Alkohol a cvičenie: Sú nezlúčiteľné?

Alkohol a cvičenie: Sú nezlúčiteľné?

Je zlé, ak športovec fajčí a pije, ale je dobré, ak alkoholik a fajčiar športuje. Takýto stereotyp stále funguje aj v našej spoločnosti. Málokto si však uvedomuje, že alkohol do života (hlavne športovcov) jednoducho nepatrí a nijako mu neprospieva. Alebo je to inak? 


Dehydruje a oslabuje

Najčastejším ranným pravidlom po prehýrenej noci sa stala kvalitná a nefalšovaná opica. Bolesti hlavy, nevoľnosť, vysušené hrdlo a oslabené končatiny sú len časťou škôd, ktoré alkohol počas večera napáchal. Veľkou chybou pri alkoholických radovánkach býva nedostatočný príjem čistej vody počas večera. V kombinácii s veľkým množstvom alkoholu sa dehydratácia znásobuje a spôsobuje všetky ranné neduhy.


Kalorická bomba

Alkohol obsahuje aj veľké množstvo kalórií. Ľudia, ktorí majú problém s pravidelným pitím väčšieho množstva alkoholu, majú sklony k priberaniu najmä v oblasti brucha. Pozrime sa na pár príkladov kalorického obsahu v našich obľúbených nápojoch.


-     1 veľké pivo – 200 kcal

-     2 deci vína – 130 kcal

-     2 deci šampanského – 250 kcal

-     poldeci vodky alebo rumu – 100 kcal

-     1 mojito – 170 kcal


Tieto hodnoty by sa nezdali až také vysoké, no veľmi dobre vieme, že za taký piatkový večer do nás bez problémov natečie zo 10 pív a zahustíme to pokojne aj piatimi vodkami. 2500 kalórii máte zrazu v sebe ako bonus k rannej opici.

Aj v alkohole sú vitamíny

Pred cvičením, po cvičení a počas prísnych tréningových plánov vám alkohol nijako nepomôže. Avšak, pohár červeného vína je známy pomocník pri kardiovaskulárnych poruchách a pivo obsahuje obrovské množstvo vitamínov, ale treba si dať pozor, aby sa z ich pitia nestala denná rutina.

Pite s rozumom

Všetkého veľa škodí a to platí aj pri alkohole. Nespútaná párty nás stojí ďalšie 2 dni regenerácie tela a minimálne ďalší týždeň naprávania škôd v posilňovni. Naozaj vám stojí za to premárniť všetku tú snahu v gyme počas jedného večera?

Ak predsa len podľahneš a ráno nevieš čo so sebou, doplň čo najviac vody, vitamínov a minerálov. Odporúčame najmä vitamín C a  magnézium. Keď už si škodu napáchal, musíš ju aj odstrániť.