Fit veterníky
Máte radi veterníky, ale nevyhľadávate ich príliš často, pretože sa jedná o kalorickú bombu?
Skúste si ich upiecť podľa nášho receptu. Tieto veterníky sú zdravšie, bez cukru a sú obohatené o bielkoviny.
Budete prekvapení, ako skvele chutia!
Potrebné suroviny na cesto:
- 125 ml mlieka
- 125 ml vody
- 100 g ghee
- 150 g špaldovej múky
- 4 vajcia
Postup:
- Najskôr privedieme v hrnci mlieko s vodou a ghee do varu.
- Potom pridáme do hrnca múku a miešame, kým nám nevznikne jednotné pružné cesto, ktoré sa bude prichytávať na steny hrnca.
- Akonáhle sa cesto prestane lepiť, necháme ho schladnúť a potom do neho postupne vmiešame 4 vajcia.
- Cesto premiestnime do zdobiaceho vrecka s ostro rezanou trubičkou a tvoríme na plech veterníky.
- Dáme piecť na 200 stupňov na 8 minút, potom teplotu rúry znížime na 150 stupňov a pečieme ďalších 10 minút.
- Po vytiahnutí z rúry veterníky rozrežeme na pol, aby sme ich mohli naplniť krémom.
Potrebné suroviny na karamelový krém:
- 1 vrecúško karamelového pudingu
- Erythritol podľa chuti
- 250 ml mlieka
- 200 g ricotty
- 30g vanilkového/karamelového srvátkového proteínu
Postup:
- Najskôr uvaríme puding a dosladíme ho podľa chuti.
- Necháme vychladnúť a potom do pudingu zašľaháme ricottu a proteín.
- Hotovým krémom veterníky naplníme.
Potrebné suroviny na karamelovú polevu:
Postup prípravy karamelovej polevy:
- Rozpustíme si ghee, vmiešame doň karamelový topping a vytvoríme tak polevu, do ktorej namáčame veterníky.
- Potom môžeme veterníky dozdobiť podľa ľubovôle - napr. lyofilizovaným ovocím.
- Necháme odležať v chladničke a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť!
Výživové údaje na 1 veterník (celkovo 10 veterníkov):
Kalórie | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky |
170 kcal | 7 g | 11 g | 10 g |
Autor: Barbora Boháčková