Esenciálne aminokyseliny - EAA alebo BCAA?

Esenciálne aminokyseliny - EAA alebo BCAA?

Aminokyseliny sú základné stavebné jednotky proteínov. Jedná sa o organické zlúčeniny navzájom prepojené prostredníctvom peptidovej väzby. Každá aminokyselina musí obsahovať najmenej jednu aminoskupinu (-NH2) a súčasne aspoň jednu karboxylovú skupinu (-COOH). Sú základnou stavebnou zložkou proteínov.


Štruktúra

Jednotlivé aminokyseliny (základné stavebné jednotky, monoméry) sa vzájomne spájajú do väčších celkov. Pokiaľ dôjde k spojeniu 2 až 100 aminokyselín, vzniknú peptidy. Ak sa spojí 100 a viac aminokyselín, hovoríme o proteínoch. Biologické vlastnosti proteínov sú dané druhom aminokyselín, ich poradím a ich vzájomnými priestorovými vzťahmi. Aminokyseliny predstavujú 75% čistej telesnej hmotnosti, tvoria 95% svalov (vrátane srdcového) a 100% hormónov, neurotransmiterov a neuropeptidov [1].

Výskyt

Vo voľnej prírode sa nachádza vyše 700 rôznych aminokyselín [2]. Avšak v živých organizmoch, resp. v ich proteínoch, sa vyskytuje iba 22 z nich, tzv. proteinogénnych (biogénnych) aminokyselín. V ľudskom tele sa pritom vyskytuje 20 aminokyselín, pričom 9 z nich je esenciálnych, čo znamená, že telo si ich nevie vytvoriť samé a je potrebné ich prijať buď zo stravy, alebo zo suplementov. Je potrebné zdôrazniť, že biologický význam proteinogénnych aminokyselín je priamo úmerný zastúpením najmenej početnej z nich. Zjednodušene povedané, pokiaľ v tele chýba aspoň jedna aminokyselina, zvyšných 19 je prakticky nepoužiteľných [3].

Druhy


Esenciálne aminokyseliny podrobne

FENYLALANÍN– Pomáha telu používať iné aminokyseliny, proteíny a enzýmy. Je prekurzorom tyrozínu a zároveň neurotransmiterov dopamínu, adrenalínu a noradrenalínu. 

HISTIDÍN – V ľudskom tele funguje ako prekurzor pre výrobu histamínu a karnozínu. Histamín je signálna molekula spúšťajúca zápalovú reakciu a slúži ako neurotransmiter. Karnozín je predovšetkým pufrom (látkou udržujúcou stabilné pH vo vnútri buniek). Hraje tiež úlohu v regulácii vstupu iónov do buniek, svalového sťahu, ochrany pred kyslíkovými radikálmi a nechcenou glykáciou v bunkách [5]. 

IZOLEUCÍN – Pomáha pri obnovovaní svalových vláken po namáhavej fyzickej aktivite.

LEUCÍN– Spolu s izoleucínom a valínom patrí medzi aminokyseliny s rozvetveným reťazcom (BCAA), ktoré sú vysoko účinné pre stimuláciu syntézy bielkovín v priečne pruhovaných (kostrových) svaloch [7]. V porovnaní s ostatnými aminokyselinami je jeho vplyv nepomerne výraznejší. Jednou z najlepšie preskúmaných ciest je cesta mTOR (Mechanic Target of Rapamycine). Zníženie hladín leucínu signalizuje mTOR nedostatok bielkovín, v dôsledku čoho sa zablokuje tvorba nových bielkovín. Platí to, samozrejme, aj naopak – zvýšené koncentrácie leucínu signalizuje mTOR, že v tele existuje dostatok bielkovín zo stravy a zapne celkovú syntézu bielkovín. 

LYZÍN - Hrá hlavnú úlohu pri vstrebávaní vápnika, budovaní svalov, zotavovaní sa po chirurgických zákrokoch, alebo zraneniach a pri produkcii telesných hormónov, enzýmov a protilátok. Rovnako sa ukázalo, že zohráva podstatnú úlohu u ľudí trpiacich anémiou, nakoľko vplýva na celkový príjem železa a následnú koncentráciu feritínu (zásobného proteínu obsahujúceho železo) v krvnej plazme [8].

METIONÍN – Je zdrojom síry, preto bráni problémom s kožou a jej derivátmi, podporuje rast vlasov. Je prirodzenou chelatačnou látkou pre ťažké kovy [9].

TREONÍN– Je dôležitý pre zdravú kožu a zuby, nakoľko je súčasťou zubnej skloviny, kolagénu a elastínu. 

TRYPTOFÁN – Je prekurzorom pri biosyntéze sérotonínu, melatonínu a niacínu (vitamínu B3)

VALÍN– Je esenciálny pre mentálne zdravie, koordináciu svalov a emocionálny pokoj. Má vplyv na rast svalov, regeneráciu tkanív a udržiavanie energie.


Zdroje esenciálnych aminokyselín [7]

  • FENYLALANÍN – mliečne výrobky, mäso, sója, ryby, fazule, orechy
  • HISTIDÍN – mäso, ryby, hydina, orechy, semienka
  • IZOLEUCÍN – mäso, ryby, hydina, vajcia, syr, šošovica, orechy, semiačka
  • LEUCÍN – mliečne výrobky, sója, strukoviny
  • LYZÍN – mäso, vajcia, sója, čierna fazuľa, quinoa, tekvicové semiačka
  • METIONÍN – vajcia, orechy, semienka
  • TREONÍN – cottage cheese, pšeničné klíčky
  • TRYPTOFÁN – pšeničné klíčky, cottage cheese, kuracie mäso, morčacie mäso
  • VALÍN – sója, syr, arašidy, huby, zelenina


BCAA vs. EAA

Ako sme spomínali už vyššie, v prípade, že niektorá z aminokyselín je v ľudskom tele prítomná v nedostatočnom množstve, ani ostatné aminokyseliny nemôžu dostatočne plniť svoje funkcieZ tohto hľadiska je súčasný trend vyzdvihovať úlohu BCAA pred EAA viac ako nežiadúci. Telo potrebuje VŠETKY aminokyseliny s rovnakou dôležitosťou. To, že budete v rámci výživových doplnkov uprednostňovať tie s vyšším obsahom BCAA nemusí byť v zásade na škodu, ale to len za predpokladu, že dohliadnete na dostatočný príjem aj ostatných aminokyselín. Zjednodušene povedané, ak môžete, radšej uprednostňujte suplementáciu EAA pred BCAA.

EAA sú zdrojom všetkých esenciálnych aminokyselín, BCAA obsahujú iba 3 esenciálne aminokyseliny (L-leucín, L-izoleucín, L-valín).


ZDROJE:

  1. OLIVIERA, R. The Essentials – Part One. UC Davis Integrative Medicine. [online]. 2016. Dostupné z: https://ucdintegrativemedicine.com/2016/02/the-essentials-part-one/#gs.q8isp4
  2. KOLEKTÍV AUTOROV. Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny. Vysoká škola chemicko-technologická [online]. 2014. Dostupné z: https://web.vscht.cz/~dolezala/CHPP/4%20Aminokyseliny.pdf
  3. KIRSCHMANN, J. Nutrition Almanac. McGraw-Hill Education, 2007, 371 s., ISBN 00-714-3658-8.
  4. KOLEKTÍV AUTOROV. Phenylalanine. National Center for Biotechnology Information. PubChem Database [online]. Dostupné z: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/L-phenylalanine
  5. ARTIOLI, G., SALE, C. et al. Carnosine in health and disease. European Journal of Sport Science [online]. 2019, č. 19, s. 30-39. ISSN 1746-1391. DOI: https://doi.org/10.1080/17461391.2018.1444096. Dostupné z: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17461391.2018.1444096?journalCode=tejs20
  6. NISHIMURA, J., MASAKI, T. et al. Isoleucine prevents the accumulation of tissue triglycerides and upregulates the expression of PPARalpha and uncoupling protein in diet-induced obese mice. The Journal of Nutrition [online]. 2010, roč. 3, číslo 140, s. 496-500. Dostupné z: https://academic.oup.com/jn/article/140/3/496/4600398
  7. BERRY, J. What to know about essential amino acids [online]. 2019. Dostupné z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324229.php
  8. RUSHTON, D. Nutrition factors and hair loss. Clinical and Experimental Dermatology [online]. 2002, roč. 27, číslo 5, s. 396-404. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365 2230.2002.01076.x?sid=nlm%3Apubmed
  9. FENG, R., NIU, C. et al. Histidine supplementation improves insulin resistance through suppressed inflammation in obese women with the metabolic syndrome: a randomised controlled trial. Diabetologia [online]. 2013, roč. 56, číslo 5, s. 985-994. Dostupné z: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-013-2839-7
  10. SZOLCSÁNYI, P. Od Aspirínu k Viagre. Chemicko-technologická fakulta STU BA [online]. Dostupné z: http://www.chtf.stuba.sk/~szolcsanyi/education/files/Od%20Aspirinu%20k%20Viagre.pdf
  11. KOLEKTÍV AUTOROV. Methionine. National Center for Biotechnology Information. PubChem Database [online]. Dostupné z: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/L-methionine
Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…