Bezlepková diéta
Bezlepková diéta je spôsob stravovania sa, pri ktorom sa nekonzumujú potraviny s obsahom lepku (gluténu). Je podstatou manažmentu osôb trpiacich celiakiou, alergiou na lepok alebo iných lepkových intolerancií. Problémy spôsobujú najmä obilniny a výrobky z nich, predovšetkým pšenica a ovos, vzácne aj raž a jačmeň. V poslednej dobe sa stáva populárnou aj medzi osobami, ktoré si tento druh stravovania zvolili ako spôsob svojho zdravého životného štýlu.
Bezlepková diéta môže pomôcť pri chudnutí - toto stravovanie vás podporí v konzumácii väčšieho množstva čerstvého ovocia a zeleniny, vzhľadom k nutnosti pozorného štúdia zloženia jednotlivých výrobkov vás naučí vyberať tie najvhodnejšie. V neposlednom rade, obmedzíte konzumáciu veľkého množstva pečiva a koláčov. Jedným dychom však musíme dodať, že táto diéta je prioritne určená osobám s intoleranciou lepku. V prípade, že do tejto skupiny nepatríte, o tomto pomerne radikálnom spôsobe stravovania sa poraďte so svojim lekárom alebo nutričným terapeutom.
POVOLENÉ POTRAVINY
- RYŽA - ryžová kaša, múka, cestoviny
- ZEMIAKY - zemiakový škrob, solamyl
- KUKURICA - kukuričný škrob, gustín
- AMARANT- múka, cestoviny, instantná kaša, krúpy
- POHÁNKA a PROSO
- STRUKOVINY - fazuľa, sója, hrach, mungo
- ŠUNKY
- MÄSO
- ORECHY a SEMIENKA
- OVOCIE a ZELENINA
POTRAVINY, KTORÝCH JE VHODNÉ SA VYVAROVAŤ
- TIE, KTORÝCH ZÁKLADOM JE MÚKA - pečivo, cukrárske výrobky, cestoviny, sušienky, obilné kaše
- TIE, V KTORÝCH JE MÚKA AKO PRÍDAVOK - zahustené omáčky a polievky, výrobky zo zemiakov, údeniny, cukrovinky
NA ČO BY SME NEMALI ZABÚDAŤ?
Každá špecifická diéta vystavuje človeka riziku nedostatku niektorých živín. V prípade bezlepkovej diéty ide najmä o absenciu dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré je nutné suplementovať prostredníctvom výživových doplnkov:
- vitamín B6
- vitamín B12
- kyselina listová
- vitamín D
- tiamín
- riboflavín
- niacín
- vápnik
- železo