Enzýmy
Enzýmy sú špecifické organické molekuly urýchľujúce reakcie prebiehajúce v živých organizmoch (pôsobia ako biokatalyzátory). Zúčastňujú sa na rastových, metabolických procesoch či, napríklad, trávení prijatej potravy - pomáhajú štiepiť jednotlivé bielkoviny, sacharidy a tuky na jednoduchšie stavebné celky. Drvivá väčšina enzýmov sú bielkovinového pôvodu. V prirodzenej podobe ich tvorí celý rad rôznych mikroorganizmov, vrátane húb či dokonca niektorých mäsožravých rastlín.
Najväčšou skupinou enzýmov, dostupných vo forme výživových doplnkov, sú tráviace enzýmy. Tie môžeme rozdeliť do 4 základných skupín podľa typu molekúl, ktoré rozkladajú:
- proteázy - rozkladajú bielkoviny na aminokyseliny
- lipázy - rozkladajú tuky na glycerol a mastné kyseliny
- sacharázy - rozkladajú polysacharidy a disacharidy na jednoduché cukry (monosacharidy)
- nukleázy - rozkladajú nukleové kyseliny na nukleotidy
CHARAKTERISTIKA VYBRANÝCH ENZÝMOV
- PAPAÍN
Významným spôsobom redukuje množstvo bielkovín, ktoré sa teplom ničia, a tým umožňuje, aby ich telo využilo vo svoj prospech - či už na budovanie svalov, ale aj na zabezpečenie iných fyziologických pochodov [1]. Získava sa frakcionovaním, odstreďovaním a ultrafiltráciou šťavy získanej z nezrelých plodov papáje. Už Indiáni pred stáročiami spozorovali, že mäso zabalené v listoch papáje rýchlo zmäkne. Za túto skutočnosť mohol práve papaín.
- BROMELAÍN
Napomáha nielen tráveniu bielkovín, ale tiež podporuje procesy vedúce k celkovej telesnej regenerácii. Nájdeme ho, napríklad, v ananáse.
- GLYCÍN BETAÍN
Chráni organizmus pred nežiadúcimi účinkami dehydratácie. Nájdeme ho, napríklad, v špenáte či v morských plodoch.
- AMYLÁZA
Jedna z najvýznamnejších karbohydráz, rozkladajúca polysacharidy na menšie jednotky (di a monosacharidy). Iniciuje trávenie sacharidov už v ústnej dutine, no nájdeme ho aj v pankrease [2].
- PROTEÁZA
Enzým, resp. skupina enzýmov rozkladajúcich bielkoviny na menšie časti (peptidy). Z hľadiska vývoja druhov živých organizmov patria proteázy medzi najstaršie známe bielkoviny, ktoré sa vyvinuli už u primitívnych organizmom, tzv. Archebaktérií. Najznámejšou proteázou je pepsín, ktorá iniciuje rozklad bielkovín v žalúdku. Ďalší enzým zo skupiny proteáz, ktorý pomáha tráveniu bielkovín, tentokrát v tenkom čreve, je trypsín. Je tvorený bunkami pankreasu v neaktívnej forme ako trypsinogén a následne sa biochemickou reakciou “aktivuje” do finálnej podoby.
- LIPÁZA
Enzým zo skupiny hydroláz rozkladajúci tuky na menšie časti - glycerol a mastné kyseliny. Týmto spôsobom riadi nielen množstvo vytvoreného tuku, ale aj redukciu jeho zásob. Lipázy sú prítomné prakticky vo všetkých životne dôležitých orgánoch ľudského tela, v rámci tráviaceho traktu ho obsahujú predovšetkým ústna dutina a predovšetkým pankreas.
DÁVKOVANIE A SPÔSOB UŽÍVANIA
V prípade užívania enzýmov vo forme výživových doplnkov neexistujú všeobecne platné odporúčania na ich optimálne dávkovanie. Vo vedeckých štúdiách sa najčastejšie pracuje s zmesami obsahujúcimi viacero enzýmov a efektívne dávky sa medzi nimi výrazne líšia [3]. Pokiaľ s ich užívaním ešte len začínate, pozorujte, ako a či vôbec na vás enzýmy pôsobia. Pokiaľ nezaznamenáte očakávaný efekt, poraďte sa s odborníkom - lekárom či nutričným terapeutom.
REFERENCIE:
- Borrell, B. (2009). Churn Baby, Churn. Using Virtual Stomachs to Regurgitate the Mysteries of Digestion. Scientific America [online] http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=virtual-stomachs-explain-digestion&page=3
- Betain. (2009). Wikipedia. [Online] http://en.wikipedia.org/wiki/Betaine
- Ianiro G, Pecere S, Giorgio V, Gasbarrini A, Cammarota G. Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. Curr Drug Metab. 2016;17(2):187–193.