanie hlienu, zníženie priľnavosti cudzopasných baktérií k tkanivám ľudského tela, prevencia opuchov, a tak ďalej. To je len výber z pomerne širokého diapazónu jeho účinkov. Prečo by ste mali do jeho kúpy investovať aj vy?


Serrapeptáza je proteolytický enzým cenený pre svoje pozitívne účinky voči zápalovým či bolestivým procesom a opuchom. Produkujú ju baktérie rodu Serratia, nachádzajúce sa v črevách priadky morušovej. Samotný enzým je produkovaný niekoľkými druhmi tejto baktérie (indica, marcescens, plymuthica, piscatorum), pričom vo svete výživy je najviac využívaná serrapeptáza produkovaná serratiou marcescens [1]Pozostáva z reťazca 470 aminokyselín a vo svojej štruktúre obsahuje atómy zinku, ktorý ešte viac umocňuje jeho enzymatickú aktivitu [2]. Vzhľadom k skutočnosti, že k jej rozkladu dochádza v kyslom prostredí žalúdka, je nutné ju prijímať vo forme acidorezistentných kapsúl, ktoré odolávajú účinkom kyseliny chlorovodíkovej, a tak sa bezpečne dostane do tenkého čreva, kde dôjde k jej vstrebaniu. Z tohto dôvodu je najlepšie načasovať jej príjem buď minimálne 30 minút pred jedlom, alebo 2 hodiny po jedle. Pri kúpe preparátov obsahujúcich serrapeptázu pozorne sledujte mieru enzymatickej aktivity vyjadrenú pomocou jednotiek IU, SPU či SU - platí, že čím vyššie číslo, tým kvalitnejší produkt. Samotné všestranné využitie serrapeptázy dokázali desiatky štúdií.

Napríklad, schopnosť zmierniť pocity bolesti, dokázala štúdia na dobrovoľníkoch, ktorí po absolvovaní operácie čeľuste v prvých 5 dňoch po výkone prijali serrapeptázu v porovnaní so skupinou, ktorá v rovnakú dobu užila paracetamol. Len pre porovnanie, na dosiahnutie rovnakého protibolestivého efektu stačilo 15 miligramov serrapeptázy, kým v prípade paracetamolu bolo nutné prijať až 1000 miligramov [3]Pokiaľ ide o boj proti opuchom, bolo opakovane preukázané, že enzymatická aktivita serrapeptázy umožňuje rozkladať iné enzýmy, ako napríklad bradykinín, histamín či serotonín, zodpovedajúce za opuch jednotlivých tkanív [4]. Ide o práve tie chemické zlúčeniny, ktoré sa dostávajú k slovu vtedy, keď sa, napríklad, popŕhlite na žihľave, či keď vás uštipne dotieravý hmyz. 

Serrapeptáza je tiež známa vďaka svojmu účinku na vrstvu hlienu, ktorú je schopná rozložiť a jednoduchým spôsobom odstrániť zo sliznice. U osôb s chronickými ochoreniami dýchacích ciest užívajúcich 30 miligramov enzýmu denne po dobu 4 týždňov došlo k významnému úbytku množstva hlienu, ako aj frekvencie kašľa, resp. vykašliavania hlienu. Podobný efekt sa podarilo dosiahnuť aj v prípade sekrétu z nosovej dutiny [5]Aby toho nebolo málo, serrapeptáza nachádza významné uplatnenie aj v boji proti zápalovým procesom v ľudskom tele. Jedna zo štúdií totiž preukázala, že aplikácia niektorého z proteolytických enzýmov - serrapeptázy, chemotrypsínu alebo trypsínu pri súčasnom užívaní kyseliny acetylsalicylovej (známej viac ako preparát Aspirín), dokázala výrazne zosilniť jej účinok, a tým urýchliť jeho vyliečenie [6].


Ak to zhrnieme, zistíme, že serrapeptáza:

  • má výraznú protizápalovú aktivitu
  • je vhodnou prírodnou alternatívou voči priemyselne vyrábaným liečivám
  • je účinná bez nepríjemných vedľajších účinkov na tráviaci systém
  • znižuje riziko tvorby krvných zrazenín
  • riedi tekutinu v zápalovom tkanive, a tým pomáha mierniť opuchy
  • tlmí bolesť
  • urýchľuje proces hojenia a podporuje činnosť imunitného systému, atď.


Serrapeptázu odporúčame všetkým aktívne športujúcim ľuďom, tým, ktorí sa potýkajú s častými zraneniami alebo podstúpili chirurgický zákrok, osobám trpiacim bolesťami alebo opuchmi kĺbov či svalov, a v neposlednom rade trpiacim dlhodobými zápalmi a seniorom. Užívanie tohto enzýmu sa vo všeobecnosti neodporúča iba deťom do 3 rokov veku, tehotným a dojčiacim ženám. V súčasnosti je na trhu dostupná aj tzv. nattokináza, ktorá má všetky pozitívne vlastnosti serrapeptázy a je prinajmenšom jej rovnocennou náhradou.


ZDROJE

  1. MATSUMOTO, K. a kol. Purification and characterization of four proteases from a clinical isolate of Serratia marcescens kums 3958. Journal of Bacteriology. Ročník 159, číslo 1, 1984.
  2. NAKAHAMA, K. a kol. Cloning and sequencing of Serratia protease gene. Nucleic Acids Research. Ročník 14, číslo 14, 1986.
  3. AL KHATEEB, TH. a kol. Effect of the proteolytic enzyme serrapeptase on swelling, pain and trismus after surgical extraction of mandibular third molars. Internal Journal of Maxillofacial Surgery. Ročník 37, číslo 3, 2008.
  4. MALSHE PC. A preliminary trial of serratiopeptidase in patients with carpal tunnel Syndrome. Journal of Association of Physicians in India. Ročník 48, číslo 11, 2000.
  5. NAKAMURA, S. a kol. Effect of the proteolytic enzyme serrapeptase in patients with chronic airway disease. Respirology. Ročník 8, číslo 3, 2003.
  6. SWAMY, AH. a kol. Effect of some clinically used proteolytic enzymes on inflammation in rats. Indian Journal of Pharmacological Society. Ročník 70, číslo 1, 2008. 

← Späť na zoznam článkov