Antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným stresom tým, že sa naviažu na voľné radikály a neutralizujú ich aktivitu. Kým niektoré z nich si dokáže telo vyrobiť samo, iné musíme príjmať stravou. Ich produkcia s pribúdajúcim vekom postupne klesá. Sú dostupné v prírodnej aj v syntetickej podobe. 

 ÚČINKY ANTIOXIDANTOV 

  • posilňujú imunitný systém 
  • spomaľujú bunkové starnutie 
  • znižujú riziko vzniku bunkových mutácií 
  • pomáhajú odstraňovať škodlivé látky z tela 
  • predlžujú trvanlivosť potravín 

 ORAC (Oxygen   Radical  Absorbance  Capacity) je medzinárodne akceptovaná stupnica pre meranie antioxidačnej kapacity potravín a výživových doplnkov. Čím je táto hodnota vyššia, tým je antioxidant účinnejší. Odborníci odporúčajú, aby sa denná hodnota ORAC pohybovala v minimálnom rozmedzí 3000 až 5000 bodov. Pokiaľ je niekto chronický pacient, prípadne holduje cigaretám či alkoholu, mal by si dopriať aspoň dvojnásobok tohto skóre. Z tohto pohľadu sú najsilnejšími antioxidantmi: 

  • acai             
  • šípky 
  • horká čokoláda 
  • čučoriedky 
  • černice 
  • goji 
  • vlašské orechy 
  • maliny 

 Medzi ďalšie účinné antioxidanty patria:

  • vitamíny - A, B, C, E 
  • minerály - zinok, selén 
  • ovocie a zelenina 
  • strukoviny (najmä fazuľa) 
  • ľanové semiačka 
  • čierny čaj a káva 
  • medicinálne huby 
  • spirulina 

 Výživové  doplnky s obsahom antioxidantov sú vhodné najmä pre tých, ktorí sa príkladne nestarajú o vyvážený prísun potrebných makro a mikro živín, pre tých, ktorí často konzumujú spracované potraviny, veľa fajčia, užívajú lieky, alebo žijú v znečistenom prostredí a sú tak priamo vystavovaní toxínom. Primárnou úlohou antioxidantov je ich neutralizácia. 

Čítať ďalej Skryť popis

Filter

Cena:

Značka:

Zoradiť podľa: