Všetko čo by ste mali vedieť o účinkoch rybieho oleja

Všetko čo by ste mali vedieť o účinkoch rybieho oleja

Tuky sú v dnešnom svete považované za strašiak. Avšak treba rozlišovať, o aké tuky ide a aké reťazce kyselín obsahujú. Rybí olej patrí k tým zdravým, pretože má v sebe veľa omega 3-mastných kyselín. Na čo je dobrý a ako môžeme jeho účinky využiť pre svoje telo?


Rybí olej je skutočne prevenciou pred mnohými ochoreniami. Srdcovo-cievnymi, mozgovými, ale tiež zlepšuje pokožku, zmierňuje opuchy a je skvelý pre vývin plodu u tehotných žien. No je niekoľko vecí, na ktoré pri ňom netreba zabudnúť:

  • Záleží na tom, aké ryby si vyberiete. Najviac omega 3-mastných kyselín získate z morských rýb, napríklad sardiniek a makrel.
  • Nie sú jediné zložky tukov, ktoré nášmu zdraviu prospievajú. Je potrebné ich kombinovať aj s inými mastnými kyselinami (6, 9).
  • Omega 3 si telo nevie samo vyrobiť, preto si ich musíme dopĺňať stravou alebo doplnkami výživy. Foriem, v akých dostanete rybí olej, je niekoľko. Ako sme už spomenuli, záleží na tom, z akej ryby je získaný, čo vplýva na celkové množstvo látok a živín. Časté spôsoby spracovania sú tablety a olej v tekutej forme. Odporúčané množstvo je 4 až 6 gramov omega 3-kyselín na deň pre dospelého.

Kde pomôže?

Rybí olej má veľa priaznivých účinkov, či už na celkovú imunitu, srdce, cievy, bolestivú menštruáciu alebo chudnutie. Niektoré tieto výhody rozoberieme nižšie.

Mozog a sústredenosť

Máte problémy so sústredením, lebo už niekoľko týždňov „nadčasujete”? Rybí olej vás môže vrátiť do prítomnosti a zlepšiť koncentráciu. Nakopne vašu energiu a náladu. V krajinách, kde jedia hojný počet rýb, je menší výskyt depresií.


Rybí olej odbúrava prebytočné tuky…?

To, že užívate rybí olej, pre vás bude prospešné aj pri chudnutí. Pomáha páliť tuky pri fyzickej záťaži. Ako je to možné? Opäť za to môžu omega 3-mastné kyseliny, ktoré pumpujú viac krvi do svalov, keď cvičíte.

Pozitívnych aspektov rybieho oleja je veľa, avšak platí pravidlo, všetko s mierou. Pri užívaní výživových doplnkov sa vždy spýtajte na dávkovanie a možné vedľajšie účinky. 

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…