Zabudnite na jarnú únavu - s fenylalanínom a vitamínom B6

Zabudnite na jarnú únavu - s fenylalanínom a vitamínom B6

Zimné obdobie je úspešne za nami, no poniektorí z nás teraz musia čeliť obávanej jarnej únave. Vonku je krásne, slnečné počasie a namiesto toho, aby Vás slnko vytiahlo za prah dverí,  vy zaspávate dokonca aj na stoličke, musíte čítať tie isté stránky  2x, nedokážete si veľa zapamätať – jednoducho ste unavení, aj keď nemáte dôvod. 


Čo sa to deje? 

Jarná únava nie je spôsobená vírusmi, ani baktériami – nie je chorobou, ale určitým stavom mysle. Ale akým?

Každá myšlienka, každá spomienka, každá emócia, dokonca vôľa pohybovať svalom je spôsobená uvoľnením neurotransmiterov v mozgu. Ide o prírodné látky vyprodukované neurónmi v mozgu. Neurotransmitery prenášajú informácie z jedného neurónu do druhého (preto sa im aj hovorí neurotransmitery).

Noradrenalín (neurotransmiter), zohráva dôležitú úlohu v mozgových procesoch, vrátane mentálnej energie, bdelosti, pozornosti,...

Zakaždým, keď vyjdeme z dverí do chladného, mrazivého počasia sa noradrenalín prebudí. Ako zima skončí, dni sú teplejšie, jasnejšie a dlhšie. Čo je síce priaznivé, no takéto oteplenie z časti podporuje ospalosť, pretože inhibuje uvoľňovanie noradrenalínu.


Ako zmierniť symptómy jarnej únavy?

Na to, aby ste jej aspoň z časti predišli je potrebné mozog nutrične vyživiť tak, aby bol schopný produkovať neurotransmitery (ako je aj spomínaný noradrenalín) potrebné pre správnu funkciu organizmu.

Základnou živinou je esenciálna aminokyselina L-fenylalanín v kombinácii s vitamínom B6 (potrebný pre premenu tryptofánu na serotonín), vitamínom C a kyselinou listovou.


L-fenylalanín

Fenylalanín sa vyskytuje v 3 formách: L-fenylalanín, D-fenylalanín a DL-fenylalanín.

L-fenylalanín je prirodzená forma aminokyseliny, D-fenylalanín sa pripravuje v laboratóriu a DL-fenylalanín obsahuje oba spomínané typy.

Po požití sa L-fenylalanín premieňa na L-tyrozín, neesenciálnu aminokyselinu potrebnú pre správnu produkciu neurotransmiterov. Tieto neurotransmitery zohrávajú dôležitú úlohu v nervovom systéme a v riadení stresových situácií.  

Aj napriek tomu, že táto aminokyselina je dôležitá, jej množstvo v tele musí byť pod kontrolou.

Vysoká úroveň môže spôsobiť neurologické problémy a malé množstvo zas môže znížiť produkciu proteínov. Fenylalanín má tendenciu kolísať a v takomto prípade enzým fenylalanínhydroxyláza ovláda jeho úroveň.

Niektorí ľudia však tento enzým nemajú a nedokážu tak túto hladinu kontrolovať. Musia neustále sledovať príjem bielkovín a vyhýbať sa výrobkom s obsahom aspartámu. Pre takýchto ľudí (tzv. fenylketonurikov) je užívanie tejto aminokyseliny neprípustné!

Vždy sa snažte túto aminokyselinu užívať ráno, aby nedošlo k narušeniu spánkového cyklu. Rovnako ako iné aminokyseliny aj túto je vhodné užívať na lačný žalúdok a oddelene od iných doplnkov s obsahom bielkovín. 


 Autor článku: Vladimír Roško - Kult tela z môjho pohľadu

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…