Koľko trvá regenerácia jednotlivých svalov?

Koľko trvá regenerácia jednotlivých svalov?

Regenerácia svalov je veľmi často podceňovaná. Borci v posilkách zdvíhajú ťažké železo, dodržiavajú prísny jedálniček a stále nevidia výsledky. Môže za to práve zanedbaná regenerácia svalov. Pozrime sa spolu na to, ako dlho by sme mali nechať odpočívať naše milované telo po výdatnom tréningu.


Nečakajte nič konkrétne!

Na internete nájdete nespočetne zaručených návodov na chudnutie, na pribratie svalstva a aj na jeho regeneráciu. Každý správny tréner alebo nadšenec fitness však vie, že na každého človeka platí niečo iné.

Tvojmu kamarátovi Jožovi narástol biceps ako hrom a ty ho stále nedokážeš prinútiť k rastu? Napriek tomu máš lýtka ako Achilleus a Jožove nohy vyzerajú ako stanové kolíky? Nič neobvyklé, každé telo je jedinečné, každý sval sa regeneruje inak a tento proces prebieha u každého individuálne.

Bolesť je rozhodujúci faktor

Odporúčame sa pri regenerácii zamerať na svaly, ktoré máme menej rozvinuté a slabšie. Tie nás pochopiteľne po tréningu bolia viac než ostatné. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že svaly najnáročnejšie na regeneráciu sú v oblasti lýtka, spodného brucha, trapézov a u väčšiny ľudí sem patrí aj triceps. Treba však opäť podotknúť, že u každého je to individuálne!

Ako dlho by sme mali regenerovať jednotlivé svaly? V zásade priemerne aspoň 4 dni. Hrudník môžeš byť schopný cvičiť aj každý druhý deň a lýtko ťa bude páliť aj týždeň a znemožňovať ti tak akýkoľvek ďalší tréning. Daj svojim svalom čas, poďakujú sa ti za to ďalším rastom a požadovanou silou.

Nezabudni na doplnky

Aby sa tvoje svaly mohli poriadne zregenerovať po tvrdom workoute, musíš im aj náležite pomôcť. Výživové doplnky neber na ľahkú váhu. Potréningový proteínvitamíny a minerály zaistia tvojim svalom rýchlejšiu a kvalitnejšiu regeneráciu a pripravia ich na ďalší tvrdý tréning.

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…