Antioxidant glutatión a jeho najlepšie zdroje z potravy

Antioxidant glutatión a jeho najlepšie zdroje z potravy

Čo je to glutatión?

Glutatión je tripeptid, ktorý sa skladá z troch aminokyselín – cysteínu, glycínu a glutamátu. Naše telo si ho dokáže vytvoriť samo, pričom sa nachádza v každej bunke. Ide o silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred oxidačným poškodením, ktoré spôsobili voľné radikály a iné škodlivé látky. 

Taktiež zohráva dôležitú rolu v detoxikačných procesoch tým, že sa viaže na toxíny a pomáha ich vylučovať z tela. Glutatión sa podieľa aj na mnohých biologických procesoch vrátane syntézy a opravy DNA, syntézy bielkovín a funkcie imunitného systému. Jeho hladinu môžete zvýšiť prostredníctvom stravy, napríklad prostredníctvom potravín obsahujúcich síru, ako je cesnak a cibuľa.

Nižšie sa o dopĺňaní glutatiónu prostredníctvom stravy dozviete viac.

Najlepšie zdroje glutatiónu z potravy

Glutatión sa skladá z aminokyselín obsahujúcich síru, takže konzumácia potravín s vysokým obsahom síry môže pomôcť podporiť jeho produkciu v tele. Medzi kvalitné zdroje patrí cesnak, cibuľa, vajcia či krížovitá zelenina ako brokolica, karfiol a kapusta. 

Ďalej sem patria potraviny s vysokým obsahom vitamínu C, ktorý pomáha recyklovať glutatión v tele, čo pomáha udržiavať jeho vysokú hladinu. Odporúčame konzumovať potraviny ako kivi, papája, paprika, ananás, citrusové plody či bobuľovité ovocie. Dôležitým minerálom pre tvorbu glutatiónu v tele je aj selén, preto sa odporúča konzumovať potraviny s jeho vysokým obsahom – brazílske orechy, tuniak, vajcia a sardinky.

Medzi ďalšie potraviny a bylinky podporujúce tvorbu glutatiónu patria aj pestrec mariánsky, ľanové semienka či chudé bielkoviny ako sú ryby a kuracie mäso. Dôležité je však poznamenať, že hoci konzumácia týchto potravín môže pomôcť podporiť produkciu glutatiónu v tele, najúčinnejším spôsobom zvýšenia jeho hladiny môže byť užívanie doplnku výživy alebo iná liečba odporúčaná lekárom či špecialistom.

Aké sú benefity užívania glutatiónu

Znižuje poškodenie buniek pri ochorení pečene

Odumieranie buniek v pečeni môže byť zhoršené nedostatkom antioxidantov vrátane glutatiónu – to môže viesť k tukovému ochoreniu pečene u tých, ktorí užívajú alkohol, avšak aj u tých, ktorí ho neužívajú. Bolo preukázané, že glutatión zlepšuje hladiny bielkovín, enzýmov a bilirubínu v krvi jedincov s alkoholickým a nealkoholickým chronickým tukovým ochorením pečene.

V jednej štúdii bol glutatión najúčinnejší, keď sa ľuďom s tukovým ochorením pečene podával intravenózne, vo vysokých dávkach. U účastníkov štúdie sa tiež preukázalo zníženie malondialdehydu, markera poškodenia buniek v pečeni. Ďalšia štúdia zistila, že perorálne podávaný glutatión mal pozitívne účinky na ľudí s nealkoholovou tukovou chorobou pečene po proaktívnej zmene životného štýlu. 

Dôležité je poznamenať, že v tejto štúdii sa glutatión podával vo forme doplnku stravy v dávke 300 miligramov denne po dobu štyroch mesiacov.

Môže pomôcť v boji proti autoimunitným ochoreniam

Chronický zápal spôsobený autoimunitnými ochoreniami môže zvyšovať oxidačný stres. Ten môže zapríčiniť ochorenia ako reumatoidná artritída, celiakia a lupus. Podľa jednej štúdie glutatión pomáha znižovať oxidačný stres buď stimuláciou, alebo znížením imunologickej reakcie organizmu. Autoimunitné ochorenia napádajú mitochondrie v špecifických bunkách, pričom glutatión tieto bunky chráni elimináciou voľných radikálov.

Zmiernenie príznakov Parkinsonovej choroby

Medzi charakteristické znaky ochorení ako je Parkinsonova či Alzheimerova choroba patrí progresívne poškodenie mozgového tkaniva s vyššou úrovňou oxidačného stresu a zápalu.

V súčasnosti na toto ochorenie neexistuje liečba, avšak jedna staršia štúdia zdokumentovala pozitívne účinky intravenózneho glutatiónu na príznaky ako je tras a stuhnutosť. Hoci je potrebný ďalší výskum, naznačuje to, že glutatión môže pomôcť zmierniť príznaky a zlepšiť kvalitu života ľudí s týmto ochorením.

Môže znížiť vplyv nekontrolovanej cukrovky

Dlhodobo vysoká hladina cukru v krvi je spojená so zníženým množstvom glutatiónu. Štúdia zistila, že doplnenie jedálničku cysteínom a glycínom zvýšilo hladinu glutatiónu. Taktiež znížila oxidačný stres a poškodenie u ľudí s nekontrolovanou cukrovkou, a to aj napriek vysokej hladine cukru v krvi. Účastníci štúdie dostávali 0,81 milimolu na kilogram telesnej váhy (mmol/kg) cysteínu a 1,33 mmol/kg glycínu denne po dobu dvoch týždňov.

Zlepšenie citlivosti na inzulín

Inzulínová rezistencia môže mať za následok vznik cukrovky 2. typu. Produkcia inzulínu spôsobuje, že telo presúva glukózu (cukor) z krvi do buniek, ktoré ju využívajú na energiu. Malý výskum z roku 2018 naznačuje, že ľudia s inzulínovou rezistenciou majú tendenciu mať nižšiu hladinu glutatiónu, najmä ak sa u nich vyskytli komplikácie ako je neuropatia alebo retinopatia. K podobným záverom dospela aj štúdia z roku 2013.

Ako správne dávkovať glutatión

Správna dávka glutatiónu môže závisieť od viacerých faktorov vrátane vášho veku, pohlavia alebo anamnézy. Faktom však ostáva, že neexistuje univerzálna dávka, ktorá by fungovala na každého. V štúdiách sa podávané dávky glutatiónu pohybovali od 250 do 1 000 miligramov denne. V jednej štúdii sa zistilo, že na zvýšenie hladiny glutatiónu je potrebných minimálne 500 miligramov denne počas najmenej dvoch týždňov.

V niektorých prípadoch zdravotnícki pracovníci podávajú glutatión intravenózne. Pri niektorých ochoreniach sa môže glutatión aj inhalovať a podávať prostredníctvom rozprašovača. V každom prípade však bude vhodné, pokiaľ užívanie a správnu dávku glutatiónu prekonzultujete najprv so svojím lekárom či iným špecialistom.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7569285/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28789631/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19393193/ 

https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(11)62019-3/fulltext 

Norbert Skoupa
Autor článkov

Mojou najväčšou vášňou je písanie, knihy, šport a hľadanie hraníc, čoho sú ľudské telo a myseľ schopné. V minulosti som viac ako…