Elixír mladosti a vitality: Čo robí s vaším telom kyselina hyalurónová?

Elixír mladosti a vitality: Čo robí s vaším telom kyselina hyalurónová?

Čo je to kyselina hyalurónová?

Kyselina hyalurónová, známa aj ako hyaluronan, je prirodzene sa vyskytujúca látka, ktorá sa nachádza v ľudskom tele – najmä v koži, kĺboch a očiach. Je to typ glykozaminoglykánu – dlhý reťazec cukrov, ktoré sa nachádzajú v spojivovom tkanive tela. Kyselina hyalurónová ma jedinečnú schopnosť priťahovať a zadržiavať molekuly vody, čo pomáha udržiavať pokožku a iné tkanivá dostatočne hydratované.

V starostlivosti o pleť sa táto kyselina bežne používa ako zvlhčujúca látka a zložka proti starnutiu. Často je súčasťou sér, krémov a iných výrobkov, ktoré pomáhajú zlepšiť hydratáciu pokožky, znížiť výskyt jemných liniek alebo vrások či podporiť mladistvejší a žiarivejší vzhľad pleti. Používa sa aj pri lekárskych zákrokoch, napríklad pri injekciách do kĺbov, ktoré pomáhajú zmierniť bolesť a zápal spôsobený ochoreniami, ako je artritída.

Ako vhodne používať kyselinu hyalurónovú?

Ľudia používajú kyselinu hyalurónovú rôznymi spôsobmi. Vo všeobecnosti je dostupná v troch formách – lokálne ošetrenie, výživový doplnok a injekcie. Pri lokálnom ošetrení ide o produkty ako očné kvapky, kontaktné šošovky, krémy alebo gély. Výrobky sa zvyčajne odporúčajú aplikovať jeden alebo dvakrát denne na vlhkú pokožku. 

Ďalším typom sú výživové doplnky. Kyselina hyalurónová od značky Warrior sa odporúča užívať 1x denne dve kapsule, takže denne prijmete 100 mg tejto látky. Pri doplnkoch výživy nemusíte riešiť nič navyše, len zapiť každý deň dve kapsule, čo je ich najväčšia výhoda.

Výhody kyseliny hyalurónovej

Kyselina hyalurónová vám ponúka viacero výhod, ktoré sú dôležité pre vašu pokožku a kĺby. Správnym dávkovaním dosiahnete želaný efekt a maximalizujete svoje výsledky. 

Podporuje zdravšiu a pružnejšiu pokožku

Kyselina hyalurónová sa bežne používa ako zložka v starostlivosti o pleť. Vďaka nej vyzerá pružnejšia, a mnohé dôkazy naznačujú, že to môže byť pravda. V jednej štúdii sa zistilo, že ľudia, ktorí si dvakrát denne aplikovali sérum a pleťovú vodu s kyselinou hyalurónovou a následne krém s jej obsahom, mali po dvoch týždňoch hladšiu, hydratovanejšiu a pružnejšiu pleť

Ďalšia štúdia zistila, že dávky 120-240 miligramov denne počas najmenej jedného mesiaca výrazne zvyšujú vlhkosť pokožky a u dospelých znižujú jej suchosť. Hydratovaná pokožka tiež znižuje počet vrások, čo môže vysvetľovať, prečo viaceré štúdie ukazujú, že jej dopĺňanie môže spôsobiť, že pokožka vyzerá hladšie. 

Znižuje bolesť kĺbov

Pri prirodzenej produkcii pomáha kyseliny hyalurónová znižovať bolesť kĺbov a predchádzať jej tým, že znižuje zápal a poskytuje tlmenie. Preto nedochádza k treniu v miestach, kde sa kosti stretávajú. Tento priestor udržiava premazaný, takže sa znižuje pravdepodobnosť, že sa budú kosti o seba trieť a spôsobovať nepríjemnú bolesť. 

Ukázalo sa, že užívanie 80 až 200 mg kyseliny hyalurónovej denne počas najmenej 2 mesiacov výrazne znižuje bolesť kolien u ľudí s osteoartrózou, najmä vo veku od 40 do 70 rokov. Ďalšie výskumy naznačujú, že kombinácia perorálnych doplnkov kyseliny hyalurónovej s injekciami môže pomôcť predĺžiť účinok na zmiernenie bolesti a predĺžiť čas medzi samotnými injekciami.

Zmierňuje príznaky suchého oka

Zaujímavosťou je, že približne 11 % starších dospelých pociťuje príznaky suchého oka v dôsledku zníženej tvorby sĺz alebo ich príliš rýchleho odparovania. Keďže kyselina hyalurónová výborne zadržiava vlhkosť, často sa používa na liečbu suchého oka. 

Jedna štúdia na 24 ľuďoch zistila, že kombinácia lokálnej a perorálnej kyseliny hyalurónovej bola účinnejšia pri zlepšovaní príznakov suchého oka ako samotná lokálna kyselina hyalurónová. Ak sa táto kyselina pridá do kontaktných šošoviek, môže tiež zabrániť nedostatočnej tvorbe sĺz. 

Upokojuje príznaky refluxu

Doplnky kyseliny hyalurónovej môžu pomôcť zmierniť príznaky refluxu. Pri tomto jave je obsah žalúdka vyvrhnutý do hrdla, čo spôsobuje bolesť a poškodenie sliznice pažeráka. Dobrou správou však je, že kyselina hyalurónová vám môže pomôcť upokojiť poškodenú sliznicu pažeráka a urýchliť proces zotavenia. 

V jednej štúdii z roku 2012 sa zistilo, že aplikácia zmesi kyseliny hyalurónovej a chondroitín sulfátu na tkanivo hrdla pomohla jeho zahojeniu oveľa rýchlejšie, ako keď sa nepoužila žiadna liečba. V ďalšej štúdii sa zistilo, že užívanie doplnku s kyselinou hyalurónovou a chondroitín sulfátom spolu s liekmi na zníženie kyslosti znížilo príznaky refluxu o 60 % viac ako užívanie samotných liekov na reflux.

Pomáha hojiť rany

Kyselina hyalurónová sa v tele podieľa na každej fáze hojenia rán, pretože môže pomáhať regulovať zápal a stimulovať rast tkaniva. Jedna štúdia ukázala, že natieranie gázy s obsahom kyseliny hyalurónovej na žilové vredy na nohách pomohlo rany zahojiť rýchlejšie ako samotná gáza. Tento výskum ukázal aj to, že aplikácia kyseliny hyalurónovej do úst môže pomôcť pri hojení vredov a znížiť bolesť po operácii zubov.

Ďalšia štúdia z roku 2016 naznačuje, že aplikácia kyseliny hyalurónovej na pokožku pri hojení rán môže pomôcť zmierniť zápal a regulovať obnovu tkaniva

Môže užívanie kyseliny hyalurónovej spôsobiť vedľajšie účinky?

Podľa dostupných výskumov sa kyselina hyalurónová pri lokálnom použití na koži všeobecne dobre znáša a nemá žiadne vedľajšie účinky. Samozrejme, po injekčnom vpichu sa môže stať, že pokožka bude začervenaná alebo opuchnutá, no ide len o dočasný jav. Tieto nepríjemnosti po pár dňoch ustúpia, môžete ich však zmierniť pomocou ľadu či dostatkom odpočinku.

Ak sa však po užití kyseliny hyalurónovej vyskytnú závažné vedľajšie účinky, ako sú ťažkosti s dýchaním, bolesť na hrudi alebo opuch tváre, úst či hrdla, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24688623/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25014997/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729158/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5814393/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6778932/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3387832/ 

Norbert Skoupa
Autor článkov

Mojou najväčšou vášňou je písanie, knihy, šport a hľadanie hraníc, čoho sú ľudské telo a myseľ schopné. V minulosti som viac ako…