Esenciálne aminokyseliny: Metionín a jeho základné vlastnosti

Esenciálne aminokyseliny: Metionín a jeho základné vlastnosti

L-metionín je esenciálnou aminokyselinou, ktorá predstavuje dôležitú súčasť bielkovín zodpovedných za pestré spektrum rôznych fyziologických funkcií v ľudskom organizme, podpora tvorby kolagénu či dobrej nálady. Na rozdiel od mnohých iných aminokyselín, naše telo si ju nedokáže vytvoriť a je tak odkázané na jeho príjem zo stravy. Vo vysokých koncentráciách ho nájdeme, napríklad, v mäse, mliečnych výrobkoch či strukovinách. Prečo je L-metionín taký dôležitý a kto ho predovšetkým potrebuje?

Ako sme už spomínali v úvode, L-metionín je nevyhnutný pre správne fungovanie mnohých fyziologických procesov v ľudskom tele. Zúčastňuje sa na rozklade tukov a bráni ich ukladaniu v pečeni a v cievach, podporuje správne fungovanie tráviacej sústavy, bráni lámavosti vlasov, urýchľuje bunkových metabolizmus [1]. Taktiež hraje úlohu v translácii m-RNA, procesu zodpovedného za správnu tvorbu jednotlivých aminokyselín, ktoré predstavujú základné stavebné kamene každej bielkoviny [2]. Vplyv L-metionínu je v tomto smere najvýraznejší pri syntéze L-cysteínu, glutatiónu (antioxidant), homocysteínu (prispieva k normálnej činnosti nervového systému) a taurínu (antioxidant, regulátor iónov, oddiaľovač únavy), resp. pri správnom vstrebávaní zinku a selénu. L-metionín je zdrojom síry, a preto je aj výborným antioxidantom, pomáhajúcim chrániť naše telo pred vplyvom voľných radikálov, svojou činnosťou urýchľujúcich bunkové starnutie [3]. Aby toho nebolo málo, zapája sa aj do tvorby zlúčeniny s komplikovaným názvom S-Adenozyl-L-metionínu (SAM-e), ktorý slúži ako prirodzený prekurzor pri tvorbe prenášačov nervových vzruchov v mozgu a prispieva k správnej funkcii kĺbov [4]. Metionín spolu s vitamínmi B9 (kyselina listová), B12 a C podporuje tvorbu monoamínov, ktorých pôsobením vzniká z aminokyseliny tryptofánu serotonín a dopamín, resp. z aminokyseliny tyrozínu adrenalín a noradrenalín. Tie rozhodujú o pocite šťastia, optimizmu a psychického pokoja [5]. 

O L-metioníne nepíšeme na našich stránkach len tak náhodou. Pretože sa podieľa na tvorbe bielkovín, postupne sa rozvíjajúci výskum a preukázané pozitívne účinky na rozvoj svalovej hmoty a sily zvýšil nielen všeobecné povedomie o jeho existencii, ale prispel k jeho zvýšenej popularite medzi amatérskymi aj profesionálnymi cvičencami [6]. Bielkoviny nášho tela pozostávajú zo vzájomných kombinácií dvadsiatich, tzv. proteinogénnych aminokyselín. Na to, aby bielkoviny fungovali tak ako majú, je potrebné, aby sa v našom tele zakaždým nachádzalo dostatočné množstvo každej jednej aminokyseliny, L-metionín nevynímajúc. Ešte väčší záujem o jeho dodávku by mali mať športovci, aby ťažili z jeho pozitívneho vplyvu na rozvoj svalstva, svalovej sily a regenerácie po náročnom fyzickom výkone. 

Vzhľadom k tomu, že L-metionín patrí medzi esenciálne aminokyseliny, ktoré si naše telo nedokáže vytvoriť, existujú len dva spôsoby, ako ho do nášho tela môžeme dostať. Buď stravou, alebo prostredníctvom výživových doplnkov. Medzi potraviny, v ktorých sa L-metionín nachádza v najväčších množstvách, patrí mäso akéhokoľvek druhu, ryby, mlieko a mliečne výrobky (najmä syry), strukoviny či quinoa. Pretože jeho doporučená denná dávka predstavuje 25 miligramov na každý gram prijatej bielkoviny, dodržať toto množstvo nemusí byť úplne jednoduché a doplnok výživy v tomto smere príde viac ako vhod.  

 

ZDROJE

  1. Martínez Y, Li X, Liu G, et al. The role of methionine on metabolism, oxidative stress, and diseases. Amino Acids. 2017;49(12):2091‐2098. doi:10.1007/s00726-017-2494-2
  2. Cooper GM. The Cell: A Molecular Approach. 2nd edition. Sunderland (MA): Sinauer Associates; 2000. Translation of mRNA. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9849/
  3. Levine RL, Moskovitz J, Stadtman ER. Oxidation of methionine in proteins: roles in antioxidant defense and cellular regulation. IUBMB Life. 2000;50(4-5):301‐307. doi:10.1080/713803735
  4. Bressa GM. S-adenosyl-l-methionine (SAMe) as antidepressant: meta-analysis of clinical studies. Acta Neurol Scand Suppl. 1994;154:7‐14. doi:10.1111/j.1600-0404.1994.tb05403.x
  5. Ishikawa T, Sakabe T, Nishiyama Y, et al. Nihon Yakurigaku Zasshi. 1986;88(6):425‐431. doi:10.1254/fpj.88.425
  6. Dioguardi FS. Clinical use of amino acids as dietary supplement: pros and cons. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2011;2(2):75‐80. doi:10.1007/s13539-011-0032-8
Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…