Antioxidanty
Antioxidanty sú látky, ktoré prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným stresom tým, že sa naviažu na voľné radikály a neutralizujú ich aktivitu. Kým niektoré z nich si dokáže telo vyrobiť samo, iné musíme príjmať stravou. Ich produkcia s pribúdajúcim vekom postupne klesá. Sú dostupné v prírodnej aj v syntetickej podobe.
ÚČINKY ANTIOXIDANTOV
- posilňujú imunitný systém
- spomaľujú bunkové starnutie
- znižujú riziko vzniku bunkových mutácií
- pomáhajú odstraňovať škodlivé látky z tela
- predlžujú trvanlivosť potravín
ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) je medzinárodne akceptovaná stupnica pre meranie antioxidačnej kapacity potravín a výživových doplnkov. Čím je táto hodnota vyššia, tým je antioxidant účinnejší. Odborníci odporúčajú, aby sa denná hodnota ORAC pohybovala v minimálnom rozmedzí 3000 až 5000 bodov. Pokiaľ je niekto chronický pacient, prípadne holduje cigaretám či alkoholu, mal by si dopriať aspoň dvojnásobok tohto skóre. Z tohto pohľadu sú najsilnejšími antioxidantmi:
- acai
- šípky
- horká čokoláda
- čučoriedky
- černice
- goji
- vlašské orechy
- maliny
Medzi ďalšie účinné antioxidanty patria:
- vitamíny - A, B, C, E
- minerály - zinok, selén
- ovocie a zelenina
- strukoviny (najmä fazuľa)
- ľanové semiačka
- čierny čaj a káva
- medicinálne huby
- spirulina
Výživové doplnky s obsahom antioxidantov sú vhodné najmä pre tých, ktorí sa príkladne nestarajú o vyvážený prísun potrebných makro a mikro živín, pre tých, ktorí často konzumujú spracované potraviny, veľa fajčia, užívajú lieky, alebo žijú v znečistenom prostredí a sú tak priamo vystavovaní toxínom. Primárnou úlohou antioxidantov je ich neutralizácia.