Doplnky výživy na objem: Ktoré sú pre vás najvhodnejšie? #2

Doplnky výživy na objem: Ktoré sú pre vás najvhodnejšie? #2

V druhej časti nášho sprievodcu doplnkami výživy sa pozrieme na faktory, ktoré signalizujú nedostatok potrebných živín. V predchádzajúcej časti sme písali, že neexistuje ideálny model príjmu doplnkov. Pozrime sa spolu na to, ktorý model sedí práve vám.


Ak cítite príznaky nedostatku, zväčša je už neskoro

Vo väčšine prípadov vás telo na nedostatok konkrétneho doplnku upozorní. Často je to však už na hranici hazardu so zdravím a príznaky sú skutočne nepríjemné. Nočné svalové kŕče z nedostatku magnézia sú však stále prijateľné v porovnaní so zlomeninou kosti z nedostatku vápnika. Nenechajte svoje telo zájsť do takýchto extrémov a pravidelne dopĺňajte odporúčané dávky vitamínov a minerálov.

Hypo a hyper

Dve čarovné slovíčka určujúce nedostatok a nadbytok určitého vitamínu, minerálu alebo živiny v našom tele. Aby sme uviedli príklad, pri hypovitaminóze máte nedostatok jedného alebo viacerých vitamínov, čo môže viesť k oslabeniu imunity, k poruchám orgánov a k iným zdravotným ťažkostiam.

Na druhej strane, pri hypervitaminóze máte nadbytok jedného alebo viacerých vitamínov. V niektorých prípadoch (pri vitamíne C) telo dokáže takmer bez problémov nadbytok vitamínu vylúčiť. Pri iných vitamínoch však môže mať hypervitaminóza fatálne následky a vitamín sa pre telo stáva toxickým.

Netabuľkujte, testujte na sebe

Niekto pri objemovke odporúča 1,5 g bielkovín denne na kilogram telesnej váhy, niekto odporúča 3. Toto sú presne tie modely, ktorým by ste sa mali vyhnúť. Testujte sami na sebe, pri akých dávkach doplnkov výživy (a pri poctivom tréningu!) vaše svaly začnú rásť. Vyhnete sa tak sklamaniam zo stagnácie alebo zo zbytočného prebytku prijatých živín. Neprešvihnite však odporúčanú maximálnu dennú dávku.

Optimalizujte príjem doplnkov s príjmom potravy

Doplnky výživy nie sú náhradou stravy. Každý slávny kulturista potvrdí, že vyvážená strava je základ pevného zdravia. Ak však chcete dosiahnuť skvelé výsledky v posilňovni a na pláži vyzerať ako Herkules, bez dostatku výživových doplnkov to nejde. Nájdite VÁŠ ideálny model príjmu doplnkov výživy pre nárast svalovej hmoty