4 účinky kokosového oleja, o ktorých ste nevedeli

4 účinky kokosového oleja, o ktorých ste nevedeli

Kokosový olej sa stal hitom posledných dní. Rozhodli sme sa opísať benefity, ktoré nie sú natoľko známe.


O tom, že kokosový olej je zdravším tukom pri vyprážaní, nahrádza smotanu v káve a ženám prináša krajšiu pokožku a vlasy, sa popísalo veľa článkov. Kokosový olej má široké spektrum benefitov, za ktoré môžu MCT tuky (Media Chain Triglycerides), ako aj kyselina laurová, stearová a kaprylová. 

Okrem toho má však výťažok z kokosu aj menej tradičné využitia, ktoré by ste v každom prípade mali poznať.


1. Pre mamičky a deti

Užívanie kokosového oleja počas tehotenstva aj po ňom výrazne ovplyvňuje kvalitu ženského mlieka, a tým pádom aj výživu dieťaťa. Užívajte 3 až 4 polievkové lyžice a nezabudnite k tomu vitamín D. Vonkajšie použitie pomáha pri hojení rán po pôrode a tiež na upokojenie bradaviek.

2. SOS pre zvieratá

Tak, ako je vhodný na suchú popraskanú kožu u ľudí, tak ho využijete aj pri suchých labkách svojich domácich miláčikov. Môžu byť málo hydratované, keď nasiaknu soľou zo snehu alebo naopak, keď sú v lete vystavované teplu z rozžeravených chodníkov.

Ak majú hustú srsť a pod ňou sa často vyskytujú drobné vyrážky alebo chrasty, kokosový olej ich zbaví svrbenia. Účinky tohto prírodného lieku sa netýkajú iba vonkajšieho použitia, ale aj vnútorného. Pridajte ho psíkom do krmiva, ale predtým sa poraďte so zverolekárom.

3. Bielidlo na zuby

Ak nechcete mať rýchlo poškodenú sklovinu zaručenými bieliacimi pastami, siahnite po niečom šetrnejšom. Už po týždni čistenia zubov kokosovým olejom uvidíte výsledok v podobe jasnejších a čistejších zubov. . Naturálnu zubnú pastu si viete vyrobiť sami doma s pomocou ďalších prírodných látok.

4. Hory prenášať

Zmiešanie chia semienok a kokosového oleja zvyšuje energiu a silu. Stačí vám polievková lyžica z jedného i z druhého.

Účinkov kokosového oleja je nespočetne veľa. Ak chcete chudnúť, vyberajte si ľahko stráviteľný kokosový olej lisovaný za studena. Je ideálnou alternatívou k maslu. Produkty čistej kvality a za výborné ceny nájdete v e-shope Namaximum.sk.

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…