Potraviny na chudnutie (1. časť: ovocie a zelenina)

Potraviny na chudnutie (1. časť: ovocie a zelenina)

Mnoho ľudí sa snaží vyformovať si krajšiu postavu, zhodiť z brucha, stehien či bokov. Pravdou je, že na každého platí iný meter. Zopár potravín je však všeobecne vhodných a tie sa vždy oplatí zaradiť do svojho jedálnička. V prvej časti nášho seriálu sa pozrieme na ovocie a zeleninu, ktoré vám pri diéte neuškodia.

Ste zvyknutí prehnať to s čokoládou alebo si neviete odoprieť vyprážané mäso na obed? Chuť ovocia a zeleniny ste naposledy videli iba na regáloch v obchode? A potom sa čudujete, že ručička váhy nejde nadol. Je zrejmé, že by ste do svojho jedálnička mali zaradiť viac potravín vhodných na chudnutie. To je lepšia cesta, ako sa vyhladovať a ublížiť svojmu telu.

Potrebujete mať vyváženú stravu s nízkym príjmom kalórií, no, samozrejme, nemožno z tohto celého vynechať ani dostatok športu. Základom je prijímať optimálne množstvo bielkovín, sacharidov aj tukov, a to dosiahnete tak, že niektoré potraviny pridáte a iné zase obmedzíte.


1.   Avokádo

Stretli ste sa už s mýtom, že ovocie sa k diéte nehodí? Neverte tomu. Napríklad také avokádo je plné vlákniny a zdravých tukov, ktoré vám pri diéte môžu iba pomôcť. Po jeho konzumácii nebudete trpieť vlčím hladom, dokáže vás zasýtiť na dlhšiu dobu. Vďaka omega-6 mastným kyselinám ustaľuje hladinu cukru v krvi.

2. Tekvica

Aj keď má sezónu najmä na jeseň, jej výživné látky si pokojne doprajte počas celého roka. Ak ju dochutíte zdravými sladidlami, napríklad stéviou, získate zdravé a zároveň chutné jedlo.

Tip na recept – tekvicový nákyp

Očistíme a nastrúhame 1 kg tekvice. V miske vymiešame 2 polievkové lyžice rastlinného tuku, žĺtka zo 4 vajec, 150 g nastrúhaného syra a 0,25 l jogurtu. Všetko zmiešame s tekvicou a nakoniec pridáme sneh z bielkov. Dochutíme soľou, majoránkou či oreganom a dáme zapiecť do rúry na 50 minút.

3. Čučoriedky

Malé, ale zdravé. Čučoriedky sú síce drobným ovocím, ale počtom antioxidantov prevyšujú ktorékoľvek iné ovocie. Okrem lapačov voľných radikálov sú plné vitamínov a minerálov, čím posilňujú imunitný systém. Vďaka pterostilbénu znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Čo je dôležité, majú málo kalórií.

4. Grapefruit

Možno sa pri ňom spočiatku zatvárite kyslo. Keď však zistíte, aké má skvelé pozitívne účinky, oželiete jeho trpkú chuť. Grapefruit veľmi dobre vplýva na metabolizmus tukov, a preto je vhodnou potravinou na chudnutie.


Tip: V kalifornskej klinike zistili, že skupina ľudí, ktorá zjedla počas 12 týždňov pred jedlom polovicu grapefruitu, schudla 2 až 5 kilogramov. Bolo to viac v porovnaní so skupinami, ktoré pili iba šťavu z grapefruitu alebo nekonzumovali grepy vôbec.


Chudnutie je individuálny a hlavne zdĺhavý proces. Ovocie a zeleninu by ste určite nemali zo svojej stravy vynechávať, aj keď záleží na tom, kedy a v akom množstve ich jete. Pri chudnutí je dôležité, aby ste mali stanovený stravovací a cvičebný plán, ktorý vám bude šitý na mieru. 

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…