Nepodceňujte stravu: Čo jesť pred a po tréningu?

Nepodceňujte stravu: Čo jesť pred a po tréningu?

Strava pred či po tréningu je rovnako dôležitá, ako aj to, čo zjete v priebehu dňa. Chcete mať pekné vyšportované telo ako lusk? Nezabudnite na zloženie a množstvo jedla, ktoré máte vo svojom každodennom menu.

To, akým potravinám dáte pri cvičení prednosť, sa líši v cieli, ktorý sledujete. Inak sa stravuje ten, ktorý chce schudnúť z tukových vankúšikov a inak ten, ktorý chce vybudovať čo najväčší objem. Tento článok je zameraný na tých druhých – ktorí cvičia, aby si spevnili telo a možno časom dospeli aj k čiaročkám na rukách či bruchu.


Nehladovať ako Čenkovej deti

Samozrejme, zjedením dobrej mastnej kačice alebo palaciniek s nutelou by ste chodiť do posilňovne ani nemuseli. Keby ste však pravidelne pred cvičením nejedli vôbec, namiesto toho, že si telo bude brať proteíny z obličiek a pečene (čo je preň ako prvá možnosť), nakukne do vašich svalov a lakomo si uchmatne z nich. Čiže výsledkom môže byť práve úbytok svalovej hmoty. Silu na cvičenie budete mať v prípade, že si doprajete stravu bohatú na bielkoviny a pomaly stráviteľné sacharidy.

Najlepšie je najesť sa tak 3 – 4 hodiny pred cvičením. Dopriať si kvalitnú stravu, napr. rizoto s celozrnnou ryžou a kuracím mäsom. Ľahšie jedlá (napr. vločky), ktoré vás zasýtia, si môžete dať aj hodinku pred tréningom. Takisto proteín v prášku, ktorý sa užíva 30 minút pred tréningom, vám dodá energiu.


Ak nie rýchlo, aspoň do hodinky

Strava po tréningu je nesmierne dôležitá. Najedzte sa do jednej hodiny, odkedy položíte činky alebo dobeháte. Výskumy ukazujú, že ak to posuniete, vaše telo bude mať až o 50 % nižšiu schopnosť dobiť si glykogén v svaloch.

Typickými jedlami, ktoré sa odporúčajú, sú opäť mäso so zeleninou, šalát s tuniakom či vajíčka s dávkou zeleniny. Ak si všimnete, všade figuruje zelenina. Tú by ste mali pri zdravej životospráve znásobiť. No a, samozrejme, treba veľa piť – bez ohľadu na to, či máte pred tréningom alebo po cvičení.

Môžete siahnuť aj po proteínovom alebo gainerovom prášku. Zregenerujú unavené bunky a dobijú baterky po športe. Ak chcete zistiť, aké sú medzi nimi rozdiely, prečítajte si náš článok.


Tie najčistejšie doplnky výživy v e-shope Namaximum.sk

Stravovanie pred a po tréningu záleží od mnohých faktorov, ako je typ vašej postavy, intenzita cvičení, to, či sa venujete viac vytrvalostným alebo silovým športom. Okrem toho dbajte aj na výber výživových doplnkov, ktoré by mali byť vyrobené kvalitne, bez pridaných sladidiel či éčok. Výber čistých proteínových doplnkov značky Natural Nutrition nájdete v našom e-shope Namaximum.sk.

Dúfame, že tieto informácie vás aspoň sčasti nakopli k tomu, aby ste stravovanie nepodceňovali, lebo jedine to vás privedie k vyrysovanej postave.

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…