So zvýšeným príjmom bielkovín upravte svoj pitný režim

So zvýšeným príjmom bielkovín upravte svoj pitný režim

Množstvo mladých nadšencov kulturistiky a silových športov do seba nezmyselne tlačí veľké množstvo proteínov a neuvedomujú si, že okrem zníženej efektivity vstrebávania ohrozujú aj svoje zdravie. Ako efektívnejšie využiť prijaté bielkoviny a minimalizovať negatívny dopad na organizmus?


Množstvo vody

Rozhodujúci faktor pri príjme bielkovín je práve príjem vody. Zdravý dospelý človek bez akejkoľvek fyzickej činnosti by mal vypiť 3 litre vody denne. Vody – bez zbytočných chemikálií, cukrov a podobných chutných ingrediencií. V lete sa môže príjem vody vyšplhať až na 5 litrov a u vrcholových športovcov aj viac. Predsa len, veľké telo s veľkým objemom svalov potrebuje na ochladenie omnoho viac vody. Najmä vtedy, keď mu jeho majiteľ dáva zabrať v posilňovni.

Nie je voda ako voda

Na sladené nápoje rovno zabudnite. Sú možno chutné, no telo namiesto hydratácie skôr vysušia. Rovnako pozor aj na príliš studené nápoje. Ideálne sú vlažné nápoje. Ráno telo najlepšie hydratuje teplý čaj (aj v letných horúčavách). Telo pri výkone stráca nielen vodu, ale aj minerály a ionty. Práve preto sú odporúčané najmä iontové nápoje alebo klasické „šumáky“. Nič však nepokazíte čistou vodou alebo minerálkou.

Počas tréningu

Počas tréningu je telo schopné vypotiť aj 2 litre potu. Tieto tekutiny treba okamžite doplniť, aby nedošlo ku kolapsu organizmu. Počas tréningu môžete pokojne vypiť aj 1 a pol litra vody. Pri takom množstve si však musíte presunúť tréning brucha na začiatok tréningu. Trápiť obľúbené brucho pri konci s plným žalúdkom vody by mohlo viesť k tomu, že sfarbíte zrkadlo posilňovne.

Preťaženie organizmu

Pri zvýšenom príjme bielkovín pomáha ich lepšej vstrebávateľnosti práve dostatočný pitný režim. Vďaka pitnému režimu sú vnútorné orgány menej namáhané spracovaním bielkovín a ich rozkladom počas dní, kedy telo bombardujete veľkými dávkami proteínových nápojov.