Rast svalov: Tu je 5 dôvodov, ktoré vám v ňom bránia

Rast svalov: Tu je 5 dôvodov, ktoré vám v ňom bránia

Makáte, jete, makáte, jete, … a svaly stále nikde? Nuž, možno trpíte nejakou vrodenou poruchou rastu svalov. Omnoho pravdepodobnejšie však je, že robíte nejakú jednoduchú chybu. Aké najčastejšie chyby sa vyskytujú pri cvičení a budovaní svalstva?


Nedostatočný príjem bielkovín

Toto snáď ani netreba rozoberať. Bez proteínov z vyváženej stravy je len veľmi málo pravdepodobné, že budete vyzerať ako Arnold. Nezabudnite aj na dôležité aminokyseliny, ktoré podporujú a urýchľujú procesy potrebné pre rast svalov.

Nekvalitný spánok

Svaly potrebujú regeneráciu. Ak ste si dobre zacvičili, nemôžete ísť ešte na party. Pekné telo si vyžaduje obete, a preto z posilňovne by ste mali ísť rovno domov – doplniť bielkoviny a spať. Pozor aj na kvalitu spánku. Žiadne pozeranie do obrazovky dlho do noci alebo iné rušivé elementy v spálni!

Nesprávne prevedenie cvikov

Nie je drep ako drep. Je lepšie vykonať tri opakovania s veľkou váhou a špičkovou technikou. Desiatky amatérskych opakovaní vám prinesú do života nanajvýš zranenie a depresiu z neúspechu.

Nedostatočná/priveľká intenzita tréningov

Raz do týždňa naozaj nestačí. Sedem tréningov je už zase moc. Nájdite si dokonalý pomer medzi dňami v posilke a tými, ktoré sú určené na regeneráciu. Vo všeobecnosti platí, že štyri tréningy do týždňa bohato stačia aj tým najslávnejším kulturistom. Práve dostatok času na regeneráciu je kľúčom k správnemu rastu svalov.

Podceňujete príjem doplnkov výživy

Ak chcete, aby vaše svaly rástli, musíte im dodať množstvo kvalitných stavebných zložiek. V tomto prípade, samozrejme, dominuje vyvážená strava, no bez výživových doplnkovvitamínov a minerálov sa nezaobídete. Zistite, ktoré vitamíny vám najviac chýbajú a koľko proteínov potrebujete denne získať, aby vaše svaly začali rásť. Dodržiavajte odporúčané dávkovanie a výsledky sa ukážu veľmi rýchlo.