Mandľové kari
Potrebné suroviny:
- 500g kuracích pŕs
Na pastu:
- 1 červená cibuľa
- 1 veľká paradajka
- Hrsť mandlí - rozmixované na prášok
- 1 ČL mleté čili
- 1 PL čerstvý nastrúhaný zázvor
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mletý koriander
- 2 ČL garam masala
Ďalej:
- 100 g biely hustý jogurt
- 100 ml kokosové mlieko, alebo smotana na šľahanie
- 1/2 mletá bio kurkuma
- 2 kari lístky, alebo 1 väčší bobkový list
- 1 ČL hnedý cukor
- 1 PL ghee
- Čerstvý koriander
- Soľ podľa potreby
Príloha: Basmati ryža, alebo chlieb naan.
Postup:
- Kuracie mäso si očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Presunieme si ich do misky.
- Do mixéra vložíme všetky suroviny na pastu (cibuľu a paradajku nakrájajte na kúsky) a všetko spolu rozmixujeme.
- Pastu presunieme k mäsu a pridáme biely jogurt.
- Zľahka premiešame. Necháme marinovať v chladničke aspoň jednu hodinu.
- Po cca hodine marinovania si do panvice pridáme lyžicu ghee.
- Následne pridáme kari listy (alebo bobkový list), ktoré chvíľku opražíme.
- Pridáme marinované kuracie kúsky, štipku soli a restujeme pod pokrievkou cca 10-15min.
- Keď bude mäso orestované, pridáme kurkumu, cukor, kokosové mlieko (alebo smotanu) a zľahka premiešame.
- Podľa potreby dosolíme.
- Kari odstavíme z ohňa a posypeme nasekaným koriandrom.
- Podávame s ryžou, alebo inou zvolenou prílohou
Autor: Kristína Kucká