Arašidové maslo: Recepty a tipy na chutné snacky

Arašidové maslo: Recepty a tipy na chutné snacky

Arašidové maslo je celosvetovo obľúbenou pochúťkou, ktorá ti okrem skvelej chuti ponúka aj viaceré zdravotné benefity. Taktiež existuje množstvo ďalších výhod, prečo by ste mali arašidové maslo zaradiť do svojho jedálnička. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z nich a ukážeme si aj chutné recepty a tipy na zdravé snacky plné skvelých nutričných hodnôt.

Čo je to arašidové maslo?

Arašidové maslo je relatívne nespracovaná potravina – ide len o arašidy, často pražené, ktoré sa melú, až pokým sa nezmenia na pastu. Najčastejšie sa konzumuje na toastoch či sendvičoch, ale používa sa aj ako prísada. Existuje množstvo rôznych druhov arašidového masla avšak väčšina ľudí uprednostňuje buď hladké, alebo chrumkavé.

Napriek tomu mnohé komerčné značky pridávajú do svojich produktov pomocné látky. Tie môžu obsahovať rôzne pridané zložky ako cukor, rastlinné oleje či  transmastné kyseliny. Preto je potrebné byť pri jeho konzumácii opatrný, nakoľko užívanie príliš veľkého množstva pridaného cukru a transmastných kyselín sa spája s rôznymi zdravotnými ťažkosťami, ako sú napríklad srdcové ochorenia. 

Namiesto kupovania spracovaných potravín s viacerými pridanými zložkami si radšej vyberte arašidové maslo, ktoré obsahuje len arašidy a prípadne trochu soli.

Tipy, ako arašidové maslo využiť pri varení a pečení

Arašidové maslo je univerzálna ingrediencia, ktorú možno použiť v rôznych slaných aj sladkých receptoch. Preto vám uvádzame niekoľko možností, ako ho môžete využiť pri varení či pečení. 

Výhodou je, že arašidové maslo si môžete namazať na palacinky alebo vafle. Je menej sladké ako sirup a obsahuje oveľa viac bielkovín. Navyše maslo nevyteká ani nekvapká, takže si môžete vziať jedlo kdekoľvek so sebou. Arašidové maslo taktiež môžete použiť ako náhradu klasického masla. Postačí, ak do väčšiny jedál alebo dezertov pridáte zmes arašidového masla a oleja v pomere 50/50. To jedlu dodá silný zásah jeho lahodnej chuti.

Ak máte radi popcorn, vyskúšajte si naň nakvapkať arašidové maslo. Zahrejte arašidové maslo s maslom klasickým, nalejte na popcorn a pridajte trochu soli. Ak si to chcete osladiť, vymeňte soľ za škoricu. Z arašidového masla si môžete pripraviť aj chutnú omáčku. Stačí ho zmiešať so sójovou omáčkou, medom a trochou vody. Omáčka sa hodí k zelenine, rezancom a mäsovým jedlám.

Z arašidového masla si môžete vyskúšať spraviť guľôčky. Maslo z arašidov zmiešate s ovsenými vločkami, medom a kúskami čokolády – tým vytvoríte skvelú pochúťku, ktorú môžete skladovať v chladničke či v mrazničke. Možno vás to prekvapí, ale z arašidového masla si môžete jednoducho vytvoriť aj granolové tyčinky. To nielenže tyčinkám dodáva výraznú chuť, ale môže tiež pomôcť prášku z ovsených vločiek, semienkam a orechom priľnuť viac k sebe.

V neposlednom rade môžete arašidové maslo pridať do vášho smoothie. Skombinovať je ho možné s banánom a čokoládou, no taktiež sa môže použiť v ovocnom smoothie ako dobrý zdroj tukov a bielkovín. Ak chcete získať ďalšie bielkoviny, pridajte odmerku obľúbeného proteínového prášku

Jednoduché recepty z arašidového masla, ktoré zvládne každý

Power Balls

Obrovskou výhodou týchto arašidových guličiek je, že ich nie je potrebné piecť. Príprava je jednoduchá a netrvá viac ako 10 minút. Obsahujú bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky, ktoré vás zasýtia a dodajú energiu na celý deň. Na tento recept budete potrebovať 5 ingrediencií: arašidové maslo, ovsené vločky, ľanové semienka, med a kúsky čokolády. Množstvo každej ingrediencie je len na vás.

Na začiatok stačí zmiešať všetkých 5 ingrediencií dokopy v stredne veľkej miske. Poriadne ich zamiešajte, aby sa dostatočne spojili a vytvorili hmotu. Následne ich dajte na 15-30 minút do chladničky, aby sa ľahšie rozvaľkali. Po uplynutí času ich rozdeľte na 12 guličiek, Skladovať ich je možné v chladničke až jeden týždeň.

Lievance

Tento recept na lievance s arašidovým maslom je skutočne rýchly a jednoduchý, pričom obsahuje len niekoľko ingrediencií, ktoré určite budete mať doma. Na prípravu budete potrebovať:

  • arašidové maslo

  • vajíčko

  • celozrnná a pšeničná múka

  • škorica

  • prášok do pečiva

  • svetlý hnedý cukor – v každom prípade môžete použiť akýkoľvek cukor

  • kokosový olej – taktiež môžete použiť akýkoľvek olej

Všetky ingrediencie okrem oleja zmiešajte dokopy, pričom rozohriatu panvicu polejte troškou oleja. Kľúčom úspechu je nízka teplota a pomalé tempo. Môže to trvať dlhšie, ako si myslíte, ale výsledok bude stáť za to. Keď budete robiť palacinky pomaly a na nízkej úrovni, budú perfektné. Na tomto recepte je dobré to, že ho môžete donekonečna obmieňať rôznymi druhmi arašidového masla.

Smoothie

Recept na smoothie s arašidovým maslom je veľmi jednoduchý a zvládne ho každý. Potrebovať naň budete:

  • 2 banány rozlomené na kúsky

  • 2 šálky mlieka

  • ½ šálky arašidového masla

  • 2 polievkové lyžice medu

  • 2 šálky kociek ľadu


Následne do mixéra vložte banány, mlieko, arašidové maslo, med a kocky ľadu. Mixujte až dokým nebude konzistencia hladká, približne 30 sekúnd. A to je všetko. Užite si svoje arašidové smoothie, dúfame, že vám bude chutiť!

Tento jednoduchý recept si však môžete prispôsobiť podľa vašej chuti. Napríklad môžete vyskúšať rôzne druhy mlieka (sójové, mandľové, kešu) alebo pridajte trochu kakaového prášku. Pridať môžete aj mleté ľanové semienka, chia semienka alebo grécky či ochutený jogurt. Fantázii sa medze nekladú.

Pokiaľ však chcete ušetriť čas, náš Peanut Snack je určený priamo pre vás. Okrem toho, že ponúka vysoký obsah zdravých tukov, bielkovín, energie a vlákniny, obsahuje 100 % arašidov. Dobrou správou je, že sa v ňom nenachádzajú žiadne pridané cukry, soli, palmový olej, arómy, farbivá či konzervačné látky. 

Aké výhody vám ponúka arašidové maslo

Arašidové maslo je obľúbeným pokrmom u veľkého množstva ľudí, pričom je aj dobrým zdrojom bielkovín. Na druhej strane však môže byť nebezpečné pre ľudí alergických na arašidy a niektoré značky majú vysoký obsah pridaných cukrov a tukov. Nižšie sa dozviete o výhodách, ktoré vám arašidové maslo môže ponúknuť.

Vysoký obsah zdravých tukov

Napriek vysokému obsahu kalórií je konzumácia mierneho množstva kvalitného arašidového masla alebo samotných arašidov pri redukčnej diéte úplne v poriadku. Keďže je arašidové maslo bohaté na srdcu prospešné tuky a je dobrým zdrojom bielkovín, môže byť vhodnou voľbou pre vegetariánov, alebo tých, ktorí dodržiavajú rastlinnú stravu. 

Dobrou správou je, že polovicu tuku v arašidovom masle tvorí kyselina olejová, zdravý typ mononenasýteného tuku, ktorý sa vo veľkom množstve nachádza aj v olivovom oleji. Kyselina olejová sa spája s viacerými zdraviu prospešnými účinkami, ako je napríklad lepšia citlivosť na inzulín

Bohaté na antioxidanty

Ako väčšina nespracovaných potravín, aj arašidové maslo obsahuje viac ako len základné vitamíny a minerály. Nachádza sa v ňom množstvo ďalších biologicky aktívnych živín, ktoré môžu mať určité zdravotné účinky. Arašidové maslo je pomerne bohaté na antioxidanty, ako je kyselina p-kumarová, ktorá môže znižovať výskyt artritídy u potkanov.

Môže chrániť pred Alzheimerovou chorobou a inými neurodegeneratívnymi ochoreniami

Arašidy patria medzi potraviny s najvyšším obsahom niacínu a u ľudí, ktorí konzumujú potraviny bohaté na tento vitamín, je menšia pravdepodobnosť vzniku Alzheimerovej choroby alebo iných porúch pamäti. Niacín obsiahnutý v arašidovom masle taktiež pomáha pri obnove poškodenia buniek mozgu, čo poskytuje ochranu pred týmto ochorením.  

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7463472/ 

Norbert Skoupa
Autor článkov

Mojou najväčšou vášňou je písanie, knihy, šport a hľadanie hraníc, čoho sú ľudské telo a myseľ schopné. V minulosti som viac ako…