Účinky quinoy vás prekvapia: Ako ju využiť v kuchyni?

Účinky quinoy vás prekvapia: Ako ju využiť v kuchyni?

Drobné zrnká, ktorých názov nevieme poriadne ani vysloviť. Quinoa, obilnina pôvodom z Južnej Ameriky, sa teší veľkej obľube aj v našich končinách. A skutočne má prečo. Jej účinky majú blahodarný vplyv na naše telo i dušu. 


Nemusíte sa obávať, že z nej nenačerpáte dostatok živín. Quinoa má, naopak, mnoho látok, ktoré v tele využijete. Poďme sa pozrieť na tie najdôležitejšie z nich.

  • Prvými v zozname výživných látok sú proteíny, ktoré sú nevyhnutne dôležité pre našu energiu a rast svalovej hmoty. Quinoa je preto vhodnou potravinou pre vegánov a vegetariánov.
  • Jej ďalšou zložkou je vláknina, zabezpečujúca dobré trávenie a odplavovanie škodlivých látok z tela. Quinoa obsahuje až dvakrát viac vlákniny ako iné obilniny.
  • Nie je skúpa ani na dôležité minerálne látky, ako vápnik alebo horčík. Presne táto kombinácia vám zabezpečí sladký spánok.
  • vitamínov v nej nájdeme B, A, C a E. Má dokonca o polovicu viac vitamínu E ako pšenica.


Aké sú jej účinky? Prečo ju jesť?

Vyvážená zmes nutričných látok spôsobuje jej komplexný prínos pre naše telo. Je zdravšou  alternatívou k ryži alebo iným sacharidovým prílohám, ktoré sa najčastejšie podávajú k mäsu. Vďaka bohatej nádielke vitamínov, minerálov, bielkovín či vlákniny dobre vplýva na naše zdravie.

Príprava je jednoduchá

Ako sme spomínali, quinoa je veľmi podobná ryži. Poznáme jej tri druhy – bielu, červenú a čiernu. Pripravuje sa podobne, takmer identicky, ako ryža. Pomer quinoy a vody je jedna šálka obilniny na dve šálky vody.

Postup je teda taký, že do vriacej vody pridáme prepláchnutú quinou, ktorú dusíme asi 20 minút. Vodu môžeme osoliť a pridať do nej trochu olivového oleja. Quinou môžete využiť do množstva jedál – šalátov, polievok, placiek, palaciniek či ako prílohu k hlavnému jedlu. Jej využitie je skutočne rôznorodé.

Quinou si môžete kúpiť aj v našom e-shope za skvelú cenu. E-shop Namaximum predáva kvalitné doplnky výživy pre športovcov a zdravé potraviny. Mnoho informácií o našich produktoch sa dozviete na našom blogu.