Psyllium alebo skorocel indický: Poznáte jeho liečivé účinky?

Psyllium alebo skorocel indický: Poznáte jeho liečivé účinky?

Ako zdravé sú vaše črevá, tak zdraví ste aj vy sami. Určite ste už niečo podobné počuli. Je to tak – v črevách sa nachádza až 80 % našej celkovej imunity. Na detoxikáciu čriev, a teda celého tela, existuje veľa prírodných liekov a rastliniek. Jedným z nich je aj indické psyllium, s ktorým dáte svoj zanesený organizmus rýchlo „do laty”.


Prírodná medicína v strave je azda tá najlepšia, aká existuje. Nejde len o čerstvé rajčiny či kaleráb, pod zdravými plodinami sa napríklad skrýva aj žihľava, bobkový list, medvedí cesnak či psyllium. Niektoré rastú u nás, iné iba za hranicami, niektoré sú populárne, o iných sa takmer nikde nedočítate. Liečivé účinky jednej takejto rastlinky – psyllia, spoznáte (aspoň teoreticky) v tomto článku.

Skorocel s iným priezviskom

Keď ste mali boľavé hrdlo a kašľali ste, je pravdepodobné, že vám lekárka odporučila skorocelový čaj alebo sirup. Ranu na poranenej ruke alebo odretom kolene vám stará mama potrela šťavou z jeho listu. Sú iba dva druhy, ktoré rastú u nás na Slovensku, a to skorocel širokolistý a kopijovitý.

Za psylliom alebo skorocelom indickým by ste museli prejsť tisíce kilometrov do Ázie či Austrálie. Našťastie, nemusíte, v našich končinách ho nájdete ako výživový doplnok v každej lekárni či v predajni so zdravou výživou.

Neskúpy na vlákninu

Na to, aby ste mali v poriadku trávenie a vaša mikroflóra fungovala správne, je vám potrebná vláknina. Jej najväčšie množstvo nájdete v zelenine, celozrnných obilovinách a v strukovinách. Problémom je, že stravou bežne prijímame maximálne 15 gramov vlákniny denne, pričom by sme dennú dávku mali mať vyššiu o 5 gramov. 

V obaloch semien psyllia, ktoré sa spracúvajú, sa nachádza veľa rozpustnej vlákniny. Napríklad:

  •  v 100 g psyllia môže byť 60 – 70 g rozpustnej vlákniny,
  •  v 100 g ovsených otrúb iba 5 gramov.


Tip na užívanie

Odporúčané denné množstvo je 10 gramov. Dávku psyllia rozmiešajte v pohári vody, alebo ju pridajte do jogurtu alebo jedla. Psyllium však určite nevarte. Nezabudnite ho potom zapiť dostatkom vody.

Účinky psyllia zbadáte na vlastnej koži

Najdôležitejšie je vyskúšať si jeho užívanie na sebe. Každý organizmus je iný, a tak sami zbadáte, koľko gramov je pre vás tá najlepšia dávka. O jeho skvelých vlastnostiach niet pochýb, no najdôležitejšie je, aby sa skamarátil s vaším telom.


Ak sa vám článok páčil, dajte o účinkoch nevídanej rastlinky, psyllia, vedieť aj iným. 95 % psyllium bez zbytočných látok nájdete v našom e-shope.