Jednoduché sacharidy: Čo je to VitarGo a aké sú jeho najväčšie výhody?

Jednoduché sacharidy: Čo je to VitarGo a aké sú jeho najväčšie výhody?

Hľadáte nápoj, ktorý Vám poskytne skutočne rýchly prísun energie, no pritom nezaťaží tráviaci trakt, aby ste mohli podávať špičkový športový výkon či už v prírode alebo vo fitku? V tomto článku si povieme o produkte VitarGo®, jedinečnom zdroji jednoduchých sacharidov, akomsi vyššom leveli bežne dostupných energetických nápojov, ktoré nie sú z hľadiska výživy tou najlepšou voľbou. 


Potréningový čas je bezpochyby jedno z kľúčových období pre každého cvičiaceho jedinca, ktorý si chce vybudovať svoju postavu a zároveň zlepšiť svoj športový výkon. Živiny, ktoré vtedy do svojho tela prijmeme, majú výrazný vplyv na dosahovanie našich stanovených cieľov. Veď nie nadarmo sa hovorí, že postava sa z drvivej časti tvorí práve v kuchyni. Mnohí z vás už určite počuli o tzv. anabolickom okne, zlatých 60 minútach, kedy kvalita živín má vplývať na potréningovú stimuláciu rastu svalov, metabolizmus živín a regeneráciu. Preto mnohé spoločnosti a obchody s výživovými doplnkami kladú v rámci marketingu dôraz na túto problematiku a využívajú ho ako argument na predaj svojich produktov, obzvlášť jednoduchých sacharidov, resp. gainerov, ktoré sú na prípravu finančne nenáročné a spolu s maržou obchodníka prinášajú povestných “za málo peňazí veľa muziky”. My v NaMaximum tento prístup rozhodne neuznávame. Na jednej strane preto, že vieme, že anabolické okno netrvá 60 minút, ale prakticky celých 24 hodín [1], a na druhej strane preto, že je našou absolútnou prioritou priniesť zákazníkom len tie najkvalitnejšie produkty, medzi ktoré VitarGo® rozhodne patrí. 

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia vedecké tímy z dvoch švédskych univerzít začali pracovať na výskume zaoberajúcom sa problematikou metabolizmu sacharidov, resp. ich zásobnej formy - glykogénu [2 - 5]. Už predtým mali na svojom konte práce, v ktorých analyzovali vlastnosti kreatínu, dnes už neoddeliteľnej súčasti výživy každého správneho športovca. Ich výskum neskôr viedol k vývoju patentovaného produktu, jedinečného športového nápoja, ktorý by sa svojimi vlastnosťami líšil od bežne dostupných energetických nápojov, ktoré síce vedú k prudkému nárastu hladiny glukózy v krvi a následnému prívalu energie, no ich účinok je krátkodobý, a preto nevhodný pre športovcov venujúcich sa dlhodobým tréningom s vyššou intenzitou. Okrem toho sú náročné na trávenie, spôsobujú žalúdočné ťažkosti či nadúvanie a ich rehydratačná schopnosť je nedostatočná. Bolo preto logickým vyústením prísť na trh s niečím, čo bude disponovať presne opačnými vlastnosťami, a tak vzniklo VitarGo®. 

VitarGo® predstavuje patentovanú sacharidovú zmes vyrobenú extrakciou najčastejšie z kukuričného alebo jačmenného škrobu. Vo všeobecnosti, pokiaľ ide o samotnú extrakciu sacharidov, nezáleží na tom, akého pôvodu škrob je. Či už hovoríme o zemiakovom, pšeničnom, ryžovom či spomínaných kukuričnom alebo jačmennom škrobe, sacharid z neho získame tak či tak. To, čo z výsledného sacharidu robí produkt, schopný nahradiť spotrebovaný glykogén po cvičení, je spôsob samotnej extrakcie, ktorý je v prípade VitarGo® rovnako patentovaný, realizovaný technikou tzv. “handprintu”. Vďaka tomu má VitarGo® nízku osmolalitu (zjednodušene povedané, nenaťahuje do svojej štruktúry prebytočnú vodu a má tak nízky výsledný objem, umožňujúci rýchly prechod tráviacim traktom) a vysokorozvetvenú molekulárnu štruktúru [6]. Vďaka týmto vlastnostiam nepredstavuje záťaž pre tráviaci trakt a v žalúdku sa rýchlo spracováva - jeho vstrebávanie do krvi prebieha v porovnaní s inými komerčnými produktmi dvojnásobnou rýchlosťou. Čím rýchlejšie sa do krvi dostane, tým rýchlejšie sa umožní doplnenie glykogénu vo svaloch a v pečeni, ktorý je pre rekonvalescenciu kľúčový. Nehovoriac o tom, že nepríjemné bolesti brucha, nadúvanie a plynatosť sú v prípade VitarGo® čírou utópiou [7, 8]. 

Rýchle vyprázdňovanie žalúdka a trávenie má za následok rýchle zvýšenie hladiny glukózy (glykémie) v krvi. V tejto chvíli sa uplatňuje účinok hlavného antikatabolického hormónu inzulínu, ktorý špecifickými signálnymi cestami umožňuje svalovým bunkám na jednej strane prijať glukózu, aminokyseliny a ďalšie dôležité látky, na strane druhej bráni odbúravaniu bielkovín, ktorý nastáva po intenzívnom tréningu. Čím rýchlejšie tieto procesy prebiehajú, tým rýchlejšia je výsledná rekonvalescencia. Z tohto pohľadu VitarGo® ťažko hľadá rovnocennú konkurenciu. Ukazuje sa, že VitarGo® je najvhodnejšie pre zlepšenie výkonu počas tréningov s krátkou oddychovou pauzou. V jednej z publikovaných štúdií sa tri skupiny mužov podrobilo trom rôznym tréningom navrhnutým tak, aby u nich nastalo úplné vyčerpanie svalového glykogénu. Prvej skupine bolo následne podaných 100 gramov suplementu VitarGo®, druhej rovnaké množstvo polysacharidu maltodextrínu a tretia skupina vypila vodu osladenú umelým sladidlom. Všetky tri skupiny testovali svoju výkonnosť na bicyklovom ergometri v 15-minútových cykloch s dvojhodinovým oddychom. Skupina užívajúca VitarGo® dosahovala po druhom tréningovom cykle lepšie výsledky ako zostávajúce dve skupiny a vzostup hladiny inzulínu bol približne 1.8 krát vyšší a rýchlejší v porovnaní s maltodextrínom [9]. 

Odporúčaná jednorazová dávka VitarGo® je 30 gramov. Doporučenú dávku rozmiešajte v približne 400 mililitroch studenej vody alebo v obľúbenom nápoji. Odporúčané je jeho užívanie buď 30 minút pred tréningom, počas dlhších tréningov ako doplnok v priebehu cvičenia, alebo do 10 minút po ukončení tréningu. VitarGo® sa môže v jedálničku uplatniť rôznymi spôsobmi. Je obľúbený ako súčasť palaciniek, cereálií, ovsených vločiek či koláčov, no je tiež skvelým doplnkom do športových nápojov a gélov. Pokiaľ užívate kreatín, odporúčame, aby ste ho užívali súčasne s ním, vzhľadom k už spomínanému zvyšovaniu sekrécie inzulínu, ktorý zlepšuje jeho zabudovávanie do svalov stimuláciou príslušných bunkových transportérov. To isté platí aj v prípade, ak užívate, napríklad BCAA, esenciálne aminokyseliny (EAA), kofeín, L-glutamín, elektrolyty alebo karnitín. 

 

ZDROJE

  1. Kopunec, S. Anabolické okno po tréningu - zbytočný strašiak alebo čarovný čas pre svalové prírastky? Prevzaté z: https://fitclan.sk/strava/anabolicke-okno-po-treningu-zbytocny-strasiak-alebo-carovny-cas-pre-svalove-prirastky/
  2. Bergstrom, J., Hermansen, L., Hultman, E., & Saltin, B. (1967). Diet, muscle glycogen and physical performance. Acta Physiologica Scandinavica, 71, 140 – 150.
  3. Bergstrom, J., & Hultman, E. (1966). Muscle glycogen synthesis after exercise: An enhancing factor localized to the muscle cells in man. Nature, 210, 309 – 310.
  4. Bergstrom, J., & Hultman, E. (1967a). A study of the glycogen metabolism during exercise in man. Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation, 19, 218 – 228.
  5. Bergstrom, J., & Hultman, E. (1967b). Synthesis of muscle glycogen in man after glucose and fructose infusion. Acta Medica Scandinavica, 182, 93 – 107.
  6. Oliver, J. M., Almada, A. L., Eck, L. E. V., et al. (2016). Ingestion of High Molecular Weight Carbohydrate Enhances Subsequent Repeated Maximal Power: A Randomized Controlled Trial. Plos One, 11(9).
  7. J. B. Leiper, K. Piehl Aulin, K. Sö. (2000). Improved Gastric Emptying Rate in Humans of a Unique Glucose Polymer with Gel-forming Properties. Scandinavian Journal of Gastroenterology, 35(11), 1143–1149. 
  8. Aulin, K. P., Söderlund, K., & Hultman, E. (2000). Muscle glycogen resynthesis rate in humans after supplementation of drinks containing carbohydrates with low and high molecular masses. European Journal of Applied Physiology, 81(4), 346–351. 
  9. Stephens, F. B., Roig, M., Armstrong, G., & Greenhaff, P. L. (2008). Post-exercise ingestion of a unique, high molecular weight glucose polymer solution improves performance during a subsequent bout of cycling exercise. Journal of Sports Sciences, 26(2), 149–154.