Jednoduché sacharidy: Čo je to VitarGo a aké sú jeho najväčšie výhody?
Hľadáte nápoj, ktorý Vám poskytne skutočne rýchly prísun energie, no pritom nezaťaží tráviaci trakt, aby ste mohli podávať špičkový športový výkon či už v prírode alebo vo fitku? V tomto článku si povieme o produkte VitarGo®, jedinečnom zdroji jednoduchých sacharidov, akomsi vyššom leveli bežne dostupných energetických nápojov, ktoré nie sú z hľadiska výživy tou najlepšou voľbou.
Potréningový čas je bezpochyby jedno z kľúčových období pre každého cvičiaceho jedinca, ktorý si chce vybudovať svoju postavu a zároveň zlepšiť svoj športový výkon. Živiny, ktoré vtedy do svojho tela prijmeme, majú výrazný vplyv na dosahovanie našich stanovených cieľov. Veď nie nadarmo sa hovorí, že postava sa z drvivej časti tvorí práve v kuchyni. Mnohí z vás už určite počuli o tzv. anabolickom okne, zlatých 60 minútach, kedy kvalita živín má vplývať na potréningovú stimuláciu rastu svalov, metabolizmus živín a regeneráciu. Preto mnohé spoločnosti a obchody s výživovými doplnkami kladú v rámci marketingu dôraz na túto problematiku a využívajú ho ako argument na predaj svojich produktov, obzvlášť jednoduchých sacharidov, resp. gainerov, ktoré sú na prípravu finančne nenáročné a spolu s maržou obchodníka prinášajú povestných “za málo peňazí veľa muziky”. My v NaMaximum tento prístup rozhodne neuznávame. Na jednej strane preto, že vieme, že anabolické okno netrvá 60 minút, ale prakticky celých 24 hodín [1], a na druhej strane preto, že je našou absolútnou prioritou priniesť zákazníkom len tie najkvalitnejšie produkty, medzi ktoré VitarGo® rozhodne patrí.
V šesťdesiatych rokoch minulého storočia vedecké tímy z dvoch švédskych univerzít začali pracovať na výskume zaoberajúcom sa problematikou metabolizmu sacharidov, resp. ich zásobnej formy - glykogénu [2 - 5]. Už predtým mali na svojom konte práce, v ktorých analyzovali vlastnosti kreatínu, dnes už neoddeliteľnej súčasti výživy každého správneho športovca. Ich výskum neskôr viedol k vývoju patentovaného produktu, jedinečného športového nápoja, ktorý by sa svojimi vlastnosťami líšil od bežne dostupných energetických nápojov, ktoré síce vedú k prudkému nárastu hladiny glukózy v krvi a následnému prívalu energie, no ich účinok je krátkodobý, a preto nevhodný pre športovcov venujúcich sa dlhodobým tréningom s vyššou intenzitou. Okrem toho sú náročné na trávenie, spôsobujú žalúdočné ťažkosti či nadúvanie a ich rehydratačná schopnosť je nedostatočná. Bolo preto logickým vyústením prísť na trh s niečím, čo bude disponovať presne opačnými vlastnosťami, a tak vzniklo VitarGo®.
VitarGo® predstavuje patentovanú sacharidovú zmes vyrobenú extrakciou najčastejšie z kukuričného alebo jačmenného škrobu. Vo všeobecnosti, pokiaľ ide o samotnú extrakciu sacharidov, nezáleží na tom, akého pôvodu škrob je. Či už hovoríme o zemiakovom, pšeničnom, ryžovom či spomínaných kukuričnom alebo jačmennom škrobe, sacharid z neho získame tak či tak. To, čo z výsledného sacharidu robí produkt, schopný nahradiť spotrebovaný glykogén po cvičení, je spôsob samotnej extrakcie, ktorý je v prípade VitarGo® rovnako patentovaný, realizovaný technikou tzv. “handprintu”. Vďaka tomu má VitarGo® nízku osmolalitu (zjednodušene povedané, nenaťahuje do svojej štruktúry prebytočnú vodu a má tak nízky výsledný objem, umožňujúci rýchly prechod tráviacim traktom) a vysokorozvetvenú molekulárnu štruktúru [6]. Vďaka týmto vlastnostiam nepredstavuje záťaž pre tráviaci trakt a v žalúdku sa rýchlo spracováva - jeho vstrebávanie do krvi prebieha v porovnaní s inými komerčnými produktmi dvojnásobnou rýchlosťou. Čím rýchlejšie sa do krvi dostane, tým rýchlejšie sa umožní doplnenie glykogénu vo svaloch a v pečeni, ktorý je pre rekonvalescenciu kľúčový. Nehovoriac o tom, že nepríjemné bolesti brucha, nadúvanie a plynatosť sú v prípade VitarGo® čírou utópiou [7, 8].
Rýchle vyprázdňovanie žalúdka a trávenie má za následok rýchle zvýšenie hladiny glukózy (glykémie) v krvi. V tejto chvíli sa uplatňuje účinok hlavného antikatabolického hormónu inzulínu, ktorý špecifickými signálnymi cestami umožňuje svalovým bunkám na jednej strane prijať glukózu, aminokyseliny a ďalšie dôležité látky, na strane druhej bráni odbúravaniu bielkovín, ktorý nastáva po intenzívnom tréningu. Čím rýchlejšie tieto procesy prebiehajú, tým rýchlejšia je výsledná rekonvalescencia. Z tohto pohľadu VitarGo® ťažko hľadá rovnocennú konkurenciu. Ukazuje sa, že VitarGo® je najvhodnejšie pre zlepšenie výkonu počas tréningov s krátkou oddychovou pauzou. V jednej z publikovaných štúdií sa tri skupiny mužov podrobilo trom rôznym tréningom navrhnutým tak, aby u nich nastalo úplné vyčerpanie svalového glykogénu. Prvej skupine bolo následne podaných 100 gramov suplementu VitarGo®, druhej rovnaké množstvo polysacharidu maltodextrínu a tretia skupina vypila vodu osladenú umelým sladidlom. Všetky tri skupiny testovali svoju výkonnosť na bicyklovom ergometri v 15-minútových cykloch s dvojhodinovým oddychom. Skupina užívajúca VitarGo® dosahovala po druhom tréningovom cykle lepšie výsledky ako zostávajúce dve skupiny a vzostup hladiny inzulínu bol približne 1.8 krát vyšší a rýchlejší v porovnaní s maltodextrínom [9].
Odporúčaná jednorazová dávka VitarGo® je 30 gramov. Doporučenú dávku rozmiešajte v približne 400 mililitroch studenej vody alebo v obľúbenom nápoji. Odporúčané je jeho užívanie buď 30 minút pred tréningom, počas dlhších tréningov ako doplnok v priebehu cvičenia, alebo do 10 minút po ukončení tréningu. VitarGo® sa môže v jedálničku uplatniť rôznymi spôsobmi. Je obľúbený ako súčasť palaciniek, cereálií, ovsených vločiek či koláčov, no je tiež skvelým doplnkom do športových nápojov a gélov. Pokiaľ užívate kreatín, odporúčame, aby ste ho užívali súčasne s ním, vzhľadom k už spomínanému zvyšovaniu sekrécie inzulínu, ktorý zlepšuje jeho zabudovávanie do svalov stimuláciou príslušných bunkových transportérov. To isté platí aj v prípade, ak užívate, napríklad BCAA, esenciálne aminokyseliny (EAA), kofeín, L-glutamín, elektrolyty alebo karnitín.
ZDROJE
- Kopunec, S. Anabolické okno po tréningu - zbytočný strašiak alebo čarovný čas pre svalové prírastky? Prevzaté z: https://fitclan.sk/strava/anabolicke-okno-po-treningu-zbytocny-strasiak-alebo-carovny-cas-pre-svalove-prirastky/
- Bergstrom, J., Hermansen, L., Hultman, E., & Saltin, B. (1967). Diet, muscle glycogen and physical performance. Acta Physiologica Scandinavica, 71, 140 – 150.
- Bergstrom, J., & Hultman, E. (1966). Muscle glycogen synthesis after exercise: An enhancing factor localized to the muscle cells in man. Nature, 210, 309 – 310.
- Bergstrom, J., & Hultman, E. (1967a). A study of the glycogen metabolism during exercise in man. Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation, 19, 218 – 228.
- Bergstrom, J., & Hultman, E. (1967b). Synthesis of muscle glycogen in man after glucose and fructose infusion. Acta Medica Scandinavica, 182, 93 – 107.
- Oliver, J. M., Almada, A. L., Eck, L. E. V., et al. (2016). Ingestion of High Molecular Weight Carbohydrate Enhances Subsequent Repeated Maximal Power: A Randomized Controlled Trial. Plos One, 11(9).
- J. B. Leiper, K. Piehl Aulin, K. Sö. (2000). Improved Gastric Emptying Rate in Humans of a Unique Glucose Polymer with Gel-forming Properties. Scandinavian Journal of Gastroenterology, 35(11), 1143–1149.
- Aulin, K. P., Söderlund, K., & Hultman, E. (2000). Muscle glycogen resynthesis rate in humans after supplementation of drinks containing carbohydrates with low and high molecular masses. European Journal of Applied Physiology, 81(4), 346–351.
- Stephens, F. B., Roig, M., Armstrong, G., & Greenhaff, P. L. (2008). Post-exercise ingestion of a unique, high molecular weight glucose polymer solution improves performance during a subsequent bout of cycling exercise. Journal of Sports Sciences, 26(2), 149–154.