Nutričné hodnoty vajíčka: Spoznajte, aké prospešné je pre vaše telo

Nutričné hodnoty vajíčka: Spoznajte, aké prospešné je pre vaše telo

Praženica, omeleta či volské oko nesmú chýbať v našom týždennom jedálničku. Vajcia sú prospešné pre naše telo viac, ako by sme si mysleli. Pozrime sa na to, aké sú ich nutričné hodnoty a ako často ich jesť.

Vajíčka sú obľúbenou stravou aktívnych ľudí, tých, ktorí sa starajú o svoj životný štýl, cvičia či posilňujú. A to preto, lebo vedia, že sú zdravé a zároveň ich zasýtia. No aké látky prospešné pre naše telo ich vlastne tvoria? 


Nie sú len pre športovcov, vajíčka sú nutričný základ pre každého

Najvýznamnejšou zložkou vajíčka sú bielkoviny. Jedno celé vajce ich obsahuje až 6,3 g. Okrem bielkovín sú cenným zdrojom omega 3 mastných kyselínvitamínov D, E, K, A či B12. No stále nekončíme s radou výživných látok, ktoré sa v nich nachádzajú – vo vajíčku nájdeme tiež minerálne látky (fosfor, selén, draslík, železo,...), karotenoidy (luteín a zeaxantín) a látku cholín, ktorá udrží váš metabolizmus tukov v správnej hladine.

Bielok a žĺtok: Kto z koho?

V minulosti ste možno počuli o „žĺtkovej kauze“, ktorá odstrašila ľudí od ich konzumácie. Kolovali údaje, že žĺtky zvyšujú cholesterol, a preto sa odporúčalo zjesť maximálne 4 žĺtky za týždeň. Tieto polopravdy sa však rozpustili a odborníci sa už dnes zhodujú, že jesť celé vajíčka nepredstavuje zdravotné riziko, ak dbáte na pestrú stravu.

Na cholesterol v žĺtkoch sa však možno pozrieť aj z inej strany. Niektorí kulturisti žĺtka zo svojej stravy vyhadzujú. Prečo? Na rozdiel od bielkov obsahujú kalórie a tuky. Jeden žĺtok sa dokonca rovná až 52 kalóriám a 5 gramov tuku.

No kulturista a tréner menom George Farrah ich nezatracuje, ale v istom množstve ich odporúča aj svojim zverencom. Telo podľa neho dokáže lepšie spracovať prospešné látky z celého vajca ako iba z jeho bielku.

Jesť iba čerstvé vajcia?

Vajíčka by sme bezpodmienečne mali zaradiť do svojej stravy. Sú pre nás dôležitým zdrojom bielkovín a aminokyselín a najlepšie ich je konzumovať s čerstvou zeleninou. Ak športujete a je pre vás dôležitý nárast svalovej hmoty, hodiť sa vám môžu aj sušené bielka z nášho e-shopu. Majú skvelé nutričné hodnoty a obsahujú až 85 % bielkovín. Pozrite si na ne videorecenziu od Pepa Muráňa, známeho trénera a kulturistu.


Na záver vám prikladáme presný prehľad nutričných hodnôt vajíčka.

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…