BIO proteíny
Proteínové prípravky sú najrozšírenejšou a najpredávanejšou skupinou doplnkov výživy. Predstavujú základnú súčasť jedálnička každého správneho športovca, usilujúceho sa o nárast svalovej hmoty, sily a čo najrýchlejšiu regeneráciu. Využiť ich môžu aj ostatné skupiny ľudí, predovšetkým tí, ktorých denný príjem bielkovín nedosahuje odporúčané množstvá. Produkty, ktoré nájdete v tejto sekcii, sú vyrábané v súlade s princípmi ekologického poľnohospodárstva.
PRÍNOSY UŽÍVANIA PROTEÍNOVÝCH PRÍPRAVKOV:
- koncentrované zdroje kvalitných bielkovín
- podpora rastu a udržania svalovej hmoty a sily
- podpora regenerácie po náročnom fyzickom výkone
- vysoký termický efekt (podpora redukcie telesného tuku)
- významná zásobáreň dusíka
- podpora syntézy dôležitých látok organizmu (enzýmy, hormóny, obranné látky a pod.)
O PROTEÍNOCH
Bielkoviny (proteíny) sú spoločne so sacharidmi a tukmi základnými makroživinami, ktoré nájdeme v produktoch dennej spotreby, predovšetkým v mäse, mliečnych výrobkoch, orechoch, strukovinách a podobne. Sú tvorené aminokyselinami, stavebnými blokmi, ktoré sa podieľajú na štruktúre jednotlivých tkanív a orgánov. Či už hovoríme o kostiach, koži, vlasoch, ale aj svaloch, všade tam sa bez dostatočného množstva kvalitných bielkovín nezaobídeme. Apropo, svaly. Tie nenarastú len tak, potrebujú hmotu a energiu, ktorú im proteíny môžu poskytnúť.
VŠEOBECNE O BIO PROTEÍNOCH
BIO proteíny sú vyrábané v súlade s princípmi ekologického poľnohospodárstva, ktoré je garanciou kvality, ochrany životného prostredia a dobrého zaobchádzania so zvieratami. Ekologickým poľnohospodárstvom označujeme udržateľný systém rešpektujúci životné prostredie a dobré životné podmienky zvierat a zároveň sa vzťahuje na dodávateľský reťazec - od dodávok jednotlivých surovín, cez ich spracovanie, skladovanie, transport, distribúciu až po predaj. V BIO produktoch nie sú použité žiadne chemické pesticídy či umelé hnojivá - naopak, poľnohospodári udržujú svoju pôdu úrodnú vďaka striedaniu plodín. Taktiež sú zakázané geneticky modifikované organizmy (GMO) a použitie veterinárnych antibiotík je prísne obmedzené. Zvieratá sú chované vo voľných výbehoch a kŕmené biokrmivom. Vo výsledku ekologické poľnohospodárstvo prispieva k udržiavaniu biodiverzity, dobrej kvality pôdy a k zadržovaniu vody v krajine. Kúpou týchto produktov tak nielen podporujete lokálnych pestovateľov, chovateľov a obchodníkov, ale prispievate k ochrane životného prostredia.
CHARAKTERISTIKA VYBRANÝCH BIO PROTEÍNOV
Najpopulárnejší proteín na trhu, absolútna alfa a omega (nielen) vo fitness svete. S týmto proteínom sa jednoducho nedá urobiť chybu. Jeho základom je mliečna srvátka, ktorá vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe syra z mlieka.
+ podporuje rast čistej svalovej hmoty, stratu telesného tuku, fungovanie kardiovaskulárneho systému a metabolizmu, rýchlo sa vstrebáva, je dostupný vo veľkom množstve rôznych príchutí [1]
- mliečny cukor (laktóza) je pre mnohých ľudí alergénom a nevstrebateľnou súčasťou mliečnych výrobkov
- dosiahnutie niektorých príchutí si viacerí výrobca uľahčujú pridaním rôznych sladidiel či iných umelých prísad
Ryža je nielen zdrojom kvalitných polysacharidov, ale tiež bielkovín. V tomto smere je najlepším druhom hnedá ryža, ktorá sa stala štandardným zdrojom pre výrobu tohto vegetariánskeho výživového doplnku.
+ hnedá ryža, z ktorej je tento proteín vyrobený, je okrem sacharidov a bielkovín bohatá ja na vitamín B či vlákninu
+ ľahko stráviteľný, a tým takmer plne využitý
- na rozdiel od sóje, ryža neobsahuje všetky aminokyseliny, najmä lyzín
Vyrába sa zo semien konope, ktoré na jednej strane, a to najmä vo svete, zaznamenáva čoraz väčšiu obľubu pre obsah živín.
+ ľahko stráviteľný, bohatý na esenciálne aminokyseliny, vegan friendly
- nakoľko sa konope legálne pestuje iba v niektorých krajinách, navyše na sezónnej báze, patrí medzi proteíny s o niečo drahšou cenovkou
Vyrába sa zo semien žltého hrachu a je jednou z najpopulárnejších vegetariánskych a vegánskych alternatív nielen na našom trhu.
+ ľahko stráviteľný, podporuje správnu činnosť tráviaceho systému
- na rozdiel od sóje, neobsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, najmä metionín a cysteín
+ okrem bielkovín je kvalitným zdrojom vlákniny a rozvetvených aminokyselín BCAA [2]
- nízky obsah lyzínu
DÁVKOVANIE A SPÔSOB UŽÍVANIA
Cieľové hodnoty odporúčaného denného príjmu bielkovín sa líšia v závislosti od životného štýlu konkrétneho človeka:
- KAŽDÝ BEZ OHĽADU NA VEK- 0.8 g/kg telesnej hmotnosti [3]
- BUDOVANIE SVALOVEJ HMOTY - 1.4 -2.0 g/kg telesnej hmotnosti [4]
- UDRŽANIE SVALOVEJ HMOTY - 1.6 g/kg telesnej hmotnosti [5]
Proteínový nápoj je možné konzumovať kedykoľvek v priebehu dňa, no najväčší úžitok z neho dosiahnete tesne pred tréningom alebo po ňom. Je totiž vedecky preukázané, že kombinácia konzumácie kvalitného proteínu a silového tréningu maximalizuje tvorbu svalových bielkovín, a tým aj rast svalovej hmoty [6]. Nezabúdajte však na to, že proteín je v tejto podobe len výživovým doplnkom a nepredstavuje náhradu plnohodnotnej stravy. Naopak, kvalitná strava, poctivý tréning a ešte poctivejšia regenerácia vrátane spánku sú pri budovaní svalovej hmoty kľúčové.
REFERENCIE:
- Josse AR, Phillips SM. Impact of milk consumption and resistance training on body composition of female athletes. Med Sport Sci. 2012;59:94-103.
- Guo, S., Ge, Y., & Na Jom, K. (2017). A review of phytochemistry, metabolite changes, and medicinal uses of the common sunflower seed and sprouts (Helianthus annuus L.). Chemistry Central journal, 11(1), 95. https://doi.org/10.1186/s13065-017-0328-7
- Trumbo P, Schlicker S, Yates AA, Poos M; Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine, The National Academies. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein and amino acids. J Am Diet Assoc. 2002;102(11):1621-1630.
- Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:20.
- Walberg JL, Leidy MK, Sturgill DJ, Hinkle DE, Ritchey SJ, Sebolt DR. Macronutrient content of a hypoenergy diet affects nitrogen retention and muscle function in weight lifters. Int J Sports Med. 1988;9(4):261-266.
- Stokes T, Hector AJ, Morton RW, McGlory C, Phillips SM. Recent Perspectives Regarding the Role of Dietary Protein for the Promotion of Muscle Hypertrophy with Resistance Exercise Training. Nutrients. 2018;10(2):180.