Zázrak menom yerba maté: Aké sú jeho účinky a ako ho správne pripraviť?

Zázrak menom yerba maté: Aké sú jeho účinky a ako ho správne pripraviť?

Čo je to yerba maté?

Yerba maté je bylinný čaj z listov a stoniek rastliny Ilex Paraguariensis. Zároveň ide o tradičný nápoj v Latinskej a Južnej Amerike. Vyrába sa namáčaním sušených listov z rastliny yerba maté v horúcej vode. Zaujímavosťou je, že ho môžete podávať horúci ale i studený. Podobne ako čierny či zelený čaj obsahuje kofeín, po ktorom sa budete cítiť bdelší a sústredenejší.

Yerba maté: jeho pôvod a história

Čaj yerba maté pochádza od Guaraníov, pôvodného obyvateľstva žijúceho v Paraguaji, Bolívii a Uruguaji. Tento čaj konzumovali najmä pre jeho povzbudzujúce vlastnosti, na podporu mystických rituálov a pohostinnosť. V koloniálnych časoch dosiahol čaj yerba maté veľkú popularitu vďaka svojej chuti a zdravotným účinkom. Guarani taktiež zdokonalili techniku a postup pitia čaju, keď listy vložili do tekvice s vodou a tekutinu popíjali cez slamku, ktorú si vyrobili z cukrovej trstiny.

Okrem toho, že oceňovali zdravotné účinky yerba maté, uctievali ho aj ako posvätný dar od bohov a dávali mu osobitný a duchovný význam. To bol dôvod, prečo sa yerba maté neskôr stal výmenným platidlom s inými predšpanielskými skupinami – Inkovia, Charrúovia, Araucanos a Pampas, ktorí nakoniec prijali yerba maté do svojich kultúr.

O jeho rozšírenie sa zaslúžili najmä jezuitskí misionári. Ako prvý začali čaj pestovať, predávať a prepravovať. Na rozdiel od Guaraníov, ktorí ho pili v tekvici, jezuiti ho radšej pili v malých vrecúškach a jeho spotreba medzi nimi bola tak výrazná, že sa mu hovorilo „čaj jezuitov”. 

V súčasnosti je yerba maté najčastejšie konzumovaným nápojom vo viacerých krajinách Južnej Ameriky. Pestuje sa však len v Argentíne, Paraguaji a južnej Brazílii, kde sa nachádza najideálnejšia pôda pre tento čaj. 

Aké benefity vám yerba maté ponúka

Užívanie Yerba Maté so sebou prináša množstvo zdravotných benefitov. Nižšie vám každý benefit samostatne priblížime.

Zvýšenie energie

V porovnaní s ostatnými najčastejšie používanými stimulantmi – kávou, guaranou a kakaom – yerba maté by vám mala poskytnúť čo najvyvážanejšie zvýšenie energie. Ľudia často zažívajú stav bdelosti podobný ako pri káve, avšak bez jej vedľajších účinkov – takmer vôbec nenarúša spánok a nespôsobuje kofeínovú nervozitu.

V jednej šálke yerba maté sa nachádza 80 mg kofeínu, pričom viacero výskumov uvádza, že kofeín môže zlepšiť bdelosť, pozornosť a reakčný čas u ľudí, ktorí skonzumovali jednorázovú dávku 40-300 mg.

Ochrana pred infekciami

Zlúčeniny v yerba maté môžu zabrániť rastu Malassezia furfur, druhu huby, ktorá je zodpovedná za šupinatú pokožku, lupiny a niektoré kožné vyrážky. Navyše môže pomôcť predchádzať infekciám spôsobeným bakteriami, parazitmi a už spomínanými hubami

Niektoré staršie štúdie na skúmavkách ukázali, že vysoká dávka extraktu z yerba maté deaktivovala baktériu E. coli, ktorá spôsobuje príznaky otravy jedlom, ako sú žalúdočné kŕče a hnačka.

Obsahuje množstvo antioxidantov a živín

Yerba maté obsahuje viacero prospešných prírodných zlúčenín. Napríklad saponíny, ktoré majú určité protizápalové a cholesterol znižujúce vlastnosti. Ďalšími sú polyfenoly – veľká skupina antioxidantov, ktorá sa spája so zníženým rizikom mnohých ochorení. 

Yerba maté obsahuje aj niekoľko ďalších dôležitých mikroživín vrátane vitamínu C, riboflavínu, tiamínu a vitamínu B6. Okrem nich tam nájdeme aj minerály ako draslík, vápnik, horčík, fosfor, mangán a železo. 

Možná podpora fyzickej výkonnosti

Keďže yerba maté obsahuje mierne množstvo kofeínu, tí, ktorí ho užívajú, môžu očakávať podporu fyzického výkonu, to znamená aj väčšie množstvo spálenej energie. V jednej štúdii z roku 2014 tí, ktorí dostali 1 gram kapsuly mletých listov yerba maté tesne pred cvičením, spálili počas tréningu strednej intenzity o 24 % viac tuku. Pokiaľ užijete yerba maté nalačno, počas cvičenia nízkej strednej intenzity sa zvýši oxidácia mastných kyselín.

Nižšia hladina cukru v krvi

Tento čaj vám mimo iných zdravotných benefitov môže znížiť hladinu cukru v krvi a taktiež komplikácie spojené s cukrovkou. V jednej štúdii z roku 2011 ľudia s cukrovkou 2. typu konzumovali 330 mililitrov yerba maté 3-krát denne. Po dvoch mesiacoch mali výrazne nižšiu hladinu cukru v krvi nalačno a hemoglobínu A1c, čo je ukazovateľ dlhodobej kontroly hladiny cukru v krvi.

Napriek tomu je potrebný ďalší výskum, aby sme pochopili, ako môže yerba maté ovplyvniť hladinu cukru v krvi.

Ako by sa mal čaj yerba maté pripravovať

Yerba maté sa tradične podáva v nádobe nazývanej tykev, známej ako kalabasa. Bežne sa popíja cez kovovú slamku, ktorá má na spodnom konci filter na odfiltrovanie úlomkov listov. Avšak najjednoduchším spôsobom je uvariť ho ako čaj pomocou čajových vrecúšok

Nemusíte mať výčitky, že používate modernú skratku. Deti v krajinách, kde sa maté pije, sa s čajom zoznamujú práve týmto spôsobom, pretože pokiaľ je pripravený pomocou čajových vrecúšok, je menej silný.

Pokiaľ si však chcete pripraviť yerba maté klasickým spôsobom, naplňte spodnú tretinu kalabasy sušenými alebo opraženými listami maté pred pridaním horúcej vody. Ak nevlastníte kalabasu, môžete ho pripraviť vo french presse. 

Čaj sa okrem toho často podáva s páleným cukrom, citrónovou šťavou alebo mliekom. Pred použitím nových listov na prípravu novej dávky sa môže niekoľkokrát doliať horúcou vodou.



Norbert Skoupa
Autor článkov

Mojou najväčšou vášňou je písanie, knihy, šport a hľadanie hraníc, čoho sú ľudské telo a myseľ schopné. V minulosti som viac ako…