Ekdysterón: Tajomstvo silových športovcov odhalené

Ekdysterón: Tajomstvo silových športovcov odhalené

Ekdysterón predstavuje zaujímavú zlúčeninu, o ktorej sa hovorí, že je akousi legálnou náhradou steroidov. Je však toto tvrdenie založené na pravde? Naozaj dokáže ekdysterón nahradiť anabolické steroidy? To všetko a ešte viac sa dozviete v tomto článku.

Čo je to ekdysterón?

Ekdysterón patrí do skupiny ekdysteroidov. Ide o steroidné hormóny rozpustné v tukoch, ktoré vznikajú modifikáciou cholesterolu a sú podobné ľudským androgénom, ako je testosterón. Prirodzene sa vyskytuje v niekoľkých druhoch hmyzu a rastlín – napríklad quinoa a špenát. 

Z technického hľadiska ide o fytoektisteroid. Je však dôležité poznamenať, že nejde o syntetické anabolické steroidy. V závislosti od toho, kde si tento výživový doplnok zakúpite, môže byť známy aj ako beta-ekdysterón, alfa-ekdyzón či 20-hydroxy-ekdysterón. 

Zaujímavosťou je, že ekdysterón je produkovaný niekoľkými žľazami v larvách hmyzu. Odhaduje sa, že ekdysteroidy sa nachádzajú až v 6 % všetkých rastlín. Známym rastlinným zdrojom ekdysterónu je Rhaponticum carthamoides tiež nazývaný Maral. Ide o rastlinu pestovanú v subalpínskych oblastiach Ruska a východnej Európy.

Ďalšou známou rastlinou je Pfaffia paniculata, známa aj ako brazílsky ženšen, ktorá rastie v celej Južnej Amerike, kde sa používa ako zdravotné tonikum.  

Aké výhody vám ekdysterón ponúka?

Ekdysterón sa len relatívne nedávno objavil vo svete fitness, preto sú štúdie ohľadom tejto zlúčeniny pomerne obmedzené. Dostupné výskumy a skúsenosti mnohých užívateľov však potvrdzujú prínosy ekdysterónu pre zlepšenie výkonu a budovanie svalov. Ekdysterón má podobnú chemickú štruktúru ako testosterón. Nie je to však to isté ako užívanie anabolických steroidov, takže vám nehrozia žiadne vedľajšie účinky

Nižšie nájdete zoznam výhod, ktoré by vám ekdysterón mohol ponúknuť.

Lepšie svalové prírastky

Ekdysterón stimuluje syntézu svalových bielkovín ovplyvnením signálnych dráh P13K/Akt (1). To znamená, že uľahčuje naberanie svalovej hmoty naturálnym športovcom. Samozrejme, za predpokladu, že vykonávate pravidelný silový tréning a taktiež máte kvalitný a vyvážený jedálniček. Zaujímavosťou je, že ekdysterón mal dobré výsledky pri zvyšovaní svalového rastu aj sily u myší (1). 

Niekoľko výskumných prác ukazuje, že doplnok má vysoký anabolický pomer, čo znamená, že môže prispieť k prestavbe a rastu kostí, tvorbe svalových buniek, syntéze bielkovín z aminokyselín a tvorbe červených krviniek. 

Anabolické účinky sú sprostredkované jeho vlastnosťami väzby na estrogénové receptory. Signalizácia týchto receptorov napomáha rastu a regenerácii kostrového svalstva a zároveň zlepšuje imunitnú funkciu pre zdravie a fyzickú pohodu. 

Kvalitnejšia regenerácia

Syntéza svalových bielkovín je proces, ktorý v tele prebieha prirodzene a slúži na opravu poškodenia svalov spôsobeného intenzívnym odporovým alebo kardiovaskulárnym cvičením. Funguje to tak, že aminokyseliny sa viažu na bielkoviny kostrového svalstva, čím svaly opravujú a tie sa následne zväčšia. Ekdysterón urýchľuje regeneráciu tým, že rýchlejšie opravuje malé svalové trhliny

Zlepšenie citlivosti na inzulín

Jedna štúdia na zvieratách zistila, že suplementácia ekdysterónom môže podporiť metabolické zdravie tým, že zabráni inzulínovej rezistencii. Test vykonaný v roku 2009 ukázal, že denné podávanie ekdysterónu potkanom v dávke 10 mg na kilogram telesnej hmotnosti znížilo obezitu a inzulínovú rezistenciu v priebehu 13 týždňov.

Počas štúdie potkany jedli stravu s vysokým obsahom tukov, ale doplnok zabránil akémukoľvek významnému nárastu hmotnosti či nárastu tukovej hmoty v porovnaní s kontrolnou skupinou. Okrem toho mali výrazne zníženú hladinu inzulínu v plazme a toleranciu glukózy.

Zvyšuje silu a športový výkon

Ekdysterón zvyšuje silu tým, že znižuje svalovú únavu. Jedna z hlavných štúdií zameraných na tento konkrétny prínos zahŕňala 46 účastníkov, ktorí dostávali doplnok ekdysterónu alebo placebo. Tí, ktorí ekdysterón užívali, si v priemere zvýšili osobný rekord v drepe o 19,4 %

U tých, ktorí užívali ekdysterón, sa taktiež preukázalo výrazné zvýšenie maxima v tlaku na lavičke bez toho, aby trpeli nežiaducimi účinkami, ako je zvýšené poškodenie svalov alebo príliš dlhá regenerácia.

Podpora imunitného systému

Pár štúdií naznačuje, že ekdysterón má niekoľko adaptogénnych účinkov, ktoré telu pomáhajú zvládať stres a patogény. Táto zlúčenina podporuje zdravú hemostázu a funkciu imunitného systému viacerými spôsobmi. Napríklad tak, že môže zvýšiť počet červených krviniek, stimuluje regeneráciu kostí, zlepšuje kvalitu spánku a môže mať antioxidačné a protizápalové účinky.

Užívanie a dávkovanie ekdysterónu

Užívanie ekdysterónu nemá stanovenú žiadnu konkrétnu dávku. V mnohých štúdiách na zvieratách sa používa dávka 5 mg/kg za jeden deň, čo zodpovedá 500 mg denne pre človeka vážiaceho 100 kg. Mnohí užívajúci však hlásili pozitívne účinky pri dávke 1 gram denne, rozloženej do štyroch dávok po 250 mg. Každý človek môže na ekdysterón reagovať odlišne, preto odporúčame začať s nižšími dávkami a sledovať, ako telo reaguje.

Zdroje:

(1) Gorelick-Feldman J, Maclean D, Ilic N, Poulev A, Lila MA, Cheng D, Raskin I. Phytoecdysteroids increase protein synthesis in skeletal muscle cells. J. Agric Food Chem. 2008 May 28;56(10):3532-7.

(2) Dinan L, Lafont R.Effects and applications of arthropod steroid hormones (ecdysteroids) in mammals. J Endocrinol. (2006)

https://www.nutraingredients.com/Article/2019/07/02/Spinach-extract-effect-potent-enough-to-feature-on-WADA-banned-list-say-researchers 

Norbert Skoupa
Autor článkov

Mojou najväčšou vášňou je písanie, knihy, šport a hľadanie hraníc, čoho sú ľudské telo a myseľ schopné. V minulosti som viac ako…