Je zelená káva ideálna na chudnutie? Odlíšte fakty od mýtov

Je zelená káva ideálna na chudnutie? Odlíšte fakty od mýtov

Pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, na internete koluje mnoho „zaručených“ tipov. Od zoštíhľujúcich pásov, ktoré vytvarujú bruško, až po pilulky, ktoré pomôžu znížiť váhu o 10 kg za týždeň. Podobné rozporuplné tvrdenia nájdete aj o zelenej káve. Ak ste o nej ešte nepočuli, tak vám ju v tomto článku predstavíme. 


Ako vzniká

O čo vlastne pri nej ide? Ako sa spracúva? Zelená káva vzniká zo zŕn, z ktorých sa vyrába aj  čierna káva. Zelené kávovníkové bôby sa však ďalej nepražia, ako to býva pri klasickej káve, a tým si dokážu zachovať väčšie množstvá kyseliny chlorogénovej, zodpovednej za spaľovanie tuku. Táto kyselina spomaľuje glukózu-6-fosfát, ktorá je dôležitá pri metabolizme glukózy a okrem toho má silné antioxidačné vlastnosti.

Zelená káva má prívržencov aj odporcov

Jednou z kontroverzných tém, ktoré obiehajú internet, sú účinky zelenej kávy na chudnutie. Bolo zverejnených niekoľko výskumov, ktoré preukazujú jej účinky na chudnutie za rýchly čas. Avšak tiež je pravdou, že mnohé z týchto výskumov financovali spoločnosti propagujúce práve produkty zelenej kávy. Preto sa skepticky krúti hlavou nad tým, že ide „o revolučnú metódu, pri ktorej schudnete úplne bez námahy.“Zelená káva môže slúžiť ako doplnok pri vašom diétnom jedálničku, ale bez vašej snahy zázraky nespraví.

Mletá, zrnková i tablety

V obchodoch ju dostať buď vo forme kávových zŕn, ako mletú kávu alebo v podobe tabletiek. U nás v e-shope Namaximum nájdete všetky tri uvedené druhy.

Zelená káva v tabletách obsahuje aj výťažok zo zeleného čaju, vitamín C a chróm. Antioxidanty v nich vám pomôžu zabezpečiť správny metabolizmus.

Príprava mletej i zrnkovej green coffee je jednoduchá. Stačí kávu či zrná nasypať do šálky, zaliať horúcou vodou a vylúhovať. Zrnkovú zelenú kávu nie je vhodné mlieť v klasickom mlynčeku. Ak si ich chcete dosladiť, využite niektorý z prírodných cukrov, ako erytritol alebo brezový cukor. Vo výživových doplnkoch značky Natural Nutrition, ktoré nájdete v našom e-shope, máte záruku, že do seba dávate čisté produkty bez konzervantov, éčok a iných zbytočných prídavkov.


Rada na záver. Nezabúdajte, že...

To najdôležitejšie, bez čoho nebude vaše chudnutie efektívne, sú dve veci. Zmena stravovacích návykov, pohyb a vytrvalosť. Každý ľudský organizmus je iný, a teda to, čo platí na jedného, nemusí byť účinné pri druhom či treťom človeku.