Plusy užívania kurkumy: viete o všetkých?

Plusy užívania kurkumy: viete o všetkých?

Kurkuma je bylinou, ktorá sa už po stáročia používa pri mnohých zdravotných problémoch. Tento koreň, ktorý je akýmsi bratrancom zázvoru, pochádza z regiónu juhovýchodnej Ázie a pre svoju okulahodiacu zlatistú farbu sa často označuje aj ako indický šafrán.  V tomto článku sa budeme zaoberať všetkými benefitmi, ktoré so sebou pravidelná konzumácia kurkumy prináša a opíšeme aj spôsoby jej využitia v kuchyni. 

ČO JE KURKUMA?

Kurkuma pravá (Curcuma longa) je trváca tropická rastlina vyššie vzrastu z čeľade ďumbierovité, pochádzajúca prevažne z oblastí juhovýchodnej Ázie (90% celosvetovej produkcie prebieha v Indii). Pestuje sa v slnečnom prostredí, pri miernych teplotách (18 - 30 stupňov Celzia), na miestach s vysokým úhrnom zrážok. Rastliny sa zbierajú pre svoje podzemky, ktoré sú známe predovšetkým ako pikantné korenie (karí), obsahujúce žlté farbivo, ktoré sa používa na dochucovanie a farbenie potravín (najmä omáčok, vajec, kuracieho mäsa), no svoje využitie nachádza aj v textilnom (farbenie látok) a kozmetickom priemysle či v tradičnej ajurvédskej medicíne, kde je známa pod názvom haridra. Za zdraviu prospešné účinky vďačí kurkuma obsahu širokého spektra látok - silíc, živíc, farbív (kurkuminoidy) a škrobov. Najvýznamnejšou zložkou je farbivo kurkumín.1 Potraviny s obsahom kurkumínu, sú v štátoch Európskej únie označené kódom E100.   

KURKUMÍN

Kurkumín je látka polyfenolického charakteru rozpustná v tukoch. Jeho molekula sa podobá ubiquinolom a iným fenolom, a to nielen štruktúrou, ale predovšetkým svojou silnou antioxidačnou aktivitou a inhibíciou zápalových mediátorov (NFkB, cyklooxygenázy-2, lipooxygenázy, inducibilnej syntázy oxidu dusnatého, TGF-β) a procesu fibrinogenézy. Jeho biologická dostupnosť je najsilnejšia vtedy, ak sa súčasne prijíma s piperínom, zložkou korenia.2 V experimentálnych štúdiách na zvieracích modeloch bolo zistené, že kurkumín výrazne zlepšil zdravotný stav jedincov s poškodením kardiovaskulárneho, endokrinného, respiračného, tráviaceho, močového a nervového systému.3 Predpokladá sa, že kurkumín môže zvýšiť biodostupnosť vitamínov, koncentráciu α-tokoferolov a zároveň znížiť hladinu celkového cholesterolu.3 Zároveň bolo zistené, že chráni pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia tým, že zmierňuje oxidačný stres a potlačuje patologické procesy vzniknuté vplyvom UV žiarenia.4  

KURKUMA A JEJ PODIEL NA UDRŽANÍ ZDRAVIA

  • kardiovaskulárny systém: hyperhomocysteinémia, expresia zvýšenej prooxidačnej aktivity v tele, je považovaná za rizikový faktor poškodenie kardiovaskulárneho systému. Zvýšený príjem antioxidantov a vitamínov, najmä potravín bohatých na obsah vitamínov B-komplexu, je spojený so znížením hladiny celkového homocysteínu v krvnej plazme, ako aj výskytu kardiovaskulárnych ochorení. Kurkumín môže predchádzať peroxidácii tukov, stabilizovať bunkové membrány, spomaľovať množenie cievnych buniek hladkého svalstva a zhlukovanie krvných doštičiek3
  • hladina inzulínu: syndróm inzulínovej rezistencie je spojený so zvýšením plazmatického homocysteínu a zvýšenou oxidáciou lipidov. V jeden štúdii bol kurkumín podávaný v dávke 0.08 g/kg denne po dobu 3 týždňov krysám, u ktorých umelo vyvolali cukrovku. Následne u nich sledovali hladiny glukózy, hemoglobínu a ďalších parametrov, ktoré porovnali s kontrolnou skupinou zdravých krys. Kurkumín významne zlepšil hladinu glukózy, hemoglobínu a glykovaného hemoglobínu, a tiež plazmatického a pečeňového glutationu (dôležitého antioxidantu)3 
  • respiračný systém: kurkumín je silným inhibítorom rastových faktoru TGF-β a fibrinogenézy, potláča aktivitu enzýmov laktátdehydrogenázy, myeloperoxidázy, forbolmyristátacetátu, a tiež viacerých druhov bielych krviniek (neutrofilov, eozinofilov, makrofágov) v pľúcnom tkanive. Má podobnú štruktúru ako látky, ktoré sa viažu na regulačné proteíny zodpovedné za hustotu hlienov tvoriacich sa v pľúcnych bunkách. Potláčaním aktivity vyššie uvedených látok dochádza k “zriedeniu” hlienu, ktorý sa tak ľahšie dostáva z dýchacích ciest preč3
  • pečeň: pravidelné užívanie kurkumínu preukázateľne spomaľuje histopatologické zmeny pečeňových buniek, vrátane hromadenia tukových častíc, a to už v dávke 75 mg/kg denne, prostredníctvom potlačenia aktivity B-dependentných génov, NFkB, cytokánov, chemokínov a enzýmu cyklooxygenázy-23
  • pankreas: v niekoľkých štúdiách bolo pozorované, že kurkumín v dávke 200 mg/kg denne významne znižuje pravdepodobnosť poškodenia pankreatického tkaniva (poškodenie jeho buniek, usadzovanie bielych krviniek, samonatrávenie enzýmami trypsínom, amylázou, chemokínmi, kyslým ribozomálnym fosfoproteínom3 
  • žalúdok: v in vitro štúdiách bol sledovaný účinok kurkumínu na aktivitu baktérie Helicobacter pylori zodpovednej za mnoho patologických nálezov v tráviacom trakte. Kurkumín preukázateľne znižoval pôsobenie všetkých testovaných koncentrácií baktérie na žalúdočnú stenu3
  • črevá: ďalšie štúdie preukázali, že užívanie kurkumínu v dávke 50mg/kg denne po dobu 10 dni rovnako ako v prípade žalúdka znížil poškodenie tkaniva, infiltráciu črevnej steny bielymi krvinkami a pôsobenie voľných radikálov na jeho črevné bunky3
  • nervový systém: kurkumín je významný antioxidant, ktorého antioxidačná aktivita je niekoľkonásobne vyššia než u vitamínu E. Pri testovaní na myšacích modeloch už mierna dávka (24 mg/kg) významne redukovala oxidačné poškodenie nervových buniek. Po podaní kurkumínu sa významne zlepšili hladiny cholesterolu, fosfolipidov a voľných mastných kyselín v mozgovom tkanive.3 Kurkumín ľahko prechádza hemato-encefalickou bariérou, čo urýchľuje jeho pôsobenie v organizme

 

RIZIKÁ UŽÍVANIA KURKUMY

Vysoké dávky kurkumy môžu byť potenciálne nebezpečné. Štandardnou maximálnou odporúčanou dávkou je 500 mg denne, vyššie množstvá znižujú krvný tlak a cukor, preto by pri užívaní kurkumy mali byť opatrní hypertonici a diabetici. 

Kurkuma nie je iba obľúbeným a excelentným korením a farbivom, poskytuje mnoho benefitov pre ľudský organizmus. Pokiaľ ste sa jej doteraz chtiac či nechtiac vyhýbali, rozhodne jej dajte šancu. Určite neoľutujete.

ZDROJE

  1. Roy S, Priyadarshi R, Ezati P, Rhim JW. Curcumin and its uses in active and smart food packaging applications - a comprehensive review. Food Chem. 2022;375:131885.
  2. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998;64(4):353-356.
  3. Sharifi-Rad J, Rayess YE, Rizk AA, et al. Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food, Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications. Front Pharmacol. 2020;11:01021.
  4. Liu X, Zhang R, Shi H, et al. Protective effect of curcumin against ultraviolet A irradiation‑induced photoaging in human dermal fibroblasts. Mol Med Rep. 2018;17(5):7227-7237.
  5. Concetta Scuto M, Mancuso C, Tomasello B, et al. Curcumin, Hormesis and the Nervous System. Nutrients. 2019;11(10):2417.
Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…