Bezlepková diéta

Bezlepková diéta je spôsob stravovania sa, pri ktorom sa nekonzumujú potraviny s obsahom lepku (gluténu). Je podstatou manažmentu osôb trpiacich celiakiou, alergiou na lepok alebo iných lepkových intolerancií. Problémy spôsobujú najmä obilniny a výrobky z nich, predovšetkým pšenica a ovos, vzácne aj raž a jačmeň. V poslednej dobe sa stáva populárnou aj medzi osobami, ktoré si tento druh stravovania zvolili ako spôsob svojho zdravého životného štýlu.

Bezlepková diéta môže pomôcť pri chudnutí - toto stravovanie vás podporí v konzumácii väčšieho množstva čerstvého ovocia a zeleniny, vzhľadom k nutnosti pozorného štúdia zloženia jednotlivých výrobkov vás naučí vyberať tie najvhodnejšie. V neposlednom rade, obmedzíte konzumáciu veľkého množstva pečiva a koláčov. Jedným dychom však musíme dodať, že táto diéta je prioritne určená osobám s intoleranciou lepku. V prípade, že do tejto skupiny nepatríte, o tomto pomerne radikálnom spôsobe stravovania sa poraďte so svojim lekárom alebo nutričným terapeutom.

POVOLENÉ POTRAVINY

  • RYŽA - ryžová kaša, múka, cestoviny 
  • ZEMIAKY - zemiakový škrob, solamyl 
  • KUKURICA - kukuričný škrob, gustín
  • AMARANT- múka, cestoviny, instantná kaša, krúpy
  • POHÁNKA a PROSO
  • STRUKOVINY - fazuľa, sója, hrach, mungo 
  • ŠUNKY
  • MÄSO
  • ORECHY a SEMIENKA 
  • OVOCIE a ZELENINA

POTRAVINY, KTORÝCH JE VHODNÉ SA VYVAROVAŤ

  • TIE, KTORÝCH ZÁKLADOM JE MÚKA  - pečivo, cukrárske výrobky, cestoviny, sušienky, obilné kaše
  • TIE, V KTORÝCH JE MÚKA AKO PRÍDAVOK - zahustené omáčky a polievky, výrobky zo zemiakov, údeniny, cukrovinky 

NA ČO BY SME NEMALI ZABÚDAŤ?

Každá špecifická diéta vystavuje človeka riziku nedostatku niektorých živín. V prípade bezlepkovej diéty ide najmä o absenciu dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré je nutné suplementovať prostredníctvom výživových doplnkov:

  • vitamín B6 
  • vitamín B12
  • kyselina listová 
  • vitamín D
  • tiamín
  • riboflavín 
  • niacín
  • vápnik 
  • železo
Čítať ďalej Skryť popis

Filter

Cena:

Značka:

Zoradiť podľa: