Cereálne kaše

Rýchle a lahodné raňajky, ktoré si hravo zvládne pripraviť každý. Naturálna forma, bez prídavných látok, neochutené aj obohatené o proteín, ovocie, oriešky či sladkú čokoládu. V našej ponuke nájdete široký výber nemliečnych, instantných cereálnych kaší, vrátane špaldovej, ryžovej, pohánkovej, pšenovej, jačmennej, cirokovej alebo kukuričnej. Okrem vlákniny obsahujú aj antioxidanty a polyfenoly, ktoré sú pre ľudské telo veľmi prospešné. Podporujú znižovanie hladiny cholesterolu a cukru v krvi a dodávajú telu pocit sýtosti, vďaka čomu sú mimoriadne obľúbené aj ako efektívny pomocník pri chudnutí. 

VÝZNAM RAŇAJOK

Ranné vstávanie ovplyvňuje niekoľko zásadných faktorov, medzi ktoré patrí dĺžka a kvalita spánku. Kým niektorí do nového dňa vyskočia z postele rýchlo a s ľahkosťou, pre iných sa jedná o utrpenie, ktorému najmä v pracovných dňoch čelia s nechuťou až odporom. Napriek rozdielnosti pováh majú obe menované skupiny spoločné to, že prvé jedlo, ktoré dostanú do svojho tela, ich buď môže ideálne naštartovať, alebo ešte viac otupiť. Je pritom úplne jedno, či sa jedná o študenta, človeka so sedavým alebo fyzicky veľmi náročným zamestnaním, športovca či osobu staršieho veku. Všetci potrebujú telu dodať energiu z kvalitných zdrojov. Toho si sú vedomí aj Európania, Slovákov a Čechov nevynímajúc, ktorí si pravidelné raňajky doprajú až v 80% prípadov. V porovnaní so začiatkom nového milénia tak môžeme konštatovať, že naše stravovacie návyky sa s pribúdajúcimi rokmi významne zlepšujú a úlohu raňajok prestávame podceňovať. Prienik medzi vynikajúcou chuťou, zdravým životným štýlom a nutrične vyváženým pokrmom predstavujú cereálne kaše. 

VÝHODY CEREÁLNYCH KAŠÍ

Približne tretina raňajok, ktorá sa odohráva v pracovných dňoch, sa na Slovensku aj v Česku odohráva až po príchode do zamestnania. Je to typické najmä pre tých, ktorí buď nie sú schopní do seba krátko po zobudení nič dostať, alebo na to z povahy svojho zamestnania jednoducho nemajú čas. Veľmi zjednodušene ale môžeme konštatovať, že nie je dôležité ani tak, kedy a kde raňajkujeme, ale čo a či vôbec raňajkujeme. 

Pri výbere akejkoľvek potraviny by nás malo zaujímať predovšetkým zloženie, jeho nutričný prínos, pestrosť a chuťová rôznorodosť, podčiarknutá primeranou cenou zodpovedajúcou vyššie uvedeným parametrom. Cereálne kaše do tejto charakteristiky veľmi dobre zapadajú - samozrejme, ak si ich výrobca dá na tom patrične záležať a nezníži kvalitu svojho produktu prídavkom nadbytočného cukru či balastných pridaných látok. Navyše, instantná forma, vo veľkom rozšírená aj u nás, umožňuje toto jedlo pripraviť rýchlo a pohodlne, čím šetrí predovšetkým čas, a pokiaľ raňajkujete v škole či na pracovisku, aj priestor. 

CEREÁLNE KAŠE A ICH VÝZNAM

Obilniny, z ktorých sa kaše vyrábajú, sú dôležité najmä pre svoju výživnú hodnotu: 

  • SACHARIDY - najviac zastúpená zložka, ktorá slúži najmä ako zdroj energie
  • BIELKOVINY - sú tvorené aminokyselinami, stavebnými blokmi, ktoré sa podieľajú na štruktúre jednotlivých tkanív a orgánov. Či už hovoríme o kostiach, koži, vlasoch, ale aj svaloch, všade tam sa bez dostatočného množstva kvalitných bielkovín nezaobídeme. Obilné bielkoviny obsahujú nízke množstvá lyzínu, preto je dôležité konzumovať aj iné zdroje plnohodnotných bielkovín (mäso, vajcia, mliečne výrobky)
  • TUKY - zo všetkých troch makronutrientov najmenej zastúpený člen, nachádzajúci sa prevažne v obilnom klíčku. Z niektorých druhov sa lisujú oleje, bohaté na obsah nenasýtených mastných kyselín
  • VLÁKNINA - významná pre činnosť tráviaceho traktu, v ktorom podporuje prirodzenú mikroflóru hrubého čreva, podporuje aktivitu čriev, a tým pôsobí ako prevencia zápchy. Okrem toho má pozitívny vplyv aj na hladinu krvného cholesterolu a cukru, a tak sa uplatňuje v prevencii ochorení kardiovaskulárneho systému
  • VITAMÍNY - najmä B1, B2 a E
  • MINERÁLY - predovšetkým vápnik, železo, zinok, horčík, fosfor
Čítať ďalej Skryť popis

Filter

Cena:

Značka:

Zoradiť podľa: