4 Tipy, ako sa zbaviť neprekonateľnej chuti na sladké

4 Tipy, ako sa zbaviť neprekonateľnej chuti na sladké

V období, kedy sa rozhodnete, že je najvyšší čas upraviť svoju telesnú hmotnosť, Vás začne prenasledovať chuť na všetky nezdravé sladkosti. Je však dôležité zachovať ,,chladnú“ hlavu a zamerať sa na také druhy potravín, ktoré nebudú negatívne ovplyvňovať hladinu krvného cukru.

Ide o návyk, ktorého zbaviť sa, nie je vždy tá najjednoduchšia úloha. Práve preto, Vám prinášame zopár potravinových tipov, vďaka ktorým si túto etapu života môžete výrazne uľahčiť.


1. Kokos (olej, mliekovodamúka, strúhaný a sušený,...)

Kokos je neodmysliteľne sladký. Ak zo svojho jedálnička vylúčite cukor, určite Vás prekvapí ako sa z jemnej, možno pre niekoho nevýrazne sladkej chuti stane výraznejšia. Okrem iného je plný zdravých tukov a kombinácia s plnohodnotnými bielkovinami Vám pomôže odolať intenzívnym chutiam z Vášho okolia.


2. Cejlónska škorica

Vďaka svojej prirodzene sladkej chuti Vám môže pridanie škorice do potravín a receptov pomôcť znížiť množstvo cukru, ktoré bežne používate a tým znížiť glykemické zaťaženie pokrmu.

V množstvách, ktoré ľudia zvyknú používať neobsahuje žiaden cukor ani kalórie, takže je mimoriadne zdravým doplnkom mnohých jedál, najmä vzhľadom na množstvo obsiahnutých živín.

Skúste ju pridať do svojej raňajkovej kaše, proteínov, tvarohu, smoothies, kávy, jogurtu a podobne.


3. Kakaová hmota/kakaové bôby

Nebojte sa, stále zostáva priestor aj na čokoládu. Zabudnite ale na ,,čokolády“ plné rastlinného tuku a cukru. So 100% kakaovou hmotou, alebo bôbmi nič nepokazíte, dokonca práve naopak. Telu dodáte potrebné antioxidanty, tuky, minerály, vlákninu a rýchlo zaženiete chuť na sladké.

Hmotu možno nastrúhať, nakrájať, roztaviť, bôby zas použiť ako chrumkavý snack.


INŠPIRUJTE SA!

Z našej kakaovej hmoty si môžete v priebehu pár minút pripraviť chutnú horúcu čokoládu. Roztopte kúsky kakaovej hmoty v kokosom mlieku a pridajte stéviu. V lete možno zmes nechať vychladiť, pridať kúsky ľadu a čerstvé ovocie.


4. Sladké zemiaky

Sladké zemiaky majú prirodzene sladkú chuť a ich prírodné cukry sa uvoľňujú do krvného obehu pomaly. Poskytujú vyvážený a pravidelný zdroj energie bez toho, aby sa vysoká hladina krvného cukru spojila s únavou a neželaným prírastkom hmotnosti.

Ako bonus majú naozaj všestranné využitie. Vyskúšajte ich varené, pečené, dusené či grilované.


INŠPIRUJTE SA!

Zemiak ošúpeme, nakrájame na malé kocky, pridáme 1 čajovú lyžičku arašidového oleja, štipku cejlónskej škorice, zázvoru, bieleho mletého korenia a ružovej soli. Všetko dôkladne premiešame. Na panvici rozpálime lyžičku Ghee, pridáme zopár stoniek čerstvého tymiánu a kocky zemiakov, ktoré opekáme do chrumkava.


(A.)