Bojujte proti zápalom a bolesti pomocou enzýmu serapeptáza

Bojujte proti zápalom a bolesti pomocou enzýmu serapeptáza

Čo je to serapeptáza

Serapeptáza, známa aj ako seratiopeptidáza, je proteolytický enzým – to znamená, že rozkladá bielkoviny na menšie zložky nazývané aminokyseliny. Produkovaná je baktériou Serratia E-15, ktorá žije v črevách priadky morušovej. Proces metabolizácie bielkovín znamená, že serapeptáza má rôzne medicínske a terapeutické využitie pre ľudí.

Tento enzým bol prvýkrát zavedený ako protizápalový prostriedok v Japonsku v 60. rokoch 20. storočia. Odvtedy sa používa ako bežný liek samostatne aj v zložených liekoch. Používa sa v mnohých liekoch na migrénu a tenzné bolesti hlavy, fibromyalgiu, artritídu, syndróm karpálneho tunela a osteoporózu

V Severnej Amerike sa serapeptáza zatiaľ predáva ako výživový doplnok. Zaujímavosťou je, že výskumníci v Európe a Japonsku navrhli, že serapeptáza je najúčinnejší proteolytický enzým na zníženie zápalu. Odvtedy sa zistilo, že má viacero možností využitia a sľubných zdravotných prínosov.

Aké má serapeptáza účinky

Serapeptáza môže človeku ponúknuť zaujímavé zdravotné benefity. Nižšie zistíte, o aké konkrétne ide.

Môže zabrániť infekciám

V biofilme sa môžu baktérie spojiť a vytvoriť ochrannú bariéru okolo svojej skupiny. Tento biofilm pôsobí ako štít proti antibiotikám, čo umožňuje baktériám rýchlo rásť a spôsobovať infekcie. Serapeptáza bráni tvorbe biofilmu, čím zvyšuje účinnosť antibiotík.

Výskum naznačil, že serapeptáza zvyšuje účinnosť antibiotík pri liečbe zlatého stafylokoka (S. aureus), ktorý je hlavnou príčinou infekcií. Niekoľko ďalších štúdií a prehľadov naznačilo, že serapeptáza v kombinácii s antibiotikami môže byť dobrou stratégiou na zníženie alebo zastavenie progresie infekcie – najmä zo strany baktérií odolných voči antibiotikám.

Zníženie zápalu

Vo všeobecnosti sa serapeptáza používa na zníženie zápalu – reakcie vášho tela na zranenie. V zubnom lekárstve sa tento enzým používa po menších chirurgických zákrokoch, ako je napríklad odstránenie zubu, na zníženie bolesti, kŕče čelustných svalov a opuchu tváre.

Viaceré klinické štúdie preukázali, že serapeptáza má protizápalové vlastnosti a dokonca dobre spolupracuje s inými protizápalovými látkami, ako je napríklad aspirin. Predpokladá sa, že tento enzým znižuje počet zápalových buniek na postihnutom mieste. Taktiež sa ukázalo, že serapeptáza zmierňuje niektoré príznaky spojené so zápalom po chirurgickom odstránení zubov múdrosti.

Môže byť užitočná pri chronických respiračných ochoreniach

Serapeptáza môže zvýšiť odstraňovanie hlienu a znížiť zápal v pľúcach u ľudí s chronickými respiračnými ochoreniami. Medzi najčastejšie patria chronická obštrukčná choroba pľúc, astma a pľúcna hypertenzia – typ vysokého krvného tlaku, ktorý ovplyvňuje cievy v pľúcach. Podporuje tiež lymfatickú drenáž a kontroluje zápalové reakcie

V jednej štvortýždňovej štúdii bolo 29 ľuďom s chronickou bronchitídou náhodne priradených 30 mg serapeptázy alebo placebo denne. Ľudia, ktorí dostávali serapeptázu, mali menšiu produkciu hlienu v porovnaní so skupinou, ktorá dostávala placebo, a lepšie sa im darilo odstraňovať hlieny z pľúc. Na potvrdenie týchto zistení je však potrebné vykonať ďalšie štúdie.

Liečba bolesti kostí a kĺbov

Určité štúdie zistili, že serapeptáza môže pomôcť výrazne znížiť opuch po úrazoch a operáciách. V jednej štúdii sa dokonca zistilo, že po troch dňoch liečby znižuje opuch až o 50 %. Taktiež sa používa pri liečbe ochorení, ktoré sú aspoň čiastočne vyvolané zápalom – syndróm karpálneho tunela, podvrtnutie, natrhnuté väzy a pooperačné zápaly a opuchy.

Môže pomôcť pri liečbe neurologických porúch

Výsledky nedávnych štúdií naznačujú, že perorálne podávanie proteolytických enzýmov vrátane serapeptózy a nattokinázy, môžu byť účinné pri modulácii určitých faktorov, ktoré charakterizujú Alzheimerovu chorobu. Výskumníci sa domnievajú, že tieto enzýmy môžu mať terapeutické využitie pri liečbe neurologických porúch.

Je to spôsobené tým, že môžu viesť k výraznému zníženiu neurotrofického faktora odvodeného od mozgu a inzulínu podobného rastového faktora 1 v porovnaní s kontrolnými skupinami. Taktiež sa zistilo, že suplementácia týmito enzýmami spôsobila výrazný pokles hladiny expresie určitých génov spojených s alzheimerovou chorobou v mozgu.

Existujú riziká pri užívaní serapoptázy?

Doterajšie výskumy ukazujú, že serapoptáza je vo všeobecnosti dospelými dobre znášaná. Avšak v naozaj zriedkavých prípadoch sa u ľudí so zdravotnými problémami vyskytol zápal pľúc a krvácanie. Medzi ďalšími vedľajšími účinkami serapeptózy sa môže objaviť bolesť kĺbov a svalov, nevoľnosť a bolesť žalúdka či znížená chuť do jedla. 

Pamätajte, že je dôležité, aby ste sa o užívaní serapeptázy poradili so svojím lekárom, najmä ak ju plánujete užívať s inými liekmi. Môžu sa totiž vyskytnúť interakcie s niektorými druhmi liekov na predpis a voľnopredajných liekov.

Ako dávkovať serapeptázu

V súčasnosti existujú rôzne spôsoby podávania serapeptázy. Patrí medzi ne gél, masť, kapsula a v niektorých prípadoch aj intravenózna injekcia. Presná dávka však závisí od liečeného stavu, ako aj od anamnézy pacienta, telesnej veľkosti, veku a pod. 

Pri perorálnom užívaní je serapeptáza ľahko rozpustená žalúdočnou kyselinou skôr, ako sa dostane do čriev a vstrebe sa. Z tohto dôvodu by mali byť výživové doplnky obsahujúce serapeptázu potiahnuté enterickým obalom, ktorý zabraňuje ich rozpusteniu v žalúdku a umožňuje uvoľnenie v čreve.

Vo väčšine štúdií sa serapeptáza používa u dospelých v dávkach, ktoré sa pohybujú približne od 10 do 60 miligramov denne. Na zníženie miernych ťažkostí však môžu byť užitočné aj menšie dávky, ktoré predstavujú len 5 miligramov denne. Enzymatická aktivita serapeptázy sa meria v jednotkách, pričom 10 mg zodpovedá 20 000 jednotkám enzýmovej aktivity.

Najlepšie je užívať serapeptázu nalačno, zvyčajne hneď ráno alebo medzi jedlami. Po jej užití počkajte aspoň pol hodiny, kým sa najete. Po jedle však počkajte aspoň 2 hodiny pred užitím serapeptázy. 

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29404039/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28351512/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29212390/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29618875/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12911824/ 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S181808761630160X 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23380245/ 

Norbert Skoupa
Autor článkov

Mojou najväčšou vášňou je písanie, knihy, šport a hľadanie hraníc, čoho sú ľudské telo a myseľ schopné. V minulosti som viac ako…