Nízkohistamínová diéta
Histamínová intolerancia je patologický proces spôsobený nedostatočným odbúravaním histamínu v ľudskom tele. Zvýšené hodnoty histamínu v ľudskom organizme bývajú najčastejšie spôsobené buď jeho zvýšeným príjmom v potrave, alebo vlastnou nadprodukciou histamínu. Hromadenie histamínu môže byť tiež zapríčinené nedostatočnou aktivitu enzýmu diaminooxidázy, ktorý zaisťuje jeho odbúravanie. U týchto ľudí je dôležité konzumovať jedlá s nízkym obsahom histamínu. Zvýšené hodnoty histamínu v potrave vznikajú činnosťou baktérií (potraviny staršieho dáta), technologickou úpravou (kvasenie, fermentácia) alebo prirodzene (kakao, špenát, paradajky atď.).
PRAVIDLÁ NÍZKOHISTAMÍNOVEJ DIÉTY:
- vyhnite sa alebo obmedzte konzumáciu konzervovaných a hotových potravín
- vyhnite sa alebo obmedzte konzumáciu zrejúcich a fermentovaných potravín (zrejúce syry, alkohol, produkty obsahujúce kvasnice a pod.)
- potraviny konzumujte čo najčerstvejšie, pretože množstvo histamínu sa zvyšuje pri ich skladovaní
- mäso spracujte ihneď po jeho kúpe / vytiahnutí z mrazničky (chladničky)
- udržujte čistotu kuchyne
- pripravujte si jedlá čo najviac sami
- uvarené jedlá konzumujte ihneď po uvarení, neodkladajte si ich na nasledujúce dni do chladničky
VHODNÉ POTRAVINY:
- čerstvé mäso akéhokoľvek druhu
- vaječný žĺtok
- čerstvé ovocie (okrem jahôd)
- čerstvá zelenina (okrem paradajok)
- ryža, kukurica, ovos a produkty z nich
- čerstvé pasterizované mlieko a mliečne produkty
- kokosové a ryžové mlieko
- väčšina olejov
- väčšina listových byliniek
- väčšina necitrusových ovocných džúsov
- bylinkové čaje (s výnimkou nižšie uvedených)
NEVHODNÉ POTRAVINY:
- alkohol (existujú však bezhistamínové vína)
- nakladané a konzervované potraviny
- zrejúce syry
- údeniny
- morské plody
- strukoviny
- oriešky
- kakao a čokoláda
- citrusy
- pšenica a produkty z nej
- ocot
- hotové jedlá
- slané pochutiny a sladkosti
- potraviny s obsahom aditív
- vaječné bielka v surovom stave
- vybrané čaje (čierny, zelený, maté)
- energetické nápoje