Tri mýty, ktoré vás oberajú o hodnotnú racionálnu stravu

Tri mýty, ktoré vás oberajú o hodnotnú racionálnu stravu

Pri dodržiavaní racionálnej stravy robíme chyby rôzneho charakteru. Ich dôsledkom je, že aj napriek niekoľkomesačnej snahe a poctivým tréningom nechudneme tak, ako by sme chceli. Dnes vám prezradíme, aké tri mýty vás oberajú o dobrý pocit z vysnívanej hmotnosti.


Sacharidom sa treba úplne vyhnúť

Práve s chudnutím sa často spája tvrdenie, že treba obmedziť alebo až úplne vylúčiť sacharidy zo stravy. Ak by sme sa sacharidov úplne zbavili, nemali by sme dostatok energie na cvičenie a boli by sme unavení. To, čo nám neprináša úžitok, sú jednoduché cukry, ktoré nájdete vo všetkých sladených nápojoch, sladkých dobrotách a dokonca aj v nízkotučných jogurtoch.

Tuky sú nezdravé

Z celkového denného príjmu energie by mali tuky tvoriť 30 %. Tvrdenie, že ich pri diéte nepotrebujeme, teda nie je pravdivé. Áno, ak ich prijímame veľa a prevažne živočíšne tuky, potom môže nastať problém. Živočíšne tuky obsahujú nasýtené mastné kyseliny a zvyšujú „zlý cholesterol“. No zaradenie olivového oleja, maku, sezamu či tekvicových semienok do jedálnička (rastlinné tuky) vám môže iba prospieť. Rastlinné tuky sa zase skladajú z nenasýtených mastných kyselín – napr. omega-3, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie nášho srdca a ciev.


Racionálna strava by mala byť zložená z bielkovín, tukov aj sacharidov. Každá z týchto zložiek je pre naše telo v určitej miere potrebná.

  • Bielkoviny sú stavebnými kameňmi našich svalov.
  • Tuky ochraňujú naše orgány a rozpúšťajú sa v nich vitamíny.
  • Sacharidy nám zase dodávajú energiu pre správne fungovanie mozgu a svalov.


Diéta postavená na jednej zdravej potravine

Počuli ste už o diétach, pri ktorých môžete jesť napríklad iba jablká alebo varené kurča? Zásadným problém všetkých diét, ktoré sú postavené na jednej zdravej potravine je, že vám neposkytnú vyvážený pomer vitamínov, minerálov a iných nevyhnutných zložiek.

Ak budete jesť iba jablká, vášmu telu budú bezprostredne chýbať bielkoviny, no ak sa na dva týždne obmedzíte iba na kuracie mäso, pripravíte sa o príjem vitamínov. Konzumáciou jednej potraviny sa ochudobňujeme o vyváženú stravu, z ktorej viete získať všetko, čo potrebujete.


K racionálnej strave neexistujú skratky

Ak chcete skutočne schudnúť, no pritom si nepoškodiť svoje telo, nespoliehajte sa na diéty, ktoré vás zbytočne pripravia o dávku prospešných látok. Radšej upravte svoj jedálniček tak, aby sa skladal z nutrične vyvážených jedál.

V našom e-shope nájdete zdravé potraviny, ako kokosový olej alebo arašidové maslo, ale aj doplnky výživy pre športovcov. Produkty značky Natural Nutrition vyrábame v tej najčistejšej forme bez pridaných konzervantov, farbív a emulgátorov.

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…