5 + 1 tipov na kĺbovú výživu (nielen) pre športovcov

5 + 1 tipov na kĺbovú výživu (nielen) pre športovcov

Kĺbové väzivo má prirodzenú schopnosť sa regenerovať, aj keď je vystavené väčšej záťaži. Stačí sa však na to spoliehať? Alebo je potrebné sa o kĺbovú výživu zaujímať viac, hlavne, keď pravidelne športujete?

Pri športovaní máte väčší predpoklad mať problémy s namáhaným svalstvom, či už beháte, hráte volejbal, hádzanú, alebo tenis. Športovci mávajú najčastejšie problémy s kolennými, členkovými, ramennými alebo lakťovými kĺbmi.

Vypadnúť na pár mesiacov z tréningov a kondície nie je vábivý príbeh. Hlavne, keď koleno treba operovať. Je to však neraz nevyhnutná situácia. Aj keď vyhľadáte dobrého fyzioterapeuta, musíte počítať s dočasným obmedzením svojich síl a možno i peňazí.


Myslite na kĺbovú výživu

Dôležitejšie ako hasenie dôsledkov je preventívne dbanie o zdravie kĺbov. Keďže zo stravy nedokážeme získať toľko živín, koľko potrebujeme, kĺby nám pomáhajú regenerovať výživové doplnky. Do prevencie patria aj cviky na posilnenie pohybového aparátu.

Poďme sa pozrieť na 5 látok, ktoré sú pre správnu funkciu kĺbov nesmierne dôležité:

  1. Kolagén.Je známy aj akovyhladzovač pokožky, preto sa pridáva do rôznych prípravkov proti starnutiu pleti. Avšak je nevyhnutný aj pre kĺby. Vekom sa táto bielkovina prirodzene z kože odbúrava. Zo stravy je vhodné ju dopĺňať hydinou a rybami.
  2. Glukosamín sulfát.Pri jeho užívaní sa vám posilní chrupavka, zlepší sa pohyblivosť kĺbu. Dávka glukosamínu by mala byť približne 1500 mg denne v tabletách. Presné dávkovanie však vždy prekonzultujte s odborníkom.
  3. Odporúča sa užívať s chondroitínom – ďalšou látkou, ktorá prospieva regenerácii chrupavky tým, že v nej viaže vodu. Dávku rozdeľte do dvoch, spolu užite 1000 mg denne.
  4. MSM (Metylsulfonylmetán)
  5. Kyselina hyalurónová. Udržiava nielen zdravú pleť, ale aj svaly okolo kĺbov či očí. Ak vám chutí tofu či sójové mlieko, tak ich pokojne konzumujte, lebo sa v nich nachádza práve kyselina hyalurónová. Tiež ju nájdete v červenom víne a koreňovej zelenine.
  6. Ako posledný tip si pozrite video, kde je ukázaných niekoľko cvikov na spevnenie kolien. Nezabúdajte na ne, aby vás bolesť nezastavila v hraní futbalu či šprintovaní polmaratónu.


Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…