Ako funguje a čomu pomáha prírodný enzým serrapeptáza?

Serrapeptáza je proteolytický enzým (schopný rozkladať bielkoviny) pochádzajúci z baktérií prirodzene sa vyskytujúcich v tráviacom trakte lariev priadky morušovej, ktorá je známa schopnosťou produkovať hodváb. Serrapeptáza zohráva kľúčovú úlohu v rozpúšťaní priadkiných zámotkov (ochranných kukiel), a tým umožnuje ich opustenie.
Serrapeptáza je proteolytický enzým cenený pre svoje pozitívne účinky voči zápalovým či bolestivým procesom a opuchom. Produkujú ju baktérie rodu Serratia, nachádzajúce sa v črevách priadky morušovej. Samotný enzým je produkovaný niekoľkými druhmi tejto baktérie (indica, marcescens, plymuthica, piscatorum), pričom vo svete výživy je najviac využívaná serrapeptáza produkovaná serratiou marcescens [1]. Pozostáva z reťazca 470 aminokyselín a vo svojej štruktúre obsahuje atómy zinku, ktorý ešte viac umocňuje jeho enzymatickú aktivitu [2]. Vzhľadom k skutočnosti, že k jej rozkladu dochádza v kyslom prostredí žalúdka, je nutné ju prijímať vo forme acidorezistentných kapsúl, ktoré odolávajú účinkom kyseliny chlorovodíkovej, a tak sa bezpečne dostane do tenkého čreva, kde dôjde k jej vstrebaniu. Z tohto dôvodu je najlepšie načasovať jej príjem buď minimálne 30 minút pred jedlom, alebo 2 hodiny po jedle. Pri kúpe preparátov obsahujúcich serrapeptázu pozorne sledujte mieru enzymatickej aktivity vyjadrenú pomocou jednotiek IU, SPU či SU - platí, že čím vyššie číslo, tým kvalitnejší produkt. Samotné všestranné využitie serrapeptázy dokázali desiatky štúdií.
Serrapeptáza je tiež známa vďaka svojmu účinku na vrstvu hlienu, ktorú je schopná rozložiť a jednoduchým spôsobom odstrániť zo sliznice. U osôb s chronickými ochoreniami dýchacích ciest užívajúcich 30 miligramov enzýmu denne po dobu 4 týždňov došlo k významnému úbytku množstva hlienu, ako aj frekvencie kašľa, resp. vykašliavania hlienu. Podobný efekt sa podarilo dosiahnuť aj v prípade sekrétu z nosovej dutiny [5]. Aby toho nebolo málo, serrapeptáza nachádza významné uplatnenie aj v boji proti zápalovým procesom v ľudskom tele. Jedna zo štúdií totiž preukázala, že aplikácia niektorého z proteolytických enzýmov - serrapeptázy, chemotrypsínu alebo trypsínu pri súčasnom užívaní kyseliny acetylsalicylovej (známej viac ako preparát Aspirín), dokázala výrazne zosilniť jej účinok, a tým urýchliť jeho vyliečenie [6].
Serrapeptázu odporúčame všetkým aktívne športujúcim ľuďom, tým, ktorí sa potýkajú s častými zraneniami alebo podstúpili chirurgický zákrok, osobám trpiacim bolesťami alebo opuchmi kĺbov či svalov, a v neposlednom rade trpiacim dlhodobými zápalmi a seniorom. Užívanie tohto enzýmu sa vo všeobecnosti neodporúča iba deťom do 3 rokov veku, tehotným a dojčiacim ženám. V súčasnosti je na trhu dostupná aj tzv. nattokináza, ktorá má všetky pozitívne vlastnosti serrapeptázy a je prinajmenšom jej rovnocennou náhradou.
ZDROJE
- MATSUMOTO, K. a kol. Purification and characterization of four proteases from a clinical isolate of Serratia marcescens kums 3958. Journal of Bacteriology. Ročník 159, číslo 1, 1984.
- NAKAHAMA, K. a kol. Cloning and sequencing of Serratia protease gene. Nucleic Acids Research. Ročník 14, číslo 14, 1986.
- AL KHATEEB, TH. a kol. Effect of the proteolytic enzyme serrapeptase on swelling, pain and trismus after surgical extraction of mandibular third molars. Internal Journal of Maxillofacial Surgery. Ročník 37, číslo 3, 2008.
- MALSHE PC. A preliminary trial of serratiopeptidase in patients with carpal tunnel Syndrome. Journal of Association of Physicians in India. Ročník 48, číslo 11, 2000.
- NAKAMURA, S. a kol. Effect of the proteolytic enzyme serrapeptase in patients with chronic airway disease. Respirology. Ročník 8, číslo 3, 2003.
- SWAMY, AH. a kol. Effect of some clinically used proteolytic enzymes on inflammation in rats. Indian Journal of Pharmacological Society. Ročník 70, číslo 1, 2008.